top of page
Søg
  • krimiormen

"Blot en borger"

Erindringer skrevet af Birne Dalbjerg


"Blot en borger" skrevet af Birne Dalbjerg

ANMELDEREKSEMPLAR


Forfatter: Birne Dalbjerg



Udgivelse: 31. januar 2020


Sider: 182


Format: Hæftet


Genre: Erindringer


ISBN-13: 9788793927063


Anmeldt: 7. marts 2020


Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.


Om bogen:


Hvordan præger det en familie, når det meste af en borgers liv afhænger af det sociale system, hvor ens liv bliver vejet og opgjort af skønsvurderinger og lovgivning? Efter en barndom i helvede endte Birne Dalbjerg i det sociale system. Blot en borger er en autentisk fortælling om forfatterens liv i Danmarks sociale system i perioden 1977 til 2018.


Den dybt personlige beretning indeholder både positive oplevelser og tragikomiske elementer, hvor systemets kassetænkning reducerer mennesket til et sagsnummer. Bogen er et vidnesbyrd om en næsten overmenneskelig kamp for at se glæden i livet.


Om forfatteren


Birne Dalbjerg (f. 1955) er opvokset i det smukke Nordsjælland og har en musikpædagogisk eksamen. Hun debuterede i 2018 med Kan du se Lyset – et gruopvækkende vidnesbyrd om en barndom med vold, psykisk terror og seksuelle overgreb.


Anmeldelse:


”Blot en borger” er skrevet under pseudonymet Birne Dalbjerg. Birne er en borger der i årene 1977-2018 måtte navigere rundt i det sociale system i Danmark. Lad mig med det samme sige at jeg først og fremmest vil anbefale bogen til dig der er behandler, socialrådgiver, politiker eller ganske almindelig borger i eller udenfor det sociale system.


Uanset om du sidder på den ene eller anden side af ”Skranken”, bare er en nysgerrig medborger eller om du har en andel i at skrue lovgivningen sammen, så er jeg overbevist om at du vil få stort udbytte af ”Blot en borger”. Det er en historie der beretter om en borgers navigation rundt i det sociale system fordi hun er så uheldig at både hun selv og hendes børn er meget syge og har brug for hjælp og støtte.


”Blot en borger” er ikke bare en anklage, men den er skrevet på en forholdsvis saglig, sober og ligefrem måde som jeg ikke kan forestille mig at man kan føle sig stødt af. ”Blot en borger” er Birne Dalbjergs 2. udgivelse. Den første handler om forfatterens opvækst i en dysfunktionel familie med overgreb og incest.


Birne Dalbjerg debuterede i 2018 med ”Kan du se lyset” et gruopvækkende vidnesbyrd om en barndom med vold, psykisk terror og seksuelle overgreb. På trods af den barske start på tilværelsen lykkedes det forfatteren at bryde sin sociale arv og hun  fik kæmpet sig til en musikpædagogisk eksamen fra musikkonservatoriet.


Hun mødte musikeren Hanne Boel på konservatoriet, der hjalp hende med at søge fondsmidler, så hun kunne gennemføre sin uddannelse uden at være tvunget ud i et studiejob ved siden af studierne. Hun nåede dog kun at bruge sin uddannelse ca. 1 års tid inden hendes invaliderende epileptiske anfald betød at hun måtte bede om hjælp fra det sociale system.


I 1981 fødte Birne datteren Kira og i 1985 sønnen Kristoffer. Kira led af epileptiske anfald ligesom Birne selv. Sønnen Kristoffer var multiallergiker. Kristoffers allergi betød at Birne og hendes mand måtte søge om hjælp den ene gang efter den anden. Både til Kristoffers voldsomme medicinforbrug og diverse indretninger af hjemmet.

I 1986 fik Birne tilkendt invalidepension, det der i dag svarer til førtidspension.


Hendes epilepsi var voldsomt invaliderende og havde store konsekvenser for hendes funktionsevne. Fra dette tidspunkt blev hverdagen en kamp ikke mindst økonomisk. Vi hører om familiens møder med diverse psykologer, læger, mange skiftende sagsbehandlere og visitator fra kommunen.


Nogle af disse mennesker prøver virkelig at hjælpe familien imens Birne føler at nogle af dem de kommer i kontakt med ligefrem prøver at modarbejde den lille familie. I Den første halvdel af bogen virker det til at familien, trods alt, får en del hjælp fra det sociale system. Javist de får også afslag på noget af den hjælp de har brug for.


Men så indfører man de kommunale jobcentre. Det virker som om Birnes liv herfra bliver én voldsom kamp om at møde forståelse og rimelighed og at se borgeren som et menneske. Nogle af passagerne i sidste halvdel af bogen er simpelthen så groteske at man næppe tror at det er lille sikre Danmark, det handler om. Men det er det.


Birnes historie er nemlig ikke enestående. Det vil man vide hvis man følger lidt med på de sociale medier. Der findes historier som Birnes og det der er meget mere grotesk. Jeg vil bestemt anbefale ”Blot en borger” på det varmeste. Den er virkelig velskrevet og skrevet i et virkelig sobert og sagligt sprog.


Den giver et rigtig godt indblik i vores Danske sociale system og den sikkerhed man trods alt også har som borger i Danmark, set fra en borgers side.


Vurdering: 5/6 Roser


Krimiormen


Bogen kan købes her:




5/6 Roser

62 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Utøj"

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

bottom of page