top of page
Søg
  • krimiormen

"29 PERLER MED KANT"

Novellesamling skrevet af Ivonne Cadovius


"29 perler med kant" skrevet af Ivonne Cadovius

ANMELDEREKSEMPLAR


Forfatter: Ivonne Cadovius


Forlag: Forlaget Mellemgaard


Udgivelse: 10. februar 2020


Sider: 188


Format: e-bog


Genre: Novellesamling


ISBN-13: 9788772188485


Anmeldt: 21. februar 2020


Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.


Om bogen:


En novellesamling om nutidens kvinder, der er mere stærke end sarte. Med stensikker stil i et levende sprog portrætteres 29 skæbner – til tider humoristisk, hudløst eller ubarmhjertigt. De fortættede historier skildrer de foretagsomme kvinders ageren i en enten ubegribelig eller underfundig hverdag, der fører læseren ind under huden på bogens mangfoldige karakterer.


Inderlige, brutale, saftige, sårbare, grænseoverskridende … Her findes ingen løftede pegefingre eller moraliseren, kun fortællinger til eftertanke. En ægte perle har mange lag. Uddrag af bogen


“Agathe spillede med i en teaterforestilling, der ville slå et slag for svinevelfærd. De medvirkende grise boede i nyistandsatte båse med PH-lamper samt kunst på væggene, og dagligt fik de oplæst Schiller, Goethe og Kierkegaard, mens de lyttede til jazz, klassisk eller pop. Under træningen agerede de eksemplarisk; foran publikum sked de bogstaveligt talt på alt.” “Inden længe var Tess flyttet ind i luksusvillaen med hjemmebiograf, illegalt thailandsk ægtepar, fire biler og eget kreditkort. Hurtigt blev der investeret i bryster, Botox og ny garderobe. Tess følte sig ophøjet til den sociale status, hun mente, hun fortjente.” “Hun havde hovedform som en skildpadde og samme matte skær. Naja hed hun og havde taget sin egen mødom med en peberkværn.”


Om forfatteren


Ivonne Cadovius har en karriere som skuespiller, elitecoach og skribent. Hun har forfattet en række underholdende krimikomedier samt adskillige børneforestillinger fyldt med sang og musik. Ud over sit mangeårige virke som teaterleder for Teatret bag Kroen optrådte hun otte år som bakkesangerinde i Bakkens Hvile.


Anmeldelse:


Novellen ”29 perler med kant” skrevet af Ivonne Cadovius, udgivet af forlaget mellemgaard er lidt udenfor mine normale fokusgenrer. Men indimellem må man udvide sin horisont i håb om at finde noget guld man ikke lige havde forventet. Novellen består af 29 små noveller om 29 meget forskellige kvinder.


Langt de fleste af novellerne er ikke hvad de ved første øjekast giver sig ud for at være. I min optik minder en del af novellerne ret meget om hinanden. Der er bestemt nogle af kvinderne som jeg godt kunne tænke mig at lære nærmere at kende. Og så er der de kvinder som jeg har på fornemmelsen at jeg allerede kender fra virkelighedens verden.


Der er nogle interessante tanker i ”29 perler med kant”. Titlen giver et meget godt billede af at der virkelig er nogle perler imellem. Mon ikke der skulle være en kvinde eller to der godt kan sætte sig ind i Alanyas reaktion. Citat fra novellen om Alanya:


”Alanyas mand gav sig inde på sofaen, vendte sig på ryggen og mindede om en ugidelig hvalros – hvis han altså bare ikke lige havde været i besiddelse af netop det udseende, der gjorde kvinder kvidrende”.


Novellerne er skrevet i et enkelt sprog krydret med nogle fantastiske sprogblomster. Det er bestemt noveller der er tilgængelige for alle. Citat fra Naima:


”Derefter gik Naima på bare fødder under det gulvlange taftskørt fra førstesalen ned ad trappen til hallen. Hun kunne se resultatet i sin mands strålende øjne. Hun standsede på det nederste trin, og de kiggede længe og varmt på hinanden. En fælles indre dialog skabt gennem femogtyve års ægteskab med accept af hinandens forcer, finurligheder eller fejltagelser emmede imellem dem”.


Novellerne er bestemt interessante med ganske uventede overraskelser ind imellem. Noveller der giver stof til eftertanke. Måske en anledning til at sætte sig ned og gennemtænke sit eget liv. Har man det liv som man havde forestillet sig da man var yngre. Fordi, ja det er kvinder der er ude over den første ungdom, for langt de flestes vedkommende, der optræder i novellerne.


Har du modet, lysten og viljen til at ændre din livsbane så du når derhen hvor du gerne vil være. Eller i hvert fald så tæt på som det nu kan lade sig gøre. Visse ting kan man ikke ændre på men må bare acceptere at det er nu én gang betingelserne når man omgiver sig med andre mennesker.


Jeg synes bestemt at det kunne være interessant at lære forfatteren lidt nærmere at kende igennem mere litteratur fra forfatterens hånd. Ivonne Cadovius er bestemt en person med mange talenter. skuespiller, forfatter, sanger, instruktør og coach, tidligere balletelev på Det Kongelige Teater samt en hel del andre kasketter har prydet forfatterens hoved.


Så mon ikke der skulle ligge flere ideer på tegnebrættet. ”29 perler med kant” er bestemt en ganske glimrende debut. ”29 perler med kant” får mine anbefalinger med på vejen. En andeledes, interessant og tankevækkende samling af noveller om kvinder.


Vurdering: 3/6 Roser


Krimiormen


Bogen kan købes her:


Forlaget mellemgaard


3/6 Roser

10 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Utøj"

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

bottom of page