top of page
Søg
  • krimiormen

"SIDSTE SOMMER-INDBRUDDET"

Y/A Roman skrevet af Niels Ulrich Fjordside Bind 1/2.


"Sidste sommer" Indbruddet skrevet af Niels Ulrich Fjordside

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Niels Ulrich Fjordside

Forlag: mellemgaard

Udgivelse: 22. april 2022

Sider: 300

Format: Pdf-fil/Paperback

Genre: Y/A Roman

ISBN: 9788775754366

Anmeldt: 22. april 2022

Bogen er et anmeldereksemplar, som jeg har modtaget fra forfatteren som en Pdf-fil. Anmeldelsen er et udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Preben, Bjarne og Verner bryder ind i et hus, hvor de overfladisk kender ejeren. Her finder de et pengeskab, hvori der er en anseelig mængde kontanter og nogle dokumenter. Til deres store overraskelse meldes indbruddet ikke… det skyldes måske, at der er fusket med de fundne dokumenter?

De tre drenge bliver nysgerrige og beslutter sig for selv at gå på jagt efter sandheden. Her opdager de til deres forbavselse, at flere helt almindelige borgere fra den lille by dækker over nogle uhyggelige sandheder. De vikles, måske ikke helt uskyldige, ind i den skumle sag, og pludselig står tre helt almindelige teenagerdrenge midt i et virvar af indbrud, knallertræs, slagsmål, stuearrest, venskaber og meget andet.

Alt dette sker, mens et almindeligt teenagerliv i midt-80’ernes Sydvestjylland også skal leves.

Uddrag af bogen

… vi behøver sgu ikke at være professorer for at regne ud, at Arne har opdaget, at uindbudte for nylig har lusket rundt i hans hus. Men ved han, det er Bjarne, ham med pungen, og hans slæng? Ved han, hvem vi er? Og sandsynligvis kan forpurre hans planer?

Forhåbentlig ved han ikke noget om os. Preben er gået tilbage til køkkenet, jeg går mod kontoret, og Bjarne er ovenpå. ’‘FOR HELVEDE!’’ råber han pludselig. Hvis der er andre end os i huset, har de helt sikkert hørt os nu. Jeg står stille med hjertet helt oppe i halsen … det er fandeme godt, at jeg lige har været på lokum, ellers havde jeg sgu skidt i bukserne.

”HVAD NU?” råber Preben.

Om forfatteren

Niels Ulrich Fjordside er født i Løgstør i 1969, opvokset i Hodde og Tistrup i Sydvestjylland. Siden 2009 har han boet i København, hvor han bl.a. har uddannet sig til cand.pæd. fra IUP-DPU Aarhus Universitet. Han har gennem sit liv rejst meget, bl.a. to lange jordomrejser.


ANMELDELSE

Jeg modtog bogen som en Pdf-fil og var lidt spændt på, at dykke ned i denne Y/A-roman, da det jo ligger lidt udenfor min normale genre. Jeg sagde ja til bogen, da handlingen jo samtidig foregår i en tid, hvor jeg selv havde nogenlunde samme alder som bogens 3 hovedpersoner Preben, Bjarne og Verner.

Det er ikke helt klart, men jeg gætter på, at de 3 venner går i folkeskolens 9. klasse, da vi møder dem 1. gang. De 3 venner befinder sig lige i den alder hvor de er midt imellem de sidste barndomsår og de unge år. De 3 venner famler lidt i blinde efter deres personlighed og det at navigere i et voksenliv med piger, fremtiden og forældrene.

Vi dumper lige ned i deres famlen efter at finde sig selv i en verden fyldt med fest og farver og også livets alvor. Jeg glemte hurtigt, at romanen egentlig er tænkt til de yngre læsere og blev fanget af forfatterens nærværende og levende måde, at beskrive sine karakterer og omgivelserne på.

De 3 unge drenge modnes efterhånden som man nærmer sig slutningen af dette 1. bind af bogen. Der hersker ingen tvivl om, at de 2 bøger MÅ hænge sammen og skal læses som én sammenhængende roman. De 3 unge mænd begår et indbrud i den lokale bilforhandlers privatbolig.

De finder blandt andet nogle papirer der indikerer at Bilforhandleren har gang i nogle forretninger, der nok ikke tåler at se dagens lys. Den ene af drengene taber sin pung under indbruddet, så hans identitet burde stå klar for bilforhandleren.

Drengene bruger lang tid på at lede efter pungen uden resultat. Hele 1 bog med undertitlen ”Indbruddet” omhandler indbruddet og drengenes nervøsitet omkring den tabte pung. Eller det vil sige, vores hovedperson Verners tanker kredser meget omkring den tabte pung og hans følelse af ansvar overfor sine 2 venner.

Det er Bjarne der har mistet pungen, men han er lidt mere nonchalant over tabet af pungen. Der var jo ikke rigtigt nogle penge i. Hvad Bjarne har glemt er, at hans navn står på flere af de kort der ligger i pungen. Den 3. unge mand Preben er søn af det lokale kro-ejer-par og har helt andre alvorlige spekulationer.

Hans mor er meget syg af kræft og det påvirker Preben rigtig meget, men også hans 2 venner. I dette første bind, bliver læseren ført grundigt ind i de 3 venner stærke venskab og deres ageren i et samfund præget af 80`ernes ungdomskultur.

”Sidste sommer” er fængslende, nærværende og tidstypisk skrevet i et levende og interessant sprog, der lover godt for afslutningen af denne 2-bind roman fra de kulørte 80`ere, der er meget anderledes end den ungdomskultur som 2020`ernes ungdom møder i dag.

De 3 venner vikles, måske ikke helt uskyldige, ind i en skummel sag, og pludselig står tre helt almindelige teenagedrenge midt i et virvar af indbrud, knallertræs, slagsmål, stuearrest, venskaber og meget andet. Alt dette sker, mens et almindeligt teenageliv i midt-80’ernes Sydvestjylland også skal leves.

”Sidste sommer” er bestemt en fængslende roman for teenagere i 12-18-års alderen og får mine varmeste anbefalinger med på vejen.

Vurdering: 4/6 Roser.

Krimiormen.


4/6 Roser

40 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Utøj"

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

bottom of page