top of page
Søg
  • krimiormen

"SOM OM VI ALDRIG RIGTIGT FANDTES"

Opdateret: 10. maj 2020

THRILLER SKREVET AF RIKKE DAHL


"Som om vi aldrig rigtigt fandtes" skrevet af Rikke Dahl

ANMELDEREKSEMPLAR


Forfatter: Rikke Dahl


Forlag: Turbine


Udgivelse: 28. marts 2019


Varighed: 16.16.20 timer


Format: Lydbog


Genre: Krimi og spænding


Oplæser: Laura Bøge Mortensen


ISBN: 9788740655742


Anmeldt: 22. oktober 2019


Forlaget skriver:


”Som om vi aldrig rigtigt fandtes” af debutanten Rikke Dahl handler om, hvordan det lykkes for nogle mennesker at leve med dystre hemmeligheder, mens andre bukker under. Rikke Dahl er cand.mag. i litteraturvidenskab fra Københavns Universitet og har skrevet for Dagbladet Information.


I en tidlig alder begyndte hun at læse Gunnar Staalesens krimier, og da hun kender en, der kender en, så fik hun held til at få den anerkendte krimiforfatter til at læse hendes manuskript igennem. Og han var imponeret! Christin Lindberg, thrillerens hovedperson, modtager en uventet telefonopringning.


Hendes barndomsveninde er død af sygdom. Selv om de to ikke har kontakt længere, så kommer beskeden om dødsfaldet til at fremstå som et opkald fra fortiden, der tvinger hende til at rejse tilbage til barndomsbyen – noget, hun ellers havde forsvoret at gøre. For ikke alene barndomsveninden er død – som forudset af uhelbredelig sygdom – også Nikolaj Hoffman er gået bort. Fundet død i en grøftekant.


I gymnasietiden var han den karismatiske og talentfulde forsanger i bandet Smalltown Empire og en del af Christins klike. Nu er han død, og Christin fornemmer, at det ikke er et hændeligt uheld … Christin Lindberg rejser tilbage til den provinsby, hvor hun har trådt sine barnesko og levet sin sorgløse gymnasietid. En provinsby, hun forlod, så snart det var muligt – og ikke længere har en tilknytning til.


Da hun vender hjem, møder hun alle dem, der aldrig forlod byen. Sammen med den lokale journalist Micki Reiss afdækker hun trin for trin fortidens forfærdelige hemmeligheder, der sætter alt i nyt lys. Rikke Dahl beskriver den klike, som formentlig findes på et hvert gymnasium i dette land. Og side for side udfolder hun, den menneskelige psykes forskellige overlevelsesstrategier.


Klikens medlemmer har reageret vidt forskellig på det, der skete den gang. Nogle lærte at leve med det, andre plages stadig dag efter dag.


Anmeldelse:


Bogen fik jeg tilsendt som anmeldereksemplar på lydbog fra forlaget Turbine. Anmeldelsen påvirkes ikke af dette, men er udelukkende et udtryk for min egen mening om bogen.


Christin bliver kontaktet af en barndomsveninde, Elisabeth. De har ikke talt sammen i mere end 20 år. Elisabeth fortæller at deres gamle veninde Katinka er død af kræft. Christin er lidt ligeglad, lige indtil Elisabeth fortæller at en af de drenge som hun gik i gymnasiet med, Nikolaj, 2 uger tidligere blev fundet død. At Nikolaj er død, chokerer Christin langt mere, end Katinkas dødsfald.


Christin er scenograf og arbejder normalt mest i udlandet. En anden gammel bekendt, Micki, er journalist og har skrevet en artikel om Nikolaj i forbindelse med hans død. Efter samtalen ringer Christin til endnu en veninde fra gymnasiet, Pauline, de har heller ikke talt sammen de sidste 20 år.


Christin beslutter sig for at tage til Katinkas begravelse i Jylland. Christin tænker tilbage på bandet Smaltown empire som bandt hende og hendes 8 gymnasievenner sammen. Bandet bestod af Nikolaj, Sebber (Sebastian), Kusius (Ole), Milan, Simon og Natalie. Pigerne Ingeborg, Christin og Pauline var altid sammen med bandet nærmest som 3 ekstra medlemmer.


Historien svinger mellem 1993 og nutiden 2013. I 1993 har bandet deres helt store koncert der bliver anmeldt i den lokale avis. Micki som dengang var praktikant på den lokale avis lover at anmelde koncerten, som skulle være bandets helt store højdepunkt i deres karriere. Pauline skulle filme og Cathrin skulle lave scenografien.

Tilbage i nutiden opsøger Cathrin, Micki og sammen prøver de at finde alle medlemmerne af bandet. Hvad er der blevet af dem? Micki var ikke rigtigt en del af gruppen, dengang, men han higede efter deres accept, men følte ikke rigtigt at han fik den. Langsomt finder Micki ud af at han nok skal være glad for, at han aldrig blev en del af gruppen. Hvem kan han stole på og hvad er det at de skjuler?


Det viser sig snart, at ingen af bandmedlemmernes drømme blev som de i 1993 havde forestillet sig. Faktisk er det som om, at ingen af bandmedlemmerne nogensinde rigtigt forlod deres hjemby og hænger fast i deres gymnasietid. Hvad skete der den aften i 1993? og hvor blev deres drømme af?


Jeg fik tilsendt ”Som om vi aldrig rigtigt fandtes” fra forlaget Turbine som lydbog. Via appen Bookmate hørte jeg bogen, oplæst af Laura Bøge Mortensen, faktisk hele 2 gange. Undervejs fik jeg den tanke at vi vel alle har oplevet et eller andet i vores barndom eller ungdom som præger resten af vores liv og er medbestemmende for hvor vores livsbane går hen.


Udover at bogen er en spændende thriller har Rikke Dahl formået at få de følelser, man som barn/teenager tumler med, inkorporeret i teksten. En svær og fantastisk manøvre. Så godt som alle de unge i ”som om vi aldrig rigtigt fandtes” levede i mere eller mindre dysfunktionelle familier.


Det var den følelse jeg sad tilbage med. Et godt stykke inde i bogen fik historien en overraskende drejning. En drejning der gjorde, at jeg simpelthen måtte høre ”Som om vi aldrig rigtigt fandtes” én gang til. Historien er en psykologisk thriller fyldt med spænding. Gang på gang blev jeg overrasket over endnu en drejning af historien.

På intet tidspunkt havde jeg spottet hvor historien egentlig var på vej hen. ”Som om vi aldrig rigtigt fandtes” skrevet af Rikke Dahl får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen.


Vurdering: 6/6 Roser




Krimiormen


"Som om vi aldrig rigtigt fandtes" skrevet af Rikke Dahl kan købes hos forlaget:


eller hos 




6 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Utøj"

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

bottom of page