top of page
Søg
  • krimiormen

"VIOLETA"

Roman skrevet af Isabel Allende


"Violeta" skrevet af Isabel Allende

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Isabel Allende

Originalt sprog: Spansk

Original titel: Violeta

Oversætter: Lise Rifbjerg

Forlag: Politikens forlag/Hr. Ferdinand

Udgivelse: 7. april 2022

Sider: 320

Format: Hardback

Genre: Roman

ISBN: 9788740041613

Anmeldt: 24. september 2022

Om bogen:

Fra en af verdens største forfattere kommer fortællingen om Violeta del Valle, en kvinde hvis liv bærer vidne til de største begivenheder i det tyvende århundrede. Violeta kommer til verden på en blæsende dag i 1920 som den første datter i en familie med fem højlydte sønner.

Fra begyndelsen tegnes hendes liv af store begivenheder, da den spanske syge rammer hendes hjemlands kyster i Sydamerika, mens familien stadig mærker efterdønningerne af første verdenskrig. Men selvom familien slipper igennem denne krise uden mén, venter der store forandringer, da Den Store Depression rammer og berøver Violetas slægt alt, hvad de ejer.

De tvinges til at flytte langt ud på landet til en smuk, men øde egn. Her vokser hun op, og en dag kommer hendes første bejler til familiens hjem. Violeta fortæller sin historie gennem et brev til en, som hun elsker højere end nogen anden.

Heri beskriver hun både knuste hjerter og passionerede kærlighedsaffærer, fattigdom og velstand, forfærdelige tab og stor lykke. Kampen for kvinders rettigheder, tyranners storhed og fald, livstruende sygdom, kærlighed og krig – alt sammen er det en del af fortællingen, der udgør Violetas liv.

Med Violeta er Isabel Allende tilbage i episk, storslået form.

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar fra forlaget. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.


ANMELDELSE

”Violeta” er en gribende, imponerende sydamerikansk fortælling. ”Violeta” er historien om en exceptionel kvinde i et århundredes historie. Helt enkelt en uforglemmelig fortælling. Vi følger kvinden Violeta fra før hun bliver født indtil livet slutter 100 år senere.

Violeta kom til verden i 1920 som den første pige i en børneflok af 5 drenge. Hendes mor Maria Gracia har født 5 drenge inden Violeta blev født. Antallet af dødfødte eller afbrudte svangerskaber var endnu større. Violeta blev født midt under en influenzaepidemi, hvor jordemoderen mistede livet.

Den ældste bror var 16 år og hed Jose` Antonio. Violeta kan ikke rigtigt huske de 4 andre brødres præcise alder. Fødslen endte med at Violetas ene moster Pia tog imod hende. Violetas far Arsenio del Valle kom hjem sent om aftenen.

Violetas farfar fik 15 børn hvoraf de 11 overlevede. Influenzaen der florerede da Violeta blev født, blev kaldt for den spanske syge. Kun plejepersonale havde adgang til beskyttende masker under influenzaen. Moster Pia var lige ved at blive gift med en grandfætter da hun var 23 år, men manden døde inden de nåede at blive gift.

Violetas 2. moster Pilarvar også ugift og så ikke ud til, at interessere sig for mænd overhovedet. Apolonio Toro har arbejdet for familien, siden han, som meget ung, kom og tiggede om mad. Violetas mor var ikke særlig selskabelig og brugte graviditeterne eller tuberkulose, som undskyldning for, at undgå den øvrige familie og deres selskabelighed.

Kun Violetas far og broderen Jose` Antonio færdedes ude for at passe faderens forretninger. Violetas mor ammede ikke, men Violeta fik mad fra en ged. Da Violeta nærmede sig skolealderen, ansatte faderen en guvernante til Violetas opdragelse og boglærdom Miss Taylor.

Det viser sig hurtigt, at miss Taylor slet ikke er engelsk. Der går ikke lang tid, inden miss Taylor får en svulst i maven på størrelse med en appelsin. Svulsten viser sig dog at være godartet og miss Taylor bliver snart rask igen. Violetas storebror Jose`` Antonio forelsker sig dybt i Miss Taylor og frier til hende.

Men miss Taylor har indledt et forhold til en anden kvinde Terese Divas og afviser hans frieri. Violetas fars økonomi kollapser og han ender med at tage livet af sig selv. Violetas mor bliver rasende over faderens beslutning og familien må rive teltpælene op og forlade deres hus.

Næsten alle tjenestefolkene bliver fyret og familien må rejse videre. Herfra følger vi Violetas liv op igennem ungdommen og hendes voksenliv. Vi følger Violeta helt frem til hendes alderdom og de hændelser hun bliver udsat for.

”Violeta” er smækfyldt med drama, kærlighed og spænding. Vi følger hovedpersonens ægteskaber og kærlighedsliv på nærmeste hold. ”Violeta” evner at fastholde læseren i yderste spænding hele vejen igennem bogen.

Med den medrivende og farverige Violeta er Isabel Allende tilbage i storslået episk form. ”Violeta” er en roman der beskriver en imponerende sydamerikansk fortælling i et helt særligt uforglemmeligt format. ”Violeta” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til en roman i en helt særlig eminent kasse.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.


5/6 Roser

29 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page