top of page
Søg
  • krimiormen

"STILLE SKRIG"

Skrevet af Katja Ranvits


"Stille skrig" skrevet af Katja Ranvits

Anmeldereksemplar


Forfatter: Katja RanvitsUdgivelse: 16. juli 2019


Sider: 282


Genre: Spændingsroman


Anmeldt: 8. august 2019


Om bogen:


”Hun undertrykte et gisp, idet blodet fra et stort sår på maven løb ned ad benene. Og først nu forstod hun det. Hun var ofringen.” En lun sommernat finder pædagogen Cecilie Knudsen en hårdt såret kvinde i skoven tæt ved Solvang Behandlingscenter. Den ukendte kvinde bærer en dagbog, hvis grusomme beretninger viser sig at have tråde til en af Danmarkshistoriens værste kidnapningssager.


Dagbogen rækker sine lange, mørke fangarme ud efter alt omkring sig. Og byder ondskaben indenfor i Cecilies liv. Pludselig ånder fortiden Cecilie tungt i nakken. En fortid hun har kæmpet for at undslippe. STILLE SKRIG er en historie om hvad der sker, når mennesket står over for en virkelighed, der udfordrer de rammer og normer, man lever efter.


Om forfatteren:


Katja Ranvits har en cand.pæd. i pædagogisk psykologi og har siden 1989 skrevet en række digte og noveller. Stille Skrig er resultatet af mange års passion for at skrive og den første i en planlagt serie af filosofiske spændingsromaner om Cecilie Knudsen.


Anmeldelse:


Jeg modtog bogen som et anmeldereksemplar. Min anmeldelse er min egen mening og ikke påvirket af, at forlaget har været så venlige at sende mig ”Stille skrig” skrevet af Katja Ranvits.


Cecilie Knudsen er uddannet pædagog og arbejder på behandlingsstedet Solvang. Solvang er et behandlingssted med meget få beboere der alle har psykiske lidelser. Privat bor Cecilie alene i en lejlighed på Vesterbro i København. Cecilie har en voksen datter, Katrine, som hun altid har været alene med.


En aften hvor Cecilie er på arbejde finder hun en kvinde liggende på jorden udenfor behandlingscentret. Kvinden er alvorligt såret og ikke ved bevidsthed. Kvinden har intet andet på sig end en taske med en dagbog eller vel nærmere en scrapbog. Man beslutter i samarbejde med læge og politi at indlægge kvinden på Solvang. Kvinden, som man kalder Stephania, bliver lagt i kunstig koma og dagbogen bliver læst højt for kvinden, under komaen.


Man fornemmer hurtigt at Cecilie har sine egne dæmoner at slås med. Hun har haft nogle svære oplevelser da hun var barn og ung. Under læsningen af dagbogen, føler Cecilie efterhånden en vis samhørighed med Stephania. Som dagene går, bliver Cecilie draget dybere ind i hele Stephanias uhyggelige historie.


Et lille citat fra bogen:


”Kærlighed er at se – se, hvad andre har brug for. Styrke er at give det, som andre har brug for, også selvom det kan virke uoverkommeligt”


Det er vel i bund og grund det, Cecilie gør for Stephania. I baggrunden er der den sygeste voldsmand som man kan tænke sig. Lad mig sige det med det samme. ”Stille skrig” er en voldsom barsk spændingsroman og bestemt ikke egnet for sarte sjæle. Jeg er blæst fuldstændig bagover af voldsomheden og forfatterens fantastiske måde at beskrive dit livs værste mareridt.


Det er virkelig barske ting som man får udpenslet ned til de mindste detaljer. Vi taler pædofili og vold i yderste konsekvens og en forbryder med den sygeste forestilling om hvad kønsligt samvær handler om. I hvert fald i hans verden. Det skinner tydeligt igennem, at forfatteren har en baggrund som psykolog.


Man får et godt indblik i nogle psykologiske termer og det synes jeg, personligt, er en fantastisk spændende vinkel. Jeg læser gerne meget mere spænding fra Katja Ranvits hånd og slutningen af ”Stille skrig” lægger da også fint op til en efterfølger. "Stille skrig" er skræmmende, bloddryppende, uhyggeligt og fantastisk godt skrevet. .

Samtidig er det ondskab på højt plan.


Vurdering: 5 ud af 6 stjerner


krimiormen


34 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Utøj"

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

Commentaires


bottom of page