Søg
  • krimiormen

"ET GODT PLOT"

Psykologisk spændingsroman skrevet af Jean Hanff Korelitz


"Et godt plot" skrevet af Jean Hanff Korelitz (GADs forlag)

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Jean Hanff Korelitz

Forlag: GADs Forlag

Originalt sprog: Amerikansk

Oversat af: Betty Frank Simonsen

Udgivelse: 21. januar 2022

Sider: 340

Format: Hardcover

Genre: Psykologisk spændingsroman

Anmeldt: 22. januar 2022

ISBN: 9788712066668

Jeg modtog bogen som et anmeldereksemplar fra Forlaget. Anmeldelsen er et udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Han har skrevet årtiets roman. Der er bare et problem: Han har stjålet historien fra en anden. Jean Hanff Korelitz’ suveræne spændingsroman fra bogverdenen gik direkte ind på bestsellerlisten i New York Times, som har kåret bogen til en af årets bedste.

Jake var engang en lovende, ung forfatter. Nu har han ikke udgivet noget i årevis, underviser i kreativ skrivning og kæmper for at bevare den selvrespekt, der er tilbage. Da hans mest arrogante elev, Evan Parker, annoncerer, at han slet ikke har brug for Jakes hjælp, fordi han har fået verdens mest geniale idé til en bog, slår Jake det først hen som praleri …

Men så hører han plottet. Bogen står til at blive en kæmpe succes. Den udkommer bare aldrig. Da Jake opdager, at Evan Parker er død uden at have skrevet bogen, ser han kun én ting at gøre: Han stjæler Parkers plot og skriver bogen selv.

I løbet af et par år bliver han både rig, berømt og læst over hele verden. Men en dag modtager han en mail fra en anonym afsender med teksten: ”Du er en tyv.” Hvem kender til Jakes hemmelighed?


Jean Hanff Korelitz (Foto: Michael Avedon)

ANMELDELSE:

”Et godt plot” handler om et emne som forfatteren grundlæggende kender en del til, da emnet vel hører hjemme i forfatterens egen lille andedam. Handlingen foregår i bogverdenen. En forfatter, Jacob Finch Bonner, kaldet Jake, har udgivet en enkelt succesfuld roman.

Efter udgivelsen er han blevet ansat som underviser på en skriveskole. Jake har en daglig indre kamp om at skrive endnu en succesfuld roman. Men det lykkes ikke rigtigt, indtil den dag hvor han møder en ny elev på skolen. Denne irriterende elev har et genialt plot til en roman, mener han i hvert fald selv.

Det er i grove træk sådan ”Et godt plot” indledes. Der går 3 år og forfatteren, Jake, har lidt glemt alt om den unge elev, Evan Parker. Tilfældigt opdager Jake, at Evan er død, uden at få udgivet sin fantastiske roman. Det er simpelthen en alt for stor fristelse for Jake.

Han har godt nok kun læst et lille udsnit af Evans manuskript, men er så fascineret af historien, at han skriver bogen og får den udgivet. Bogen bliver en kæmpe succes og Jake Finch Bonner rejser rundt i USA og promoverer sin nye bog.

Der går dog ikke lang tid, inden Jake begynder at modtage trusselbreve fra én, der beskylder ham for, at have stjålet manuskriptet. Hvem er det, der kender Jakes hemmelighed? Evan Parker havde ingen pårørende og holdt manuskriptet tæt ind til kroppen.

På sin rejse rundt i landet møder Jake en ung kvinde, der fascinerer ham. De 2 forelsker sig, flytter sammen og lettere presset gifter Jake sig med kvinden. Jake er dybt imponeret over at hans kone forlod sin hjemby, for at slutte sig til Jake.

Jake føler sig nødsaget til at undersøge Evan Parkers fortid og rejser til hans hjemby. På sin rejse finder Jake ud af Evans families hemmeligheder, men hvem kendte mere til familiens skeletter? Hele familien ser ud til at være døde af ualmindelige årsager og der er umiddelbart ingen overlevende, eller er der?

Det bliver en lang og usædvanlig rejse for Jake, som han tager på alene uden sin nye hustru. Plottet i bogen havde jeg aldrig set komme og slutningen af ”Et godt plot” er i en helt særlig liga, som jeg aldrig havde spottet. Nu er vi som bekendt lige i starten af året 2022, men jeg gætter på at, ”Et godt plot” bliver én af dette års bedste udgivelser indenfor genren.

”Et godt plot” er bestemt anderledes og nytænkende, indenfor genren. Jeg havde på ingen måde set, undervejs, hvor forfatteren ville føre læseren hen på rejsen. En interessant tanke faldt mig ind, da jeg læste ”Et godt plot”. Har Jake egentlig stjålet ideen til sin bog eller blev han bare inspireret til en god historie.

Jake har trods alt ikke læst hele Evan Parkers ide`, men kun et lille udsnit af bogen. Jeg vil på det varmeste anbefale at du læser ”Et godt plot” og dermed danner din egen mening om Jake selv fandt på historien, blev inspireret eller stjal han med arme og ben?

Vurdering: 6/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Tales

Bogen findes som lydbog hos Chapter:

Chapter

Du kan beøge forfatterens hjemmeside her:

Jean Hanff Korelitz

Du kan besøge forlaget her:

GADs Forlag


6/6 Roser

17 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle