top of page
Søg
  • krimiormen

"UGLENS ØJE"

Spændingsroman skrevet af Sissel-Jo Gazan


"Uglens øje" skrevet af Sissel-Jo Gazan

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Sissel-Jo Gazan

Forlag: Politikens forlag

Udgivelse: 15. juni 2022

Sider: 384

Format: Hæftet

Genre: Spændingsroman

ISBN: 9788740061567

Anmeldt: 1. juli 2022

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar fra forlaget. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Sissel-Jo Gazan er vendt tilbage til person­galleriet fra sin store gennembrudsroman, Dinosaurens fjer. I en højaktuel spændingsroman om mennesker og medicin kredser hun om dilemmaet: Er det vigti­gere at have et godt liv end at overleve?

Engang var Søren Marhauge en af politiets allerskarpeste hjerner. Nu er han en midalndrende efterforsker med en helt umulig sag om et barn, der er sporløst forsvundet. Farmakonom Sille Bjergager er varm fortaler for den nye mirakelmedicin Trimixal, for den har hjulpet hendes bror Bjørn ud af alvorlig depression, og han har endelig fået sit drømmejob som sommerfugleekspert på Københavns Universitet.

Medicinaldirektør Tonny Enggaard er manden bag det mirakuløse præparat. Han har altid nægtet at give op, før han når sit mål. Uanset prisen. Da en gigantisk medicinal-skandale pludselig truer i horisonten, krydses Sørens, Silles og Tonnys veje.

Men hvorfor blev industriens skruppelløse bedrag ikke opdaget i tide af de almægtige hackere i MediLeaks, der overvåger medicinalindustrien indefra? Uglens øje er en spændingsroman om vores evige kamp for at finde sandheden og for at få lov at beholde dem, vi elsker.


ANMELDELSE

Jeg mødte forfatteren Sissel-Jo Gazan 1. gang under Corona, hvor vi var til et arrangement, hvor hun optrådte sammen med blandt andet Forfatteren Sara Blædel arrangeret af forlaget. Spændingsromanen ”Uglens øje” er dog mit 1. bekendtskab med forfatteren i bogform.

Det er bestemt et bekendtskab, som jeg meget gerne gentager. I ”uglens øje” følger vi flere hovedpersoner hvis oplevelser bliver flettet ind i hinanden på forunderlig vis. Én af personlighederne er efterforskeren Søren Markhauge med en umulig sag om et forsvundet barn.

Den 2. hovedperson er Farmakonomen Sille Bjergager og hendes bror Bjørn der er psykisk syg. Bjørn lider af personlighedsspaltning og har en alvorlig depression som har styret hans liv i mange år, men har en fantastisk evne som sommerfugleopdrætter.

Han udklækker sommerfugle i moderens lejlighed hvor han stadig bor, trods det, at han jo efterhånden er blevet voksen. Den 3. hovedperson er Medicinaldirektøren Tonny Enggaard. Enggaard har udviklet en medicin der umiddelbart ser ud til at have nærmest en mirakuløs effekt på personer med depressioner.

Tonnys fortid bliver rullet ud for læseren på fornemste vis og man får et indtryk af en personlighed, der nægter at give op, før han når sit mål. Først tænkte jeg, at direktøren var bogens store stygge ulv, men det skal man ikke lade sig narre af.

Tonny har en kone, der egentlig er årsagen til, at han har udviklet en medicin, der kan hjælpe folk ud af en voldsom depression. Den danske medicinalvirksomhed som Tonny er Direktør for Sax Pharma har netop udgivet et vidundermiddel, der lynhurtigt bliver det mest solgte præparat til behandling af angst og depression.

Bag midlet står et stærkt forskerteam, der blandt andet tæller den unge læge Frederik. Frederik er Silles barndomsven, og i hendes familie har det nye præparat også haft stor betydning for både Silles mor og bror. Glæden varer dog ikke ved, for da der sker en ulykke på Sax Pharma, og Frederik dør, bliver politikommissær Søren Marhauge tilkaldt.

I sine unge dage var Marhauge kendt for at opklare alt og for at kunne strikke baglæns, men tiden har ældet Marhauge, og han er i dag enlig far til to og kørt træt i både det job, han engang elskede, og i tilværelsen. Persongalleriet i ”Uglens øje” er varieret og karismatisk og plottet rulles i virkeligheden først ud for læseren sidst i bogen.

”Uglens øje” er virkelig en stærk og bemærkelsesværdig videnskabsthriller i en helt særlig liga. Gazan er en god sproghåndværker i de små rammende beskrivelser, overvejelser og dialoger … Man sidder her med en spændingsroman, som sætter tanker i gang om videnskab, forskning og forskeres vilkår.

Samtidig giver ”Uglens øje” læseren noget at tænke over. Personligt er jeg selv ivrig modstander af, at benytte mig af medicin mere end højst nødvendigt. Jeg har haft brug for smertestillende medicin i mere end 20 år, men har benyttet mig af bøgernes verden som min egen virksomme medicin.

”Uglens øje” giver læseren noget at tænke over og man fornemmer Gazans egne overvejelser over medicinforbrug og bivirkninger. I denne højaktuelle spændingsroman om mennesker og medicin kredser Sissel-Jo Gazan om dilemmaet: Er det vigtigere at have et godt liv end at overleve?

Én af hovedpersonernes pårørende gør netop opmærksom på, at han hellere vil have et kort men til gengæld et godt og meningsfyldt liv. ”Uglens øje” er en stærk, opsigtsvækkende og fantastisk spændingsroman, der sætter fokus på medicinalindustrien, meningen med tilværelsen og det individuelle menneskes ret til et godt og meningsfyldt liv.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.


5/6 Roser

56 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Utøj"

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

bottom of page