top of page
Søg
  • krimiormen

"JEG FORSVINDER I MØRKET"

Opdateret: 28. apr. 2020

Skrevet af Michelle McNamara


"Jeg forsvinder i mørket" skrevet af Michelle McNamara

ANMELDEREKSEMPLAR


Forfatter: Michelle McNamara


Forlag: Hr. Ferdinand/Politikens Forlag


Udgivelse: 21. november 2019


Sider: 303


Format: Hæftet


Genre: True crime


ISBN-13: 9788740052442


Anmeldt: 21. november 2019.


Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.


Forlaget skriver:


Den sande historie om en kvindes jagt på den mareridtsagtige Golden State Killer. ”Du vil være tavs for altid, og jeg forsvinder i mørket.” Sådan truer den uhyggelige voldtægtsmand og morder et af sine ofre, da han forlader hende. Han udvælger sine ofre omhyggeligt, overvåger dem og danner sig et præcist billede af deres vaner og deres hjem – og så pludseligt, midt om natten, står han i deres soveværelse og blænder dem med lyset fra en lommelygte.


Efter han har begået sin forbrydelse, forsvinder han i mørket. Det er i midten af 1970’erne, at den såkaldte Golden State Killer begynder at hærge i Californien og sprede enorm skræk og rædsel. Det varer i 10 år, og han lader mange brutalt ødelagte liv bag sig. Trods massiv politiindsats lykkes det aldrig at komme på sporet af ham.

Godt 20 år efter at The Golden State Killer synes opslugt af mørket, tager Michelle McNamara, en helt almindelig kvinde og journalist, jagten op. Hun interviewer overlevende ofre og vidner, pløjer sig igennem tusinder og atter tusinder af dokumenter og politirapporter og er utrættelig i sin jagt på oversete spor og ledetråde, der kan afsløre hans identitet og føre til hans pågribelse.


Michelle McNamaras gennemresearchede bog er en rystende fortælling om en voldtægtsmand og morders koldblodige kynisme, om de dybe spor hans hærgen efterlader sig i de familier og boligområder, han har hjemsøgt. Det er en klog og indlevende skildring af de ofre, hvis liv han har ødelagt for altid.


Og ikke mindst en stærk og medrivende skildring af en kvindes utrættelige passion: at opklare forbrydelserne, tvinge denne navnløse forbryder frem i lyset og bryde hans dæmoniske magt. Michelle McNamaras opsigtsvækkende bog udkom i USA den 27. februar 2018, og den 24. april blev The Golden State Killer endelig arresteret.


Anmeldelse:


Michelle McNamara er journalist og gift med skuespilleren Patton Oswalt. Hun føler sig dog ikke godt tilpas på Hollywoods bonede gulve, men vil meget hellere fordybe sig i True crime. Hun har lavet sin egen blog hvor hun skriver om true crime. Udover at beskrive de voldsomme overfald som Michelle dykker ned i så beskriver bogen også Michelles opvækst og prøver at beskrive hvorfor hun blev så interesseret i uopklarede forbrydelser.


I Sacramento i USA i 1976-1977 begår EAR, som han kaldes, mere end 20 voldtægter. EAR er en forkortelse af The East Area Rapist. Det mest bemærkelsesværdige er dog at der huserer ikke mindre end 4 serie-voldtægtsforbrydere i samme område, men kun meget få kan huske andre end EAR.


Først i 1996 begyndte man på de egentlige DNA-test. Så i de 10 år som, det man senere kaldte for Golden State killer, huserede, da havde man ikke de samme muligheder for at undersøge de spor man fandt, som man kan i dag, via forbrydernes DNA. I dag er det altså langt nemmere at bevise om forskellige forbrydelser har samme gerningsmand.


The golden state killer var sidste gang aktiv D. 4. maj 1986. Der er ingen af de mange efterforskere der har haft med EAR at gøre, der er i tvivl om at forbrydelserne startede som almindelige indbrud. Men efterhånden som tiden gik eskalerede forbrydelsernes karakter. Fra indbrud til voldtægter og til sidst endte det med adskillige mord.


Ifølge nutidens DNA-beviser kan man konkludere at, ham der senere kom til at hedde Golden State Killer, har huseret i adskillige stater rundt omkring i USA. Efterhånden som Michelle kommer dybere ned i efterforskningen af massemordere, lykkes det hende at komme i kontakt med et såkaldt Board på nettet.


På dette board er der en masse personer der investerer ufattelige mængder tid og penge på at finde spor efter massemordere. Michelle mente at det godt i sidste ende kunne blive en af dem der kom til at afsløre morderen. I 2013, efter mange års efterforskning kører Michelle rundt til The Golden State Killers gerningssteder, sammen med en af politiets efterforskere. Hele vejen gennemgår de, de forskelle og ligheder der er imellem de forskellige overfald.


Michelle døde i 2016, inden hun fik gjort bogen ”Jeg forsvinder i mørket” færdig. Paul Haynes og Billy Jensen overtog alle hendes notater og færdiggjorde bogen. Kort efter at bogen udkom i USA, anholdt man den mand man er sikker på, begik de omkring 50 voldtægter og 12 mord i de 10 år han var aktiv. Morderen viste sig at være en 72-årig tidligere politibetjent.


Jeg havde set meget frem til at læse ”Jeg forsvinder i mørket”. Men jeg må tilstå at første del af bogen synes jeg var lidt tung at komme igennem. Men fra 2 del og resten af bogen blev den rigtig interessant og fangede mig for alvor. Bogen gennemgår grundigt en del af  de forbrydelser som The Golden State Killer var ansvarlig for.


Man får en god fornemmelse af hvordan en del af politiets efterforskere aldrig rigtigt kunne slippe sagerne. ”Jeg forsvinder i mørket” er bestemt skræmmende, velskrevet, fascinerende og fængende læsning. En true crime historie, som jeg vil give mine varmeste anbefalinger med på vejen.


Vurdering: 5/6 Roser


Krimiormen


Bogen kan købes her:



5/6 Roser

11 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Utøj"

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

bottom of page