top of page
Søg
  • krimiormen

"KONEKRONEN OG RUBINENS HEMMELIGHED"

Opdateret: 8. maj 2020

SKREVET AF AN-MAGRITT WIBELL NYGAARD-ECH


"Kongekronen og rubinens hemmelighed" skrevet af An-Magritt Wibell Nygaard-Ech

ANMELDEREKSEMPLAR


Forfatter: An-Magritt Wibell Nygaard-Ech



Udgivelse: 29. november 2019


Sider: 210


Format: Hæftet


Genre: Historisk roman


ISBN-13 9788793755833


Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.


Om bogen:


“Marie er en lille uskyldig pige, og nu er hun blevet til et redskab. Hvad foregår der egentlig, og hvad har du blandet os ind i? Hvad er det, svenskerne mener? Marie skal ikke bruges i dette spil, du har gående med denne franskfødte svenske kronprins og hans mænd. Jeg henter hende selv, og så kan jeg passende spørge Kronprinsen direkte, hvorfor han ikke lader os og den tabte skibslast være i fred!”


I sommeren 1814 foregik en intens og hidtil ukendt kamp om Norge i en lille norsk by. Napoleon har flyttet Europas grænser, og efter fredsaftalen i Kiel i januar 1814 udarbejdede norske og danske adelsmænd en snedig plan for at omgå især det preussiske krav om at tvinge Norge ud af danske hænder.


Nordmændene anerkendte aldrig fredsaftalen, og snart er Skandinaviens sidste interne krig et faktum. Kongekroner og Rubinens hemmelighed er en historisk roman fra fortidens virkelige hændelser. Det er et højpolitisk spil med svig, løgne, bedrag og en bortkommen skibslast, men også en beretning om at finde sandheden gennem kamp, håb, styrke og kærlighed.


Om forfatteren


An-Magritt Wibell Nygaard-Ech er dansk-norsk forfatter og freelanceskribent. Hun skriver bøger samt romaner og noveller til magasiner i Skandinavien inden for både realisme, mystik, krimi, drama, psykologi og skæbne. Dette er hendes fjerde roman på dansk. Hun bor i Sydsjælland med sin familie.


Anmeldelse:


Kronprins Frederik af Danmark arvede et smykkesæt fra sin mormor Dronning Ingrid. Det såkaldte Rubin garniture. Det tilhører i dag H.K.H. Kronprinsesse Mary af Danmark. Grevinde Laborde de Monpezat. Smykkesættet har en fremtrædende rolle i ”Kongekroner og rubinens hemmelighed” som er en historisk roman skrevet af An-Magritt Wibell Nygaard-Ech.


Romanen har afsæt i virkelige historiske begivenheder og handler om Rubinsættets vej ind i norden fra oprindelseslandet Frankrig. Disse historiske begivenheder kan jeg ikke huske, at jeg har hørt om før. Måske i en fjern fortid, men begivenhederne var ikke længere til stede i min hukommelse.


Begivenhederne fandt sted over nogle måneder i 1814 da Norge, efter mange år under Dansk kongedømme, havde fået deres egen konge. Svenskerne mente dog, at Norge og Sverige naturligt hørte sammen, så der var en del modstand imod den ”Nye ” Norske konge. Ud for Frederikshald i Norge ligger Rød herregård.


Herregården bebos af Statsråd Carsten Tank, hans hustru Cathrine født von Cappelen, samt deres 3 børn, 14-årige Otto, 8-årige Petronella samt 17-årige Barthe. Selvom Norge nu har fået sin egen konge, så regner de fleste med, at Danmark og Norge snart bliver et rige igen. Cathrine & Carsten afholder en fest.


Til festen dukker der en preusser op sammen med den svenske konge som Carsten kommer til at diskutere med. Han vil ikke rigtigt fortælle Cathrine hvad diskutionen handlede om. Det eneste Carsten fortæller Cathrine er at preusseren kom med et uforskammet tilbud som han, Carsten, under ingen omstændigheder vil tage imod.

Senere til middagen om aftenen hvor Cathrines bror og hans hustru spiser sammen med familien Tank bliver de afbrudt af en lille pige og hendes mor. Carsten forlader bordet og da han vender tilbage siger han til Cathrine at de må tage sig af den lille pige Marie, hvis far er Carstens skibsfører.


Cathrine beslutter sig for at Marie skal have Carstens afdøde søsters værelse. Værelset blev lukket af for mange år siden da søsteren, Anne døde. Nøglen til værelset ligger i et skrin som kun Carsten har nøglen til. Carsten våger over nøglen og Cathrine har aldrig set hvad skrinet indeholder.


Man fornemmer tydeligt at Carsten er urolig, men han deler ikke sin uro over tingenes tilstand med Cathrine. Da Cathrine åbner ind til Annes værelse, føler hun uhyggen brede sig i hele kroppen, uden dog at kunne sætte en finger på hvad det er, der giver hende fornemmelsen.


Carsten rejser til Sverige. En tur ud af mange han har taget ofte på det seneste. Denne gang bliver han afpresset til at gøre ting der kan misforstås som landsforræderi. Inden længe svæver Norge og den norske befolkning i yderste fare. Cathrine må selv skride til handling, hvis hun vil finde ud af, hvad der sker omkring hende.


”Kongekroner og rubinens hemmelighed” er tro mod historiens virkelige hændelser og det giver da et ekstra tvist at man ved at smykkerne som historien kredser om, faktisk eksisterer den dag i dag og at kronprinsessen ofte bære smykkerne. Da jeg ikke rigtigt kendte historien om smykkerne så tog det mig et par kapitler at komme helt ind i de historiske begivenheder.


Da jeg først havde fanget handlingen, så blev jeg grebet af spændingen og de faktiske begivenheder. En fantastik roman til de historie- og kongeligt interesserede læsere.


Vurdering: 4/6 Roser


Krimiormen


Bogen kan købes her:



4/6 Roser

31 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Utøj"

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

bottom of page