top of page
Søg
  • krimiormen

"JERNVOGNEN"

GULE ROSER 1 KRIMI SKREVET AF STEIN RIVERTON


"Jernvognen" skrevet af Stein Riverton

ANMELDEREKSEMPLAR


Forfatter: Stein Riverton


Oversætter: Anders Jørgen Mogensen


Originalsprog: Norsk


Forlag: Forlaget Escho


Udgivelse: 5. november 2020


Oprindelig udgivelse: 1909


Sider: 216


Format: Paperback


Genre: Kriminalroman


Serie: Gule Roser 1


ISBN: 9788794026055


Anmeldt: 5. november 2020


Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.


Om bogen:


JERNVOGNEN er en milepæl i nordisk kriminallitteratur. Da den udkom i 1909 blev den set som en direkte reaktion på Arthur Conan Doyles succesfulde The Hound of the Baskervilles, men hvor Sherlock Holmes-historien søger tilbage til den gotiske tradition arbejder Jernvognensig frem mod modernismen ved at lade aktørernes psykiske tilstande spille en stor rolle i både beskrivelsen af landskabetog fortællingens udformning.


Nu genudgives den i den nye serie GULE ROSER med en spritny og frisk oversættelse, samt et efterord af Benni Bødker. Som Bødker skriver i sit efterord, så har ”Jernvognen" i sit hjemland konstant været i trykken, siden den udkom i 1909, og forfatteren har lagt navn til Norges fornemmeste krimipris”.


Romanen begynder da en mand findes myrdet på en idyllisk norsk ferieø. Den lokale befolkning forbinder mordet med et gammelt sagn om en jernvogn, der kører over den øde slette og varsler død med sine raslende kæder. Da den excentriske detektiv Asbjørn Krag ankommer til øen, inddrages bogens navnløse fortæller i opklaringen, men de mange forfærdelige hændelser er hårde ved den unge mands nerver, og snart føler han sig forfulgt, mens verden omkring ham ramler sammen og alt leder frem mod en dramatisk afsløring af morderens identitet.


Skildringerne af angst, nerveanspændelse, naturmystik og sælsomme drømmesyner giver en febrilt sensitiv prosa, der væver naturen og fortællerens psyke sammen. Conan Doyle var én inspiration, men i skildringen af fortællerens langsomme sammenbrud og det psykologiske spil mellem fortælleren og detektiven vækker Jernvognenligeledes mindelser om relationen mellem Raskolnikov og chefefterforskeren Porfirij I Dostojevskis Forbrydelse og straf.


Stein Riverton er et pseudonym for den norske forfatter Sven Elvestad (1884 -1934). Trods et forholdsvis kort liv formåede han at udgive 98 romaner, de fleste detektivromaner udgivet under Riverton-pseudonymet. Mange af romanerne i den store produktion er kulørte metervarer, men en håndfuld er originale, overraskende og fantastiske kriminalromaner, der placerer Riverton som den største kriminalforfatter i Norden i den første halvdel af det tyvende århundrede.


GULE ROSER er en ny serie fra Forlaget Escho der fokuserer på kulørt litteratur. Fraskrækromaner, elskovsromaner ogkriminalromanertileventyr fra perioden 1900-1945. Alt hvad den samtidige Georg Brandesogkredsen omkring hamville have anset som pinligt at læse.


Det er bemærkelsesværdigt hvor lidt opmærksomhed dansk litteratur af den kulørte slags har fået igennem tiden. Én forklaring er at det meste af den kulørte litteratur virkelig vardårlig. Mange af teksterne var uoriginale metervarer sprøjtet ud for at tjene nemme penge i en medietid hvor filmen var stum, musik kun klassisk og litteraturen derfor var dominerende og mangfoldig.


Men, og her kommer det store MEN, der er så vigtigt. At 99% af den kulørte litteratur var noget lort, skal ikke ligge den sidste 1% til last.


Anmeldelse:


Gule roser er en ny serie fra Forlaget Escho der fokuserer på kulørt litteratur fra perioden 1900-1945. Det meste af den kulørte litteratur var virkelig elendigt, men lidt af det var faktisk virkelig godt og læseværdigt. Deriblandt ”Jernvognen”.


