top of page
Søg
  • krimiormen

"ABDUL OG DE HVIDE SLAVER"

Roman skrevet af Michael Dalgaard


"Abdul og de hvide slaver"

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Michael Dalgaard

Forlag: Skriveforlaget

Udgivelse: 4. november 2022

Sider: 261

Format: Paperback

Genre: Roman

ISBN: 9788794294287

Anmeldt: 28. januar 2023

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar fra forfatteren. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.


Om bogen:

Brigid var på vej hjem fra marken sammen med de andre kvinder. Pludselig red Ronan, opsynsmanden, op foran dem, vendte hesten og red hen til en kvinde, som kom fra en nabolandsby. Han sparkede kvinden i ansigtet, så hun faldt om. Kvinderne protesterede over hans voldsomme behandling af kvinden, men Ronan lyttede ikke til dem. Han sprang af hesten, gik hen og rev kvindens kjole op og tog den bylt af stof med kartofler, som hun havde gemt under kjolen.

”Din tyvagtige kælling! Nu skal du få din straf.” Ronan skulle til at løfte sin pisk, da Brigid stillede sig mellem ham og kvinden. ”Flyt dig!” råbte Ronan.

”Nej,” svarede Brigid. ”Du behandler os som slaver, som dyr!”

”Flyt dig,” gentog Ronan og hævede pisken.

”Lad os se, om du tør!”

Ronan kunne tydeligt huske, hvem Brigids familie var, og han tænkte tilbage på historien, som alle i landsbyen kendte. Han tænkte på den mand, som havde sparket Brigids mor, og som derefter var blevet fundet forslået og druknet i havnen.

Han steg op på sin hest igen. ”Satans irske kælling!” vrissede han ud i luften og red væk.


Anmeldelse:


”Abdul og de hvide slaver” tager et emne op, som jeg aldrig havde hørt om før. Fra omkring år 1500-1800 blev over en million Europæere taget til fange af pirater og solgt som slaver i Nordafrika og Mellemøsten. Hovedpersonen Brigid og hendes landsby i Irland bliver angrebet af en flok af disse pirater.


Vi følger Brigid fra landsbyen bliver angrebet og til det lykkes for Brigid at flygte fra slavehandlerne. Undervejs forelsker Brigid sig i én af piraterne, Abdul. Abdul behandler Brigid godt og hun forstår ikke helt hvordan Abdul kan være én af de onde pirater.


Men det ændrer ikke på, at Abdul faktisk er pirat. Vi følger Brigid og de personer fra landsbyen, der bliver fanget og ført ombord på det skib, der skal føre dem til Mellemøsten, hvor de skal sælges som slaver. Det er bemærkelsesværdigt, at hvide slaver aldrig har fyldt særlig meget i verdenshistorien.


”Abdul og de hvide slaver” er dedikeret til de millioner af mennesker, voksne som børn, der stadig den dag i dag lever under kummerlige forhold som slaver, gennemlever menneskehandel, udsættes for sexhandel eller anden form for forfærdelig udnyttelse mod deres egen vilje.


”Abdul og de hvide slaver” er en stærk fortælling med rod i virkelighedens verden. Sidst i bogen finder læseren nogle citater om frihed, blandt andet dette:


Når jeg hører nogen argumentere for slaveri, så føler jeg en stærk lyst til at se det prøvet på ham personligt.

Sandsynligheden for, at vi kan fejle i kampen, bør ikke afholde os fra at støtte en sag, som vi mener er retfærdig. De, der nægter andre frihed, fortjener den ikke selv.

Sagt af Abraham Lincoln.


Selv om slaveriet officielt blev afskaffet i Europa i 1800-tallet mener man, at der i dag lever op mod 40 millioner mennesker under slavelignende forhold. ”Abdul og de hvide slaver” er en stærk fortælling om en glemt tid hos nutidens moderne mennesker.


”Abdul og de hvide slaver” er ganske vist en fantasiroman, men den er ikke desto mindre, bygget på den sande historie om over en million Europæere, som levede under slavelignende forhold. Jeg havde som sådan ikke forventet, at blive så opslugt, som jeg blev under læsningen af denne bog, med et helt særligt fokus på dengang, da slavehandlerne ikke kiggede på hudfarve eller oprindelsesland.


”Abdul og de hvide slaver” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til en roman i en helt særlig klasse og måske med et tema, som du, som jeg, ikke havde hørt om før.


Vurdering: 4/6 Roser.


Krimiormen.


4/6 Roser

67 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentarios


bottom of page