top of page
Søg
  • krimiormen

"SANKT MARKUS NAT"

Slægthistorisk roman skrevet af Helle Stangerup i 1992


"Sankt Markus nat" skrevet af Helle Stangerup

SLÆGTSHISTORISK ROMAN


Forfatter: Helle Stangerup


Forlag: Gad` s Forlag


Udgivelse: 1992


Sider: 277


Format: indbundet


Genre: Slægthistorisk roman


ISBN-13: 9788712023289


Anmeldt: 29. februar 2020


Om bogen:


"Sankt Markus nat" er en slægtsroman, der følger en mor og hendes datter, Mette, der bliver født på netop Sankt Markus nat i året 1533. Epoken kendes som en af de mest dramatiske i historien, og Mette vokser op i en tid præget af overtro, heksejagt og angsten for det onde.


Helle Stangerup (1939-2015) var en dansk forfatter, der særligt var kendt og hædret for sine romaner og noveller. Stangerup blev cand.jur. i 1966 og fik sin litterære debut i 1967 med krimiromanen "Gravskrift for Rødhætte". Året efter fik hun sit litterære gennembrud med værket "De gule handsker".


I løbet af sin karriere modtog hun adskillige priser, heriblandt De Gyldne Laurbær i 1985 og Thit Jensens forfatterlegat i 1990. Udover sine skønlitterære værker udgav Stangerup flere faglitterære værker om historikeren Saxo.


Anmeldelse:


”Sankt Markus nat” blev skrevet af Helle Stangerup (1939-2015) i 1992. ”Sankt Markus nat” er en historisk slægtsroman udgivet af GAD`s forlag. Helle Stangerup havde et imponerende forfatterskab bag sig. ”Sankt Markus nat” blev genudgivet som e-bog i 2016. Den udgave jeg har er én af de mange bøger som jeg fik ”Doneret” af en god ven.

Jeg vidste godt hvem Helle Stangerup var, men har faktisk aldrig stiftet bekendtskab med hendes forfatterskab. Alle personerne i bogen er virkelige historiske personer, hvilket gør bogen endnu mere interessant og troværdig. Vi kommer bLandt andet rundt på Vallø, Nyborg slot og Gisselfeldt.


Hovedpersonen er Mette. Mette bliver født Sankt Markus nat 1533, på Vallø. Mettes mor Ide er alene da hun føder Mette. I samme øjeblik som Mette ser dagens lys, lyder der en enorm eksplosion. Ide er overbevist om, at Mette er djævlens yngel på grund af eksplosionen der slår revner i murene.


Ide får derfor svært ved at få de store dybe moderfølelser overfor Mette. Mettes far Oluf derimod, forguder Mette, hvilket kun forstærker Ides mistænksomhed overfor Mette. Mette er også helt speciel. Det varer længe inden Mette begynder at tale. Ikke fordi hun ikke kan, men hun vil bare ikke.


Derudover har Mette synske evner der gør at hun kan se ind i fremtiden. Mette skjuler dog disse evner, da hun godt er klar over at det ikke er velset i den tid vi befinder os i. Mette har en storesøster Birgitte der er 2 år ældre og en lillesøster Karen 4 år yngre end Mette. Deres mor Ide har svært ved at skjule sin skuffelse over, at hun ikke har fået en søn og arving.


Ide misunder Olufs kærlighed til Mette da hun længes efter at han skal vise den store kærlighed til Ide. Ide mistænker, den ellers fromme Oluf for at have avlet op til flere børn med nogle af de andre kvinder i Vallø. Oluf er Lensmand og bliver tilbudt at flytte til Nyborg slot. Her bor de i nogle år inden de vender tilbage til Vallø igen.

Vi er på en tid hvor der kæmpes om kongemagten i norden så Oluf ender i en kort periode i Blåtårn og ide står alene med ansvaret for Vallø. Birgitte bliver trolovet med Peder Bille da hun er 13 år og Peder er 25. Da de nu er trolovet skal Birgitte flytte hjem til Peders familie indtil de kan blive gift.


Vi følger Mettes liv indtil 1565 hvor hun er i starten af 30`erne. Perioden kendes som en af de mest dramatiske i historien, og Mette vokser op i en tid præget af overtro, heksejagt og angsten for det onde. Vi er også på en tid fyldt med uro, krige og pest. ”Sankt Markus nat” er fyldt med spænding og historiske personligheder.


Er læseren historisk interesseret er den absolut et godt bud på en god slægt historisk roman. Jeg følte mig bestemt godt underholdt, selvom min udgave af ”Sankt Markus nat” er skrevet i et sprog som man ikke rigtigt ser i dag. Det gjorde at jeg måtte læse visse passager et par gange for at forstå meningen.


Er du til Slægtshistorie og Danmarkshistorie så får ”Sankt Markus nat” mine anbefalinger med på vejen.


Vurdering: 4/6 Roser


Krimiormen


Bogen kan købes som e-bog her:



4/6 Roser

4 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Utøj"

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

bottom of page