top of page
Søg
  • krimiormen

"TILLIDSMANDEN"

Roman skrevet af Per Løngreen


ANMELDEREKSEMPLAR


Forfatter: Per Løngreen

Forlag: BoD

Udgivelse: 25. januar 2023

Sider: 366

Format:  Paperback

Genre: Arbejdspladsroman

ISBN: 9788743047667

Anmeldt: 14. september 2024

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar fra forfatteren. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Frank Goldsmith er administrerende direktør hos DIO. der har været strejke på fabrikken i 3 uger. Goldsmith har fyret den daglige Direktør Kasper Flyvholm. Goldsmith kigger bekymret ud på demonstrationen udenfor. 250 ansatte var der i virksomheden.


De ansatte holder møde om strejken. Formændene fra KAD, SID og Metal kommer til et af deres møder. Erland fra SID advarer dem om, at de risikerer at blive fyret. Det er tydeligt, at der ikke er meget opbakning fra fagforeningerne. Romanens hovedperson Ole bor på Blågårds plads.


Hans far var fra Nordjylland og var skraldemand. Arbejderne demonstrerer foran Christiansborg og Ole hans kollega Elo og nogle andre mærker <politiets knipler. Annie holder om Ole og det hjælper synes han. 20.000 demonstranter står foran Christiansborg.


De kræver 35 timers arbejdsuge. Efter demonstrationen går de ind på værtshuset "Skindbuksen". Ivan var blevet sparket over benet. Ole aftaler med Annie at de skal gå i biografen sammen. de følgende dage bliver der indledt omfattende arbejdsnedlæggelser og demonstrationer.


Ca. 600.000 strejkede. Det var den såkaldte påskestrejke. Folketinget vinder kampen. Til den årlige generalforsamling deltager Ole, modsat mange af hans kammerater, der synes at det er kedeligt. Fagforeningsbossen Børge sætter sig ved Oles bord og Ole bebrejder ham, at de ikke hjalp dem økonomisk under strejken.


Den unge Ali opsøger Ole og Ole foreslår ham, at han skal i lære som maskinarbejder. Ole selv er udlært fra Valby Maskinfabrik. Ole er genert overfor Annie og forstår det ikke rigtigt. Karen, der var 12 år ældre end Ole havde taget hans mødom og var hans første voksne kærlighed.


Vi følger Ole og hans kollegaer de næste år da firmaet bliver solgt til et Amerikansk firma der indfører helt nye metoder at arbejde på. Såkaldt ”Lean”. Det bliver en svær tid for de ansatte og Ole fortsætter som tillidsmand i disse år indtil virksomheden bliver lukket.


”Tillidsmanden” giver et godt indblik i et arbejdsmarked hvor medarbejderne må kæmpe for deres arbejdsplads og ordentlige forhold for medarbejderne. En del af arbejdsopgaverne bliver sendt til Polen. Et scenarie som jeg selv har været udsat for i en virksomhed som jeg tidligere var ansat i.


Vi følger medarbejdernes kampe med den nye ejer af virksomheden tæt og der er ingen tvivl om, at beskrivelsen nok er tæt på sandheden. Sideløbende med arbejdskampene får man et godt indblik i medarbejdernes privatliv. ”Tillidsmanden” er absolut velskrevet og velformuleret og giver et godt indblik i de kontroverser man kan opleve som ansat i en virksomhed under forandring.


”Tillidsmanden” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis man interesserer sig for et arbejdsmarked i forandring. Som læser fornemmer man helt klart forfatterens indsigt i et arbejdsmarked under forandring. Per Løngreen har skrevet en roman om en tillidsmands liv og erfaringer på en metalarbejdsplads gennem tre årtier.


”Tillidsmanden” er absolut velskrevet og giver et fantastisk indblik i en Tillidsmands arbejdsopgaver på en virksomhed i forandring.  




Vurdering: 4/6 Roser

Krimiormen

26 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page