top of page
Søg
  • krimiormen

"UKRUDT"

Krimi skrevet af Katja Ranvits


"Ukrudt" skrevet af Katja Ranvits

ANMELDEREKEMPLAR

Forfatter: Katja Ranvits

Forlag: SuperLux

Udgivelse: 27. marts 2023

Sider: 330

Format: Hardback

Genre: Krimi

Serie:Birgit Bagge #1

ISBN: 9788775672660

Anmeldt: 1. april 2023


Bogen er et anmeldereksemplar, som jeg har modtog som en pdf-fil fra forfatteren. Anmeldelsen er et udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.


Om bogen:

”Skrækken. Det indestængte åndedrag. Det er den følelse, mit barndomshjem fremkalder.”


Birgit Bagge bor med sin mor og far i den lille by Mågerup. Alt er på overfladen fred og idyl, men byen står i skyggen af Wilhelmina-klostret. Inde bag klostrets mure vågner Magdalena og kan ikke huske, hvem hun er, eller hvordan hun er endt der.


Hun kæmper med sin egen identitet, men også med klostrets overhoved abbedissen, der i samarbejde med Bjørn Kvad, styrer klostret medhård hånd. Bjørn Kvad er hovedmanden bag menigheden Sønnerne af Legemets Gerninger, hvis indflydelse stiger i det lille lokalsamfund.


Da Birgits far pludselig dør, bliver hendes mor medlem, og trådene bliver langsomt vævet sammen til et stort kludetæppe fuldt af ofringer, mord, vold og ukristeligopførsel. Ukrudt er første bind i serien om Birgit Bagge.Anmeldelse:


”Ukrudt” er den 4. bog som Forfatteren Katja Ranvits har skrevet og som jeg har læst. Hun har tidligere skrevet:


1. Stille skrig.

2. Larmende stilhed.

3. Stilhedens ekko.


Disse 3 udgivelser var en trilogi og nu følger altså dette 1. bind i en ny serie med Birgit Bagge i hovedrollen.


Vi følger Birgit Bagge under hendes opvækst sammen med forældrene. Den by hun er vokset op i, står i skyggen af Wilhelmina-klostret. Vi følger skiftevis Birgit hos forældrene samt Magdalena inde på klosteret. Magdalena ved ikke hvem hun selv er og hvorfor hun befinder sig på klosteret.


Bjørn Kvad er hovedmanden bag menigheden Sønnerne af Legemets Gerninger og nok ikke helt hvad man normalt forstår ved en from mand. Bjørn Kvad har en dyster fortid som nok ikke helt harmonerer med et klosters kristne gerninger. Birgits far dør pludselig og hendes mor bliver medlem af menigheden.


Herefter bliver læseren vidne til et kludetæppe af ofringer, mord, vold og ukristelig opførsel. ”Ukrudt” er skræmmende læsning. Som læser væmmes man og samtidig er bogens tekst sært livsbekræftende. ”Ukrudt” er 1. bind i en planlagt trilogi om Birgit Bagge, der i starten af bogen er en teenagepige der ønsker et andet liv, end det hun vokser op i.


”Ukrudt” er bestemt ikke for sarte sjæle, men evner at fastholde læseren i en helt særlig grad, hele vejen igennem bogens tekst. Katja evner at fortælle hvor skadeligt et barns opvækst kan være for barnets indre liv. Forfatteren viser tydeligt hvor skadeligt en tilknytningsforstyrrelse kan være for et barn/ungt menneske, der vokser op i en forstyrret familie.


Samtidig forlades læseren med et håb om, at det unge menneske forlades med en gnist af håb om en bedre fremtid. Man efterlades med en tanke om, at kærlighed måske findes på trods af den grusomme terror der også findes i bogens tekst. Jeg vil slutte denne del af min vurdering med den tekst som ”Ukrudt” indledes med: ”Mennesket er frit i det øjeblik, det ønsker at være det” Voltaire, 1694-1778.


”ukrudt” fængslede mig fra første side og evnede at overraske, gyse og forbløffe mig. Som læser så kan jeg næsten ikke vente med at se hvor de næste 2 bind fører mig hen i gysets verden. Katja Ranvits evner på helt særlig vis, at fængsle læseren, så man gyser, frydes og skræmmes i en helt særlig grad.


”Ukrudt” er en krimi i en helt særlig og noget anderledes genre, end man normalt møder i en krimi. ”Ukrudt” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til en krimi der kan noget helt andet, end det som genren normalt byder på.


Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.34 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Utøj"

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

Comments


bottom of page