”Jernvognen” er oprindeligt skrevet af Stein Riverton og udkommer D. 5. november 2020 fra forlaget Escho. Oprindeligt udkom ”Jernvognen første gang helt tilbage i 1909. Siden den første udgivelse er ”Jernvognen” blevet genudgivet adskillige gange.


Oversætteren Anders Jørgen Mogensen har brugt udgaven fra 1968 til at oversætte fra i denne helt nye udgivelse. Forfatteren Stein Riverton er et alias. Forfatteren var journalist og hed Sven Elvestad. Han levede fra 1884-1934 og var født i Norge.


Elverstad var fantastisk produktiv på trods af, at han var voldsomt alkoholiseret. Elvestad har skrevet 108 krimier, samt andre bøger og et hav af avisartikler. Han levede et hårdt liv fyldt med alkohol og havde i mange år ikke en fast bopæl, men boede på forskellige hoteller rundt omkring i norden.


Mine første krimier var skrevet af Agatha Christie og Arthur Canon Doyle. Jeg var ikke nået langt ind i ”Jernvognen” inden den fik mig til at tænke tilbage på mine første bekendtskaber med krimigenren. ”Jernvognen” mindede mig om Arthur Canon Doyles ”Baskervilles hund” som betragtes som én af klassikerne indenfor genren.


Tilbage til ”Jernvognen”. Man får aldrig at vide hvad fortællerens navn er i ”Jernvognen”. Men der hersker ingen tvivl om, at fortællerens sind, efterhånden som handlingen rulles ud for læseren, er ved at gå fuldstændig i opløsning.


Jeg går ud fra, at fortælleren er af hankøn. Han bliver ufrivilligt draget ind i detektiven Asbjørn Krags undersøgelser af et mord. På trods af, at fortælleren konstant prøver at snige sig ud af detektivens klør, så klæber Krag sig uhjælpeligt fast i vores fortællers sind.


Jeg vil gå så langt som til at betegne ”Jernvognen” som en psykologisk krimi. ”Jernvognen” begynder med at 3 personer kommer løbende ind i haven til et sommerpensionat. Det som jeg vel ville betegne som et badehotel. De 3 personer er skrækslagne.


De har fundet en død mand. Hurtigt viser det sig, at manden er blevet myrdet. I nærheden af badehotellet ligger gården Gjærnæs, beboet af et søskendepar. Vores fortæller betragter dette søskendepar, Hilde og Carsten Gjærnæs, som sine nære venner og faktisk er han temmelig betaget af søsteren Hilde.


Aftenen før var fortælleren gået en tur til Gjærnæs, men bliver afvist ved døren. Det ser vores fortæller som meget usædvanligt og ikke noget der er sket før. Han bliver nysgerrig og gemmer sig i skyggerne for at belure parret. Pludselig ser han en af de andre gæster fra badehotellet forlade søskendeparret.


Det var skovridder Blinde. Da fortælleren går tilbage til badehotellet, hører han pludselig en jernvogn i det fjerne. Sidst nogen hørte den uhyggelige lyd af jernvognen, var 4 år tidligere da søskendeparret Gjærnæs`s far døde. Denne hændelse kommer til at præge resten af historien og fortælleren på uhyggelig vis.


Han er usikker på om der faktisk findes en jernvogn eller om det bare er et overnaturligt fænomen. ”Jernvognen” er en fantastisk velskrevet historie med adskillige lag af uhygge og går dybere ind i menneskets sind end man ser i andre samtidige krimier.


I periferien sniger detektiven Asbjørn Krag sig rundt i et forsøg på, at opklare mordet. Krag opdager at han faktisk står med 3 sager der åbenbart vikler sig ind i hinanden. ”Jernvognen” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen.

En krimiperle i en ældre genre, med et fint kig til nutidens krimigenre.


Vurdering: 5/6 Roser

Krimiormen


Bogen kan købes her:

Tales


Besøg forlaget her:

Escho


5/6 Roser

53 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page