top of page
Søg
  • krimiormen

"HYPNOSEEFFEKTEN"

TEAM MILTON SKREVET AF STEEN B. J.


"Hypnoseeffekten" skrevet af Steen B. J.

ANMELDEREKSEMPLAR


Forfatter: Steen B. J.


Forlag: Forlaget mellemgaard


Udgivelse: april 2019


Sider: 286


Genre: Krimi


Serie: Team Milton


ISBN: 9788772182599


Anmeldt: 28. februar 2021


Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf. Jeg valgte dog også at høre bogen som lydbog oplæst af Torben Sekov. Én af mine absolut favoritoplæsere.


Om bogen:


Der er meget på spil, når håndværkerfirmaer kommer i økonomisk uføre, og konkursen lurer for nogle lige om hjørnet. Banken er ofte sidste bastion, der afgør, om der kan bevilges nye lån eller ikke. Disse afgørelser har ofte meget personlige konsekvenser for de enkelte mennesker, der mister deres livsdrøm.


Team Milton, bestående af Li-Mei, Ella, Ibsen og deres chef Milton, bliver vidner til, hvor tragisk det kan gå, når konkursen rammer. Søs og Ellas mor går helt amok til en hypnose, hvor det efterfølgende går op for Ibsen og resten af teamet, hvor kraftfuld hypnose kan være på godt og ondt.


Hypnoseeffekten sniger sig bid for bid ind under huden på team Milton i deres opklaringsarbejde.


Uddrag af bogen


Erik parkerede sin bil og havde stadig tusindkronesedlerne i jakkelommen. Han spejdede omkring og kiggede også op for at se, om der var nogen mennesker nogen steder, da han opdagede, at den holdende bil var tom. Han gik forsigtigt hen til den for at kigge efter, men idet han kiggede ind gennem forruden, blev der råbt oppefra.


”Jeg er heroppe,” blev der sagt. Erik kiggede op og styrede ind under det høje murstensmonument og begyndte at gå op ad den stejle trappe. Trappen var lang, smal og snoet, og da Erik endelig kom op, så kiggede han direkte ud på en mand med en elefanthue på.


Manden sigtede med en pistol. Det, der gjorde Erik mest bange, var, at manden rystede på hånden.


Om forfatteren


Steen B. J. (f. 1965) skriver en serie af krimier med hverdagsrealisme, der henvender sig til krimiinteresserede læsere i alle aldre og mest handler om mennesker og skæbnefortællinger frem for blod, sex, vold og action. Sproget er hverdagsagtigt og uden manipulerende billed­sproglige virkemidler.


Det giver læseren en unik frihed til selv at danne sig uforglemmelige og personlige billeder ud fra de menneskelige relationer i den fremadskridende handling, hvor mord- og andre krimi­gåder løses.


Anmeldelse:


Steen B. J. har skrevet en hel serie af bøger om Team Milton. Jeg har faktisk haft nogle vanskeligheder ved at finde ud af rækkefølgen og helt præcis, hvor mange der er udkommet i serien. Men i hvert fald så har jeg 2 yderligere bøger liggende i serien.


”Hypnoseeffekten” har, som titlen antyder, hypnose i fokus. Er hypnose noget værre hokus pokus, eller kan det lade sig gøre at hypnotisere folk til, at udføre ting, under hypnose, som de normalt ikke vil gøre? Det er faktisk et stort spørgsmål.


Hypnotisøren i ”Hypnoseeffekten” fik mig til at tænke på, en hypnotisør der var meget kendt i Danmark i 1980`erne. Den virkelige hypnotisør blev anklaget og dømt for blufærdighedskrænkelser under hypnose. Præcis ligesom hypnotisøren i bogen.


Uden at have spurgt forfatteren Steen B. J. så er jeg overbevist om, at virkelighedens hypnotisør har været forbillede for bogens hypnotisør Fabian Spinose. Ikke nok med at Fabian er hypnotisør, men han er også uddannet bager, ligesom virkelighedens hypnotisør i den virkelige historie fra 80`erne.


Nu til historien i ”Hypnoseeffekten”. 2 kvinder, Lea og Gunhild finder en lille nyfødt dreng, som de overgiver til de sociale myndigheder. Drengen er blevet efterladt ude i en skov, med fare for at dø. De 2 kvinder redder ham og han vokser op som Fabian Klose hos en plejefamilie.


Herefter er vi tilbage i nutiden. Team Milton er en efterforskningsenhed der består af Li-Mei, Ella, Ibsen og deres chef Milton. Ibsen bor sammen med Ellas søster, kaldet Søs. De har alvorlige problemer med pigernes mor, Oline, der er gået konkurs og netop er hjemvendt fra Spanien.


Det virker lidt, på mig, som om deres mor har en brist i sin realistiske sans omkring sin økonomiske situation. Men udover hypnose, så er omdrejningspunktet i bogen økonomiske vanskeligheder og økonomisk konkurs.


Ibsens samlever Søs tager sin mor med til hypnose i håb om at det kan hjælpe på hendes egen angst og moderens følelser, omkring hendes egen konkurs. Det bliver en noget usædvanlig oplevelse for de 2 kvinder og hypnotisøren ikke mindst.


En bankmand bliver skudt på sin morgenløbetur. Manden var den 45-årige Benno Lassen. Bennos ansvar i banken var virksomheder. Som efterforskningen skrider frem, går det op for Team Milton, at Bennos chef Erik Petersen ofte underkendte Bennos lån til virksomheder.


Der er noget uldent ved Benno og Eriks samarbejde. Som Team Milton kommer dybere ind i efterforskningen, finder de en håndværkers selvmord, som en konsekvens af, at Benno havde lovet et lån, som chefen Erik havde trukket tilbage igen.


Historien veksler fint imellem nutiden og Fabians opvækst. Der er noget ved sproget der skurrer lidt i mine øjne. Men historien i sig selv, har en fin sammenhæng. Jeg overvejer om det bunder i, at der ikke er meget udenoms fortælling om personerne i historien.


Det giver læseren en mulighed for at danne sit eget indtryk af de enkelte karakterer og omgivelserne. Plottet i historien er genialt skruet sammen med en vis lighed, med en historie fra virkeligheden, som jeg pointerede i starten af denne anmeldelse.

Jeg ser bestemt frem til, at læse næste bind i serien om Team Milton.


Vurdering: 4/6 Roser.

Krimiormen.


Jeg fandt bogen som lydbog hos Bookmate:


Bogen kan købes her:


Besøg forlaget her:

Forlaget mellemgaard


4/6 Roser

7 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Utøj"

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

bottom of page