top of page
Søg
  • krimiormen

"NAAMAHS SØNNER"

Opdateret: 8. maj 2020

roman skrevet af Elsebeth Gundersen Jensen


"Naamahs sønner" skrevet af Elsebeth Gundersen Jensen

ANMELDEREKSEMPLAR


Forfatter: Elsebeth Gundersen Jensen


Forlag: Forlaget Mellemgaard


Udgivelse: 15. marts 2019


Sider: 540


Format: Hæftet


Genre: Roman


ISBN-13: 9788772181806


Anmeldt: 24. januar 2020


Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.


Om bogen:


Den sjæleligt plagede og måske skizofrene præstesøn Georg Ramslev flytter i 1969 til Aarhus for at studere teologi. Med sig i kufferten har han, udover en barndom med en missionsk far, som har forsøgt at uddrive ham, dæmonen Gabriel. Georg flytter ved skæbnens mellemkomst på pensionat hos den forførende Emma Lindgren, som under skalkeskjulet af villaidyl er stormester for den sataniske loge Naamahs Sønner.


Pensionatet bebos yderligere af sektens stifter, den religionskyndige og humørsyge antikvar Johannes Sølvvang og den studerende Kurt. Et sjældent venskab opstår mellem de to unge. Kurt bliver Georgs eneste fortrolige, indtil den dag Emma opdager hans hemmelighed og optager dem i logen.


I sektens søgen efter religiøs transcendens gennem seksuelle ofringer finder Georg endelig ro for sin dæmon. Men kun for en tid. For han opdager snart, at indsigten ikke kommer uden omkostninger. Han forstår endelig, at det offer, dæmonen kræver, er ham selv… Uddrag af bogen:


”En kommende præst'” mumlede han. ”Synes du ikke, at du leger lidt med ilden'” Emma svarede uden at tage blikket fra kakaoen: ”Det er ét eller andet ved ham…” Johannes bifaldt. ”Han er i hvert fald grim.” Emma rystede tænksomt på hovedet: ”Han er intelligent, indesluttet og usikker, men da jeg ville læse hans hånd, så syntes jeg pludselig, at jeg mærkede noget mere …” Emma tav og rystede på hovedet: ”Nej, det var nok ingenting.” Johannes så det vemodige udtryk, som bredte sig i hendes ansigt og brummede: ”Det er nok fnat. Man skal aldrig tage et ungt menneske i hånden. Man ved aldrig, hvor de har været.”


Om forfatteren:


Elsebeth Gundersen Jensen er født 1974. Forfatterens passion for historiefortælling, folkemindesamlinger og en tidligere baggrund i dramaturgi og historie fornægter sig ikke i skrivestilen, som er både tempofyldt og pirrende. Hun har sans for detaljerne, de mundrette replikker og skæve karakterer og bevæger sig frit mellem virkelighedens normalitet og fantasiens forunderlige universer.


Anmeldelse:


Jeg fik tilsendt ”Naamahs sønner” som anmeldereksemplar fra forfatteren Elsebeth Gundersen Jensen. ”Naamahs sønner”  er en fascinerende roman om en satanistisk loge der kalder sig Naamahs sønner. Hovedpersonen hedder Georg Ramslev.


Som barn og ung var hans far, præsten Eberhardt Engel overbevist om at Georg var besat af en dæmon. Eberhardt udsatte Georg for gentagne forsøg på uddrivelse af dæmonen, der nærmede sig mishandling. Mere end én gang blev lægen Otto Holst kaldt til præstegården for at behandle Georgs sår.


Indimellem var mishandlingen så voldsom at Doktor Holst ikke turde andet end at tage Georg med hjem for at behandle hans sår og skader. Var Georg besat eller var han i virkeligheden skizofren? De sidste år af sin barndom flytter Georg hjem til sine bedsteforældre hvor han oplever nogle få lykkelige og trygge år.


Georg rejser til Århus for at studere Teologi. Et studie man vel kan undre sig over da Georg hader sin far og hans opdragelsesmetoder af Georg. I Århus flytter han ind hos enken Emma Lindgren som driver et mindre pensionat. Samme sted bor antikvaren Johannes Sølvvang samt den unge religionsstuderende Kurt.



Kurt og Georg bliver hurtigt meget tætte, vel nærmest som brødre. I visse passager i romanen kan man måske få den tanke at deres følelser for hinanden er noget andet og mere intimt end bare venskab. Johannes er en af grundlæggerne af den satanistiske loge Naamahs sønner.


Emma er stormester i logen efter sin afdøde mand. Da Emma opdager at Georg er besat af dæmonen Gabriel indlemmer hun Georg og Kurt i logen. Sekten baserer sig på seksuelle ofringer og sadomasochistisk seksualitet. Georg ser optagelsen i sekten som en mulighed for at slippe af med dæmonen Gabriel.


Men hvem er stærkest, er det Georg eller Gabriel? ”Naamahs sønner” er en fantastisk velskrevet roman med realistiske beskrivelser af en ekstrem og til tider grænseoverskridende seksualitet i logen Naamahs sønner. Beskrivelsen af de passager hvor Georg søger indsigt er skrevet så man føler at man holder Georg i hånden på hans mentale rejse.


”Naamahs sønner” er absolut ikke for sarte sjæle og vil muligvis udfordre læseren på morale og etik. Handlingen er henlagt til 1969 hvor ligestillingen ikke var nået så langt som den er i dag og det kan muligvis også udfordre det moderne menneske. Jeg blev i hvert fald udfordret på mine tanker om underdanighed.


I min verden er logen Naamahs sønner sat i verden for at tilfredsstille magtfulde mænds behov for kødelige lyster og fantasier. Det er muligvis ikke forfatterens intention med historien, men det var de tanker jeg sad med undervejs. Hvem ved, måske har jeg bare misforstået hvad en satanistisk loge handler om.


Tilstået, jeg har ingen personlige erfaringer med sådanne fællesskaber. Interessant var det i hvert fald, at få et kig ind bag en satanistisk loge set med forfatterens briller. Anyway, ”Naamahs sønner” er en fantastisk roman fyldt med spænding, dominans, stor kærlighed og overnaturlige kræfter.


Jeg blev grebet af historien fra første side og vil varmt anbefale ”Naamahs sønner”. Der skal ikke herske nogen tvivl om at jeg ser meget frem til at læse efterfølgeren ”Visdommens børn”.


Vurdering: 5/6 Roser


krimiormen


Bogen kan købes her:



5/6 Roser

45 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Utøj"

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

bottom of page