"VI ER TIDEN-AT VÆRE MENNESKE"
Filosofisk roman skrevet af Camilla Howalt
ANMELDEREKSEMPLAR
Forfatter: Camilla Howalt
Forlag: Forlaget Forfatterskabet.dk
Udgivelse: 1. marts 2021
Sider: 110
Genre: Filosofisk roman
ISBN: 9788794049269
Anmeldt: 26. marts 2021
Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar fra forfatteren. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.
Om bogen:
VI ER TIDEN er en filosofisk fiktion. I bogen undersøger Camilla Howalt, igennem sine figurer, hvordan sindet hænger sammen med kroppen og vice versa. Ved igen og igen at gå til splittelser i alle lag af eksistensen, fremtræder både foruroligende og humoristiske perspektiver på figurernes indre, samt ydre, verdener.
Igennem forskellige lag af bevidsthed, perspektiverer Camilla muligheden for samtidige eksistenser, samt splittet mellem disse. Igennem figurerne (gen-)oplever og (for-)følger vi muligheden for mentale splittelser, samt dannelsen af overgange mellem disse. Igennem ni kapitler rejser læseren til ni forskellige byer, der med ikke særligt arkitektoniske særpræg, iscenesætter møder mellem to x ni mennesker, og hvad det formmæssigt indebærer: at det imaginære og evnen til at symbolisere er limen imellem os.
Om forfatteren
Camilla Howalt (1968), kunstner, arbejder med skrift og billeder/billeder og skrift, samt indimellem lyd. Hun er uddannet fra London School of Art i 2002 med en bachelor i fine art, og i 2012 fra Center for Research in Modern European Philosophy med en master i filosofi og æstetik.
VI ER TIDEN er Camilla Howalts første bogudgivelse.
Anmeldelse:
”Vi er tiden-at være menneske” er en meget filosofisk roman fra 9 forskellige steder i verden. Hvert sted møder Camilla et enkelt menneske, der sætter sit præg på hendes liv. I New York stammer teksten. Teksten er fyldt med tankemylder og kreativiteten blomstrer.
Men den forvirrede mig også og jeg fandt ikke helt sammenhængen i teksten. Men set som filosofisk roman har ”Vi er tiden-At være menneske” et væld af sprogblomster. Man skal i alle tilfælde ikke se romanen, som en gængs roman, men nok hellere se den som en helt ny slags roman, hvor man føres dybt ind i forfatterens hjernestamme og de tanker, som hun fyldes af, om det at være menneske og om at være i tiden.
Heraf konkluderer jeg, at titlen på bogen er ramt, spot on. Jeg havde rigtig svært ved at læse kapitlet om New York, netop fordi teksten stammede. Jeg blev forundret over hvor meget det egentlig påvirkede min oplevelse at læse tekst d-d-der v-v-var skr-skr-skrevet i d-d-dette for-for-format.
Så er det tid til at forlade New York og denne stammen og rejse videre til London. Her møder forfatteren Jaff, en lidt ældre dame. Herefter fulgte måneder med psykoanalyse. Tid eksisterer ikke, kun minderne. I drømmene eksisterer riddere.
Turen går herefter til San Fransisco hvor hun oplever jordskælv. Turen går videre til Arbidjan. Tiden er abstrakt og kan være let eller tung som en træbjælke. Først efter mange år finder hun kærligheden i form af en vildbasse.
Hun har en dyb hemmelighed som hun gerne vil fortælle ham. En hemmelighed der gør hende bange for, om han vil forlade hende. Et stort traume i hendes liv. I Lissabon møder hun frugthandleren Fifi. Fifi viser hende sommerfuglenes skønhed.
I Venedig fyldes Camillas tanker om ord og deres betydning. Citat fra bogen:
” Psycho betyder, sinde, men-tale, ånde, ubevidst. Kommer fra græsk psykho-, der kombinerer form af psykhe, der betyder, sjæl, sind, ånd; det betyder også livet, ens liv, det usynlige, animerende princip eller enheden, der både optager og leder den fysiske krop; altså en form for forståelse, sindet (som tankens sæde), et fornuftens fakultet.”
2 veninder er på vej til Monte Carlo. Veninderne lever på hver deres platform. Her introduceres begrebet at leve på sin egen platform. Det rum hver enkelt person har omkring sig, som ingen andre kan træde ind i, men kun betragte udefra.
Turen går til Addis ababa. Hendes ven hjalp med at vise stedets flora og fauna. Deres forældre er venner og fædrene fisker på søen. Rejsen ender i Hillerød. ”Vi er tiden-at være menneske” er, på trods af sine få sider, ikke den slags litteratur, som man læser på kort tid.
Kender du det, at man bliver nødt til at gå dybere ind i teksten, for at forstå forfatterens mening. Hvis du ønsker litteratur der er kompleks, filosofisk og går et lag dybere ind i sjælen, så er ”Vi er tiden-at være menneske” absolut et godt bud på litteratur, der vil så meget mere, end bare underholde.
”Vi er tiden-at være menneske” er litteratur på et helt andet plan.
Vurdering: 3/6 Roser.
Krimiormen.
Bogen kan købes her:
Besøg forlaget her:
Comments