top of page
Søg
  • krimiormen

"STEDFORTRÆDEREN"

NÅR SKINNET BEDRAGER

Krimi Skrevet af Pernille Rattleff



ANMELDEREKSEMPLAR


Forfatter: Pernille Rattleff



Udgivelse: 17. december 2019


Sider: 226


Format: Hæftet


Genre: Krimi


ISBN-13: 9788793755949


Anmeldt: 28. december 2019


Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.


Om bogen:


Manden var ikke debil, afgjorde Julian. Langt fra endda. Men han var rasende. Og han var farlig. Julian begyndte at trække vejret overfladisk. Han skulle ud af lokalet. Og det hastede. Men da instinktet blev til erkendelse, var det allerede for sent. I Danmark bliver en magtfuld erhvervsfamilie nedslagtet i deres hjem.


Manden bag blodbadet indsættes på den topsikrede afdeling på behandlingshjemmet Frydenlund, og pressen døber ham hurtigt den tavse morder. I Oxford forsker den anerkendte professor Julian Krause i personlighedsforstyrrelser. Under et besøg i Danmark bliver der begået et bestialsk mord i hans egen familie.


Forbrydelsen viser sig at trække tråde langt tilbage i tiden. Stedfortræderen er første bog i krimiserien om psykiater Julian Krause og den tavse morder.


Pernille Rattleff (f. 1965) har igennem mange år skrevet faglitteratur på både dansk og engelsk og får med Stedfortræderen sin skønlitterære debut.


Anmeldelse:


Julian Krause er professor i personlighedsforstyrrelser og arbejder i Oxford. Han er kæreste med Claire som lige er rejst væk i et par måneder. Det gør ikke Julian så meget. Han er, lad os sige, ikke længere helt så engageret i deres forhold. Og skulle Claire vælge at blive helt væk, så ville det såmænd nok ikke være den store sorg.

Julians gamle mentor og gode ven Benjamin Moore dør og Julian er dybt ulykkelig. Midt i sin sorg over vennens død bliver Julian kontaktet af sin barndomsven Kåre der er souschef på behandlingsstedet Frydenlund i Danmark. Behandlingsstedet har en sikret afdeling hvor beboerne er for syge til at man kan have dem i det almindelige fængselssystem.


Kåre har det problem at en af beboerne, Harald, ikke taler og de er faktisk usikre på om Harald overhovedet har et sprog. Begge Julians ekskoner og hans 2 børn Simon og Lykke Lie bor i Danmark. Så et påskebesøg i Danmark, hvor han samtidig hjælper Kåre med beboeren, ligger lige for.


Ret hurtigt efter, at Julian ankommer til Danmark og Frydenlund går det op for ham, at der er ting der ikke er som de umiddelbart ser ud til. Hvad er der med forstanderen af Frydenlund og hvem er Kåres nye kæreste som han ikke fortæller Julian om, men som Julian er sikker på at Kåre har?


Kåre tilbyder Julian at han kan blive på Frydenlund som deres ekspert. Julian tøver lidt men ender, selvfølgelig, var jeg nær ved at sige, med at tage orlov fra Oxford universitet sommeren over. Lykke Lei fylder 14 år og hendes mor og stedfar, Eleonora & Schultz holder en stor anlagt fødselsdag for Lykke Lei.


Her får man klart fornemmelsen af, at miljøet i bogen absolut er i samfundets top. Jeg undrede mig lidt over nogle af karaktererne i bogen og først langt senere i fortællingen får man at vide at, nogle af gæsterne var Julians første kone og hendes familie. Inden længe sker der et mord.


Hvem er morderen og hvorfor blev personen myrdet? ”stedfortræderen”

er absolut velkomponeret og skrevet i et forståeligt sprog. Vi befinder os uden tvivl i en akademisk verden og hovedkaraktererne tilhører uden tvivl den mere velhavende del af befolkningen. Undervejs i historien dukkede der spørgsmål op som man ikke lige umiddelbart får svar på.


Hvad er det for eksempel med den der krybekælder som Julian er så bange for og det hus den ligger under…og hvem er Svend? En god grund til at læse en eventuel efterfølger til ”Stedfortræderen. ”Stedfortræderen” har en meget uventet og interessant slutning som jeg slet ikke havde set komme.


Som der står i undertitlen … Skinnet bedrager. Kort sagt en anderledes bog hvor intet er som det syner og forbered dig på at blive overrasket. En fremragende bog hvor titlen faktisk har stor betydning og er spot on. Jeg sad tilbage med en følelse af at, Pernille Rattleff…den forfatter vil jeg da gerne læse noget mere af.


I min optik så kunne man da godt se en efterfølger til ”Stedfortræderen” i støbeskeen. Jeg anbefaler ”Stedfortræderen” hvis du vil læse en usædvanlig krimi hvor intet er som det syner.


Vurdering: 4/6 Roser


Krimiormen


Bogen kan købes her:






22 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Utøj"

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

bottom of page