top of page
Søg
  • krimiormen

"SKYLDNEREN"

Roman skrevet af Peter Kristiansen


"Skyldneren" skrevet af Peter Kristiansen

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Peter Kristiansen

Forlag: Forlaget Brændpunkt

Udgivelse: 26. juni 2021

Sider: 180

Genre: Roman

Isbn: 9788794083461

Format: Hæftet

Forside- og Forfatterfoto: Jakob Odgaard

Anmeldt: 26. juni 2021

Om bogen:

Det er vinter i Aarhus. Tågen omslutter byen og menneskene i den. Michael er syg og har kort tid tilbage. En sen nat bliver han overfaldet uden for et diskotek. Han slipper uskadt fra episoden, men hans redningsmand er ikke så heldig.

Michael føler stor skyld over at være den af dem, der overlever. Kan han betale tilbage på en eller anden måde? Han beslutter at bruge sin sidste tid på at opsøge nogen, der kunne have brug for hans hjælp, og om nødvendigt ofre sit eget udmålte liv for dem.

Skyldneren er en sort, men også humoristisk fortælling om et absurd projekt. Om moralsk gæld, om at være alene blandt venner og om at prøve at finde mening, hvor der næppe er nogen.

citat:

Hun læner sig ind over ham og fatter om hans tindinger med fingrene. Han kan se hendes ansigt svæve omvendt over sit. Det ser anderledes ud, når det vender på hovedet, og når huden får lov at hænge nedad. Kinderne er slappere. Hun mærker, at han betragter hende og ser ham i øjnene. Han ser væk, tænker på, hvad han gerne vil sige til hende. Hvordan han skal starte. Fortælle hvem han er.

Om forfatteren:

Peter Kristiansen (f. 1969) stammer fra Djursland og er i dag bosat i Aarhus. Han er cand. scient. pol. og har tidligere publiceret kortprosatekster. Skyldneren er hans første roman.


Peter Kristiansen (Foto: Jakob Odgaard)

ANMELDELSE


”Skyldneren” er Peter Kristiansen første roman og udspiller sig over 5 måneder i Aarhus. Historien lægger ud med en mand, der forlader Intensivafdelingen på et hospital. Manden har en sort sæk over skulderen og planlægger, at han vil møde en helt bestemt kvinde. Han møder kvinden ved et lyskryds.

Herefter møder vi hovedpersonen i historien Michael Enok Simonsen, der er uhelbredeligt syg. Af uransagelige årsager befinder Michael sig pludselig i en situation, hvor han føler sig moralsk forpligtiget, til at skylde sit korte liv til en vildt fremmed person.

Til at starte med ønsker Michael ikke, at fortælle sine venner at han ikke har ret lang tid tilbage at leve i. 6 eller måske 9 måneder. Michaels mor er gammel og lettere dement, så hun skal slet ikke vide det, mener Michael. Michael har ganske få tætte venner og ingen stor omgangskreds.

Michael fortsætter sit liv helt som han plejer, lige efter at hans læge har givet ham besked på, at han ikke kan helbredes. Michael går i byen med vennerne Ludvig, Kalle og Ea. Michael bliver overfaldet en nat hvor han er på vej hjem fra en bytur med vennerne.

En tilfældig dørmand redder Michael, men dørmanden går det ikke så godt for. Nu plages Michael af sin samvittighed. Han føler at det er dybt uretfærdigt, at han slipper fra overfaldet, når nu han alligevel kan se slutningen af sit eget ynkelige liv forude.

Michael begynder, lidt febrilsk, at lede efter en person, som han kan bytte sit eget liv ud for. Det er dog ikke en helt så nem mission, som Michael tror. Gang på gang mislykkes Michaels velmente forsøg på at redde en anden persons liv i bytte for sit eget.

Det er en ganske interessant tanke, at en ”dødsdømt” person, i dette tilfælde Michael, prøver at bytte sit eget, i forvejen, afmålte liv, ud for én der fortjener at blive reddet. Samtidig med Michaels vanskelige mission, prøver han at leve et så normalt liv som muligt, uden at hans omgangskreds opdaget, at hans dage er tæt på talte.

Michael tager endda et førstehjælpskursus i håb om, at han er lidt bedre rustet til sin mission. En lidt pudsig detalje i historien er, at episoden som gav Michael ideen om at redde et liv i bytte for sit eget, egentlig ikke giver Michael moralske skrupler og får ham til at fortælle hvad han ved om episoden, på trods af alle appeller i offentligheden om at træde frem.

”Skyldneren” handler om at stå i gæld til et andet menneske og om pligten til at betale tilbage. Samtidig er det en historie om en indesluttet mands gradvise bevægelse hen mod sin undergang. ”Skyldneren” har en melankolsk undertone, et skvæt sort humor og er smækfyldt med absurde situationer.

”Skyldneren” er en usædvanlig og spændende fortælling, der absolut ikke forsvinder i mængden. En bog der giver stof til eftertanke med filosofiske undertoner. ”Skyldneren” er en rigtig god debut, der bestemt får mine anbefalinger med på vejen, hvis du er til en roman i en anderledes genre.

Vurdering: 3/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Besøg forlaget her:


3/6 Roser

25 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Utøj"

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

bottom of page