top of page
Søg
  • krimiormen

"STOPTID"

Roman skrevet af Jan Thiele


"Stoptid" skrevet af Jan Thiele

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Jan Thiele

Forlag: EgoLibris

Udgivelse: 21. juli 2022

Sider: 152

Format: paperback

Genre: Roman

ISBN: 9788793959637

Anmeldt: 21. juli 2022

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Covid-27, følgesygdommen af det tredje verdensomspændende virusudbrud på få år, er nogenlunde under kontrol. Fischer Fischer arbejder i Coronaservice, hvor alle borgere skal gøre tjeneste, hvis de ikke har et andet job.

Fischer arbejder med tracking af vira. På jobbet møder han Bjørn, som han har det hyggeligt med. En dag opfører Bjørn sig mærkeligt, og dagen efter er han død. Tilsyneladende for egen hånd. Tilsyneladende fordi han var blevet coronaskør.

Men Fischer ved noget, politiet ikke ved. Han vil til bunds i sagen for at finde ud af, om der foreligger en forbrydelse. Ulykkeligvis bliver han dermed selv involveret i miseren. Det ændrer alting. Nu er det pludselig Fischer, der er den coronaskøre.


Udsnit af inderflappen

ANMELDELSEJeg har tidligere læst og anmeldt følgende udgivelser, skrevet af Jan Thiele:

2. Jeg tilgiver dig…ikke. Eva Bandsted #1.

3. Fristdag. Ligeledes med Fischer Fischer #1 i hovedrollen.

Lad mig med det samme, gentage mig selv fra tidligere anmeldelser af Jan Thieles udgivelser: ”Stoptid” er præcis lige så skæv, anderledes og hylende morsom som forfatterens tidligere udgivelser. Grundelementet i ”Stoptid” er ganske vist skræmmende og, vel nok, de fleste menneskers helt store skræmmescenarie.

Vi er ude over Covid -19 og står i Covid-23 med gentagne Corona-epidemier. Året er 2027 og Danmarks ledelse er nærmest en parodi. Kineserne sidder i toppen over landets ledelse og de fleste betydningsfulde veje i landet har nu fået Kinesiske navne.

Ganske vist er Lærke Jeppesen landets leder, på papiret, men hun er styret som en anden marionetdukke af det Kinesiske styre. Alle dem der mener og udtaler sig om, at Corona ikke er værre end en Influenzaepidemi ender i Coronafængsel, indtil de kommer på bedre tanker.

Fischer Fischer har mistet sit job og i den nye Corona-tid findes der ingen arbejdsløshed. Alle der står uden beskæftigelse bliver inddelt i A til I-jobs. A-personerne er de vigtigste og C-personerne er dem der ikke tjener særligt godt og bliver nærmest betragtet som en slags undermennesker.

Tidligere har Fischer været ansat i Justitsministeriet sammen med Lærke Jeppesen, da han er jurist. Nu har han altså fået job i Coronaservice som C-borger. Hans kæreste Petrine vil ikke rigtig dyrke sex med Fischer. Regeringen Staten fraråder trods alt, at man ikke er intime medmindre man skal have børn.

Og lige der er hverken Fischer og Petrine altså ikke lige nu. Fischer får en ny ven i Coronaservice, Bjørn. Bjørn lever lidt på kanten med fare for at blive fængslet på grund af sit læsestof og sin fanden-i-voldsk-hed. En dag begår Bjørn selvmord, men Fischer tror ikke på, at Bjørn endte sit liv af egen fri vilje.

Fischer åbner øjnene for alvor og begynder at undersøge om der ligger en anden bag Bjørns selvmord. Læseren får et dybt indblik i politiske magtstrukturer og skrækscenarier, hvor Danmark mere ligner en diktaturstat end et egentligt demokrati.

”Stoptid” er helt klar tro imod Thieles tidligere udgivelser i sin karakteristik, formidable humor og en hovedperson der befinder sig i en helt særlig klasse og i sin helt egen verden. Umiddelbart så vil jeg gætte på, at Thiele mener at Danmark er hærget af Corona-restriktioner og med urimelige begrænsninger i den personlige frihed.

Alt sammen med baggrund i denne nye hverdag med det næste Coronaudbrud, lige rundt om hjørnet. Eller i hvert fald truslen om udbrud. ”Stoptid” er bestemt en roman, der giver læseren stof til eftertanke i en tid, der kan byde på hvad som helst i retning af restriktioner og forbud mod et frit levet liv.

”Stoptid” indeholder et skrækscenarie om en fremtid med regler og paragraffer og et overgreb mod den personlige frihed for det enkelte menneske. Kort sagt en roman om Corona skøre mennesker. Hvis du er til en roman i en helt særlig og anderledes klasse, smækfyldt med humor, så giver jeg mine varmeste anbefalinger til ”Stoptid”.

Vurdering: 4/6 Roser.

Krimiormen.

Her finder du diverse lydbogsapps:


4/6 Roser

17 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Utøj"

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

bottom of page