top of page
Søg
  • krimiormen

"TÅGEN"

HULDA-TRILOGIEN #3 skrevet af Ragnar Jónasson


"Tågen" skrevet af Ragnar Jónasson

Forfatter: Ragnar Jónasson

Originalt sprog: Islandsk

Oversætter: Rolf Stavnem

Forlag: GADs forlag

Udgivelse: 1. oktober 2021

Sider: 288

Genre: Krimi-trilogi

Trilogi: Hulda Hermannsdottir #3

ISBN: 9788712061809

Anmeldt: 11. oktober 2021

Jeg fik bogen tilsendt som anmeldereksemplar fra forlaget. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Tågen er tredje bog i den internationalt hyldede krimitrilogi om Hulda Hermannsdottir fra Reykjavik Politi. Julen, 1987. Under en frygtelig snestorm banker en fremmed på døren til ægteparret Einar og Erlas afsidesliggende gård. Den fremmede er udmattet og forfrossen, og parret byder ham åbenhjertigt velkommen. Det skulle de ikke have gjort …

Politiefterforsker Hulda Hermannsdottir skal holde jul med sin familie i Reykjavik, men hun kan ikke slippe sagen om en forsvundet pige og hendes far. Hulda tager derfor ind på politistationen julenat, men denne beslutning får tragiske konsekvenser.

To måneder senere ankommer Hulda til Einar og Erlas gård. En mystisk forbindelse mellem sagen om det ældre ægtepar og den forsvundne far og datter viser sig. Hulda sætter alt ind for at komme til bunds i begge sager. Også af helt private årsager.

Tågen afslutter Ragnar Jónassons mesterlige trilogi om Hulda Hermannsdottir, som består af Mørket, Øen og Tågen. Trilogien er internationalt hyldet og er blevet udråbt til en milepæl inden for moderne krimi af The Times.

Trilogien er fortalt i omvendt kronologi, og i denne bog møder vi Hulda i begyndelsen af hendes karriere.


Hulda-Trilogien

”Tågen” er 3. del af trilogien med den Islandske politibetjent Hulda Hermannsdottir i hovedrollen. Trilogien er ret så usædvanlig da bøgerne er skrevet i omvendt kronologisk rækkefølge. I ”Tågen” følger vi således Hulda i begyndelsen af hendes karriere. De første 2 bind i serien er:

1. Mørket og

2. Øen.

Hulda Hermannsdottir er lige vendt tilbage på arbejde efter et par måneders orlov. Hulda og hendes mand Jon har været igennem en frygtelig periode, som Hulda vel egentlig ikke helt er kommet over endnu. Hulda og Jon taler næsten ikke længere sammen og deres forhold hænger i laser.

Vi befinder os i 1988. Huldas chef Snorri, sender Hulda ud til en gård langt ude på landet, hvor man har fundet ligene af et middel aldrende ægtepar. 2 måneder tidligere omkring julen i 1987 følger vi ægteparret. Erla og Einar bor på Einars slægtsgård.

Erla befinder sig egentlig ikke godt på gården, men har affundet sig med, at det er sådan hendes liv har formet sig. Specielt om vinteren føler Erla at hun er isoleret. Parret ejer den eneste gård der findes i området. Erla har lige læst den 15. bog som hun lånte på biblioteket, inden sneen og vejret isolerede parret på gården.

Einar er gået i seng og Erla forstår ikke rigtigt hans interesse for det paranormale.

Hulda bor I Reykjavik sammen med Jon og deres teenagedatter Dimma. Dimma har det rigtig svært mentalt og Hulda har svært ved at trænge igennem datterens mørke sind. Hulda ved ikke rigtigt om Dimma er deprimeret.

For 14-årige kan vel ikke få en depression?

Erla og Einars gård ligger meget ensomt og isoleret og pludselig en aften banker det på døren. Udenfor døren står en mand, der siger at han er faret vild. Manden hedder Leo og han gør Erla nervøs.

I Reykjavik undersøger Hulda en ung piges forsvinden. Hulda kan ikke rigtigt komme videre i efterforskningen og tager hjem for at holde jul. Hulda føler altid at hun skal gøre mere end sine mandlige kollegaer for at bevise sit værd.

Scenen skifter til den unge kvinde Unn. Unn bor midlertidigt i et sommerhus. Unn skal egentlig læse videre, men holder et sabbatår for at skrive en bog. Nu forlader Unn sommerhuset for at tage videre ud i verden og møde mennesker.

Scenen skifter tilbage til Erla og Einar. Erla kommer ind i huset og er sikker på at Leo har været inde i deres soveværelse. ”Tågen” er en virkelig velskrevet krimi, men i en noget anderledes form, end man ellers møder. Alene det, at trilogien starter der hvor de fleste andre krimier slutter er i et noget anderledes format.

Læseren følger flere scener sideløbende. Dette betyder dog ikke, at man ikke overraskes over vendingen i handlingen. Plottet er overraskende og med en fin afslutning der er genialt udtænkt. Man bliver virkelig fastholdt i spænding til sidste side.

Her skal følge en lille advarsel. Sørg for at have god tid, en god kop kaffe eller te ved siden af dig og et ”Vil ikke forstyrres”-skilt ved hånden når du starter på ”Tågen”.

”Tågen” er én af den slags krimier, som man nødigt slipper igen, før sidste side er læst. Hele trilogien er absolut Nordisk krimi i verdensklasse.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Tales

Bogen findes som lydbog her:

Bookmate

Du kan besøge forlaget her:

GADs Forlag


5/6 Roser

20 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page