top of page
Søg
  • krimiormen

"SANKT MICHAELS SANATORIUM"

Roman skrevet af Elsebeth Gundersen Jensen


"Sankt Michaels sanatorium" skrevet af Elsebeth Gundersen Jensen

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Elsebeth Gundersen Jensen

Forlag: Forlaget mellemgaard

Udgivelse: 21. maj 2021

Format: Hæftet

Sider: 288

Genre: Roman

Omslagsillustration: Maleri af Brian Lassen. Symbