top of page
Søg
  • krimiormen

"CARLO - AT FINDE VEJEN"

Hstorisk roman skrevet af Niels-Ole Hørlyk


"Carlo-At finde vejen" skrevet af Niels-Ole Hørlyk

ANMELDEREKSEMPLAR


Forfatter: Niels-Ole Hørlyk


Forlag: Forlaget Mellemgaard


Udgivelse: 10. februar 2020


Sider: 392


Format: e-bog


Genre: Historisk roman


ISBN-13: 9788772188713


Anmeldt: 17. februar 2020


Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.


Om bogen:


Carlo er en historisk roman, der fortæller om en forvirret ung mand, der har vanskeligheder med at finde sit politiske fodfæste i skyggen af sin far, folketingspolitikeren Hans Kristian Henriksen. Carlo må i forbindelse med opstanden i Ungarn i 1956 en tur ind bag jerntæppet for ved selvsyn at opleve livet i et kommunistisk land.


Carlo bliver hvirvlet ind i de dramatiske begivenheder i Budapest. Han møder en smuk ungarsk pige, som han udvikler et kærlighedsforhold til. Carlo er også en roman, der beretter om de politiske forhold i Danmark, som fører til dannelsen af Socialistisk Folkeparti. Den fortæller om arbejdskampe og om politiske rævekager i 50’ernes Danmark, rævekager, som på mange måder ligner forholdene, som vi kender dem i dag.


Uddrag af bogen:


Carlo var noget i tvivl om, hvem disse mænd var. Han havde jo hørt om det hemmelige politi, AVH. Kunne han stole på dem eller hvad? Men hvilket alternativ havde han egentlig? Tænkte han. Det var dem, der var bevæbnede. Carlo valgte altså at følge med. De viste vej til et hus, der bar præg af flere granatnedslag.


De stoppede foran en gadedør og pegede ind. “Menj be,” den ene pegede ind ad døren. Meningen var klar, han skulle gå ind, men til hvad? Carlo trådte ind i en lejlighed. Der var flere personer til stede. Det var dog en ung mand, der lå på en sofa, der tiltrak opmærksomheden. Han var påklædt, men det ene bukseben var skåret op til midt på låret.


Underbenet var indsmurt i blod.


Om forfatteren


Niels-Ole Hørlyk (f. 1950) er uddannet i biologi og idræt fra Københavns Universitet. Bosiddende i Grundfør. Han har arbejdet som gymnasielærer i Aarhus og på Færøerne. Har forfattet og været medforfatter til en række lærebøger. Carlo er den selvstændige efterfølger til romanen Gamle stier – nye veje.


Anmeldelse:


Jeg fik tilsendt bogen ”Carlo – At finde vejen” skrevet af Niels-Ole Hørlyk fra forlaget Mellemgaard som e-bog. ”Carlo – At finde vejen” er en historisk roman der foregår i årene 1953-1969. Man følger den danske politiske scene lidt på afstand, men får alligevel et rigtig godt indblik i den førte politik.


Henad vejen følger man også tilblivelsen af Socialistisk Folkeparti. Bedre kendt som SF. SF tog egentlig udgangspunkt i de daværende danske kommunister. Der var splittelse i partiet og udbryderne dannede efterfølgende SF. Set i bagkundskabens lys så var det vel egentlig et meget klogt træk.


I hvert fald når man ser hvilken manglende indflydelse kommunisterne har på nutidens politiske landskab. Tilbage til ”Carlo – At finde vejen”. Vi følger Carlo tæt fra han er helt ung og endnu ikke helt har fundet sin vej i livet. Hverken hvad angår sin fremtidige beskæftigelse eller sit politiske ståsted.


Kærlighedslivet er han såmænd heller ikke helt sikker på. Carlo sværmer lidt for Axel Larsen og kommunisterne. Måske er det også lidt en protest i forhold til Carlos far der sidder i folketinget for Socialdemokraterne. Faderen Hans Christian Henriksen og Carlo har mange højrøstede debatter om den førte politik.


Umiddelbart virker det som om de er meget langt fra hinanden politisk. Alligevel har Carlo endnu ikke besluttet sig for om han er så meget kommunist at han ligefrem vil melde sig ind i partiet. Carlos kærlighedsliv er egentlig meget godt. Carlo er kæreste med Birthe som han har kendt et godt stykke tid.


De går ud sammen og indimellem tilbringer de skam også nætterne sammen. Carlo arbejder på Prøvestenen med at fylde olie på tankbiler. Ikke det mest interessante erhverv men kollegaerne imellem har et rigtig godt kammeratskab og pengene er gode. D. 23. november 1956 udbryder der opstand i det Sovjetisk styrede Ungarn og Carlo beslutter sig for at tage ned og hjælpe.


I Ungarn får Carlo et tættere indblik i hvad kommunismen også kan føre med sig. Det får stor betydning for Carlos liv og fremtid og da han vender tilbage til Danmark, bosætter han sig for en tid ved sin bedstemor Margrethe i den lille jyske by Grundfør. Stille og roligt finder Carlo ud af hvad han vil med sit liv og finder da også sit politiske ståsted. ”Carlo – At finde vejen” giver et godt indblik i en tid uden de store tekniske vidundere. Det er en tid hvor det ikke er alle beskåret at have et tv. Citat fra bogen:


”Hans Christian og Johanne havde sammen med Birthe og de 2 drenge siddet og set nyheder på det nyindkøbte 21” Bravour TV. Hans Christian havde bøjet sig for familiens vilje. Det havde med sit rullebord kostet næsten 2000 kr., en voldsom investering, mente Hans Christian. De penge kunne de godt have brugt på noget mere fornuftigt. ”


”Carlo – At finde vejen” giver et rigtig godt billede af datidens politiske spil og hverdagen for helt almindelige danskere. Den er skrevet i et godt og klart sprog. Historisk er bogens handling fra før jeg blev født og giver et godt billede af en tid som jeg vel nok har hørt om men ikke selv har oplevet.


Et godt bud på en roman for den historisk interesserede med citater og politiske hændelser fra den virkelige verden iblandet forfatterens egen fantasi og iderigdom. ”Carlo – At finde vejen” er et godt bud på en historisk roman som jeg meget gerne ser flere af og den får da også mine anbefalinger med på vejen.


Vurdering: 4/6 Roser


Krimiormen


Bogen kan købes her:


Forlaget Mellemgaard


4/6 Roser

2 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Utøj"

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

bottom of page