"GULLASCHBARONEN"
Dramaet om Harald Plum skrevet af Søren Ellemose
ANMELDEREKSEMPLAR
Forfatter: Søren Ellemose
Forlag: Forfatterskabet.dk
Udgivelse: 29. september 2015
Sider: 528
Genre: Personbiografi/Erhvervshistorie
ISBN: 9788799816712
Anmeldt: 19. februar 2021
Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.
Om bogen:
Gullaschbaronen er dramaet om Harald Plum, Det Transatlantiske Kompagni og Landmandsbanken. Bogen beretter historien om Harald Plum, der blev centrum for Danmarkshistoriens største erhvervsskandale med Landmandsbankens kollaps i 1922.
Det er en erhvervshistorisk fortælling om købmandsslægten Plum i Assens, opbygningen af Det Transatlantiske Kompagni, stridighederne med ØK og H.N. Andersen, og et finansielt luftkastel, der førte til Landmandsbankens sammenbrud.
Efter nedturen i 1922 genopbygger Harald Plum en helt ny koncern med 50 selskaber, der holdes sammen med en helt usædvanlig økonomisk ekvilibrisme. Gennem omfattende arkivmateriale og politirapporter beskrives Harald Plums sidste hektiske dage på Thorø før det dobbelte selvmordsforsøg.
Gullaschbaronen er et stykke dramatisk Danmarkshistorie om alle tiders største svindelnummer, der stadig er aktuel i lyset af nutidens finanskrise. Bogen kombinerer det personbiografiske med det erhvervshistoriske til fortællingen om Harald Plum.
Anmeldelse:
”Gullaschbaronen” handler om dramaet om finansmanden Harald Plum der døde D. 23. oktober 1929. På den vejrbidte ø Thorø syd for Assens begik Harald Skovby Plum selvmord. Umiddelbart så det ud til at Harald Plum begik selvmord ikke mindre end 3 gange indenfor et par dage, inden det lykkedes.
Der har dog været mange gætterier igennem tiden om det nu faktisk var selvmord eller mord. ”Gullaschbaronen” er historien om en magtfuld mand, der stammede fra en magtfuld og velhavende købmandsfamilie fra Assens på Fyn.
I dag er Harald Plum næsten glemt, selvom han var centrum for Danmarkshistoriens største erhvervsskandale. Jeg må i hvert fald tilstå, at jeg aldrig havde hørt om ham før. Men sikken en personlighed. Jeg har bestemt ikke fortrudt, at jeg gav mig i kast med ”Gullaschbaronen”.
Jeg blev grebet af familiens historie, Harald Plums personlighed og hans måde at styre sine mange virksomheder på. Hvis du synes at navnet Plum lyder bekendt, så bunder det måske i kogebogsforfatteren Camilla Plum. Hun er barnebarn af Harald Plums ene bror.
Harald Plum blev født i 1881 som den mellemste søn ud af 3 på en købmandsgård i Assens. I 1905 blev Harald færdig som Cand. Jur. Harald Plum har efterladt en hel del dagbøger skrevet fra 1893. Harald udgav senere dagbøgerne og de viser en drømmende side af vores hovedperson.
På sin 18. års fødselsdag skriver Harald Plum følgende:
"”I dag er jeg fyldt mit 18. år. Om det er en lykkelig dag? Nej lykkelig just ikke. Der staar så smukt i et af brevene: ”Gid du maa føle dig ung den dag.” Men maaske det netop er ulykken, at jeg ikke føler mig ung, ikke stærk, ikke livskraftig, ikke fuld af haab og store forventninger.” Harald Plum. 30. januar 1899.”
I starten af ”Gullaschbaronen” gennemgås Harald Plums slægt tilbage til 1500-tallet. Det er egentlig en ganske imponerende slægt med både Cand. Theol., Dr.Phil., Biskop i Odense og meget andet frem til den store købmandsgård i Assens, hvor Harald Plum trådte sine barnesko.
Harald udviklede sig til en af Danmarkshistoriens mest omdiskuterede og fordømte forretningsmænd. En detalje der hører med til Harald Plums egentlige uddannelse er, at det var Haralds forældre der forlangte at han læste jura.
Harald ville egentlig meget hellere være gået handelsvejen. Omkring dette tidspunkt begynder Harald at blive plaget af tungsind. 6 kedelige studieår var nu overstået. Haralds første opgave blev at reorganisere familiens forretninger i Assens.
Efter faderens død bliver det Haralds bror Kays opgave at føre firmaet videre. I 1906 fik Harald konstateret sukkersyge. Sygdommen var på dette tidspunkt, næsten at sidestille med en dødsdom. ”Gullaschbaronen” er virkelig velresearched og kommer ind i næsten hver eneste afkrog af både Harald Plums personlighed, hans privatliv og de mange hundrede selskaber som Harald Plum med tiden oprettede.
Man føler som læser, at forfatteren har vendt hver eneste sten og gennemgået hver eneste lille detalje i Harald Plums forretninger. Der skal ikke herske nogen tvivl om, at forfatteren har skrevet om finanssektoren før og evner at fortælle et finansielt drama så ingen læser er i tvivl om, at man kender Harald Plum, i dette tilfælde, til bunds.
Jeg giver mine varmeste anbefalinger til ”Gullaschbaronen” som er en mastodont af et mesterværk.
Vurdering: 5/6 Roser.
Krimiormen.
Bogen Kan købes her:
Besøg forlaget her:
Comments