top of page
Søg
  • krimiormen

"PIGEN FRA DEN FRANSKE SKOLE"

Skrevet af Jacob Weinreich


"Pigen fra den franske skole" skrevet af Jacob Weinreich

ANMELDEREKSEMPLAR


Forfatter: Jacob Weinreich


Forlag: Politikens forlag


Udgivelse: 19. marts 2020


Sider: 368


Format: Indbundet


Genre: Roman


ISBN-13: 9788740050929


Anmeldt: 19. marts 2020


Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.


Om bogen:


København, forår, 1945.Den danske modstandsbevægelse er i knæ. En række af de ledende danske frihedskæmpere sidder fanget i Gestapos hovedkvarter i Shellhuset i København, hvor de dagligt udsættes for tortur. Medmindre englænderne løber den enorme risiko, det er at bombe midt i en venligtsindet storby, risikerer hele den danske frihedsbevægelse at bryde sammen.


Nazisterne frygter, at Royal Air Force vil angribe, og har derfor placeret fangerne som menneskelige skjold øverst oppe på 6. sal – og dermed gjort angrebet næsten umuligt. Den unge københavner Asta vil helst holde sig på afstand af krigen, leve sit liv med job, familie og veninder, og drømme om den store kærlighed.


Men krigen presser sig på. Og en voksende følelse af skyld. Modstandsmanden Harald har for længst valgt side. Harald er ikke nogen helt, men efter tyskerne skød hans bror, har krigen besat hans sind. Langt væk – på den engelske østkyst – bliver den unge Royal Air Force-pilot Edward sendt på en mission, der er så kompliceret og risikabel, at den bliver betegnet som en af de vanskeligste under hele Anden Verdenskrig:


bombningen af Shellhuset i København. Og midt på Frederiksberg – på den traditionsrige franske skole – insisterer lærerinden Benedikte på, at krigens vanvid ikke skal fylde noget i skolens hverdag. Her hersker orden, bøn og disciplin – her er man endnu lykkeligt uvidende om, at skolen snart vil blive centrum for en af de største tragedier i nyere dansk historie.


Det er den 21. marts 1945. Krigen er slut om få uger. 26 modstandsfolk sidder fanget i Shellhuset. Over 500 mennesker er samlet på Den franske skole, heriblandt 34 katolske nonner, otte civile lærerinder og 482 børn. Og 1200 kilometer væk letter 51 engelske fly med kurs mod København – forude venter en af danmarkshistories mest afgørende dage.


Romanen bygger på en lang række interviews med mennesker, der havde de voldsomme begivenheder i foråret1945 helt inde på kroppen – men er en fri gendigtning af katastrofen.


Anmeldelse:


”Pigen fra den franske skole” er skrevet af Jacob Weinreich. Mit tidligere bekendtskab med forfatteren stammer fra hans samarbejde med Anders Klarlund. De 2 herrer skriver formidabelt sammen under navnet A. J. Kazinski og Anna Ekberg. Men Jacob Weinreich kan også sagtens selv.


I disse dage er det 75 år siden at det såkaldte Shellhuset i København skulle bombes af englænderne under 2. verdenskrig bare 6 uger før krigen sluttede. Desværre gik operationen helt galt og nogle af bomberne ramte Den franske Skole. Mere præcis foregik det D. 21. marts 1945.


På Den Franske skole befandt sig 482 børn, 8 civile lærerinder samt 34 nonner. Meningen var at Shellhuset, som var hovedkvarter for Gestapo og havde 26 modstandsfolk fanget, skulle jævnes med jorden. ”Pigen fra den franske skole” er fiktion, men tager udgangspunkt i de faktiske begivenheder.


Bogen bygger på en række interviews med mennesker der havde begivenhederne tæt inde på livet. Det synes jeg er et fantastisk twist. Man sidder hele tiden med tanken i baghovedet at ”Pigen fra den franske skole” kunne være de faktiske begivenheder. ”Pigen fra den franske skole” er fantastisk velskrevet og nærværende.


Man føler at man ser begivenhederne oppefra og føler næste at man er til stede. Jeg fik et kig ind i hvordan det var at være pilot i eet af flyene, de følelser én af nonnerne gik igennem og hvordan det kunne være at være spærret inde i Shellhuset under bombningen. Det har muligvis en vis indflydelse på den måde ”Pigen fra den franske skole” ramte mig på, at Danmark og resten af verden er i en katastrofal situation lige nu hvor jeg læste ”Pigen fra den franske skole”.


Men det ændrer ikke på det faktum at Jacob Weinreich med ”Pigen fra den franske skole” har skrevet en roman der ramte mig lige i hjertekulen.


Lidt om selve handlingen i ”Pigen fra den franske skole”. Nonnen søster Benedikte, mener ikke selv at hun er specielt modig. Faktisk ser hun sig selv som lidt af en kryster. Hun sætter sin lid til sin tro og sin gud. Benedikte underviser på Den Franske skole. Under bombningen af skolen viser Benedikte dog en helt anden side af sig selv. Man får et godt indblik i hvilke begivenheder der har været medvirkende til at Benedikte er, den hun er.


Holger er modstandsmand og har lidt dårlig samvittighed i forhold til sin mor. Moderen har allerede mistet en søn under besættelsen og Holger ved, at han hver eneste dag sætter sit eget liv i fare. Det bliver efterhånden tydeliggjort for læseren hvorfor Holger ikke kan andet end at kæmpe imod den tyske besættelse.

Wing commander Edward Cleveland har rigtig mange vellykkede missioner bag sig som pilot.  Edward lider dog de værste kvaler da hans bedste ven er forsvundet under et togt for ganske nyligt. Edward får til opgave at lede den næste store og vigtige mission. Citat fra bogen:


”Edward kan med det samme mærke, at der er noget på færde, da han træder ind på Campbells kontor. Det er noget i kaptajnens blik, en særlig alvor.

-Sæt dig, siger Campbell. Han skubber lidt til et askebæger og en bunke papirer. Generalløjtnant Morgan og hans evindelige pibe er der også – Edward undrer sig over, at han kan ryge så intens kl. 7 om morgenen. -

Så er den kommet, siger kaptajnen og lægger armene over kors.

- Den besked, vi har ventet på fra København.”


Jeg giver de varmeste anbefalinger til ”Pigen fra den franske skole”. Det er simpelthen litteratur fra krigens tid, i topklasse. Som sagt, Jacob Weinreich, kan sagtens skrive formidabelt og fængslende på egen hånd også. En fantastisk bog om en af danmarkshistories vigtigste dage. Absolut underholdning i topklasse.


Vurdering: 6/6 Roser


Krimiormen


Bogenkan købes her:



6/6 Roser

11 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Utøj"

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

bottom of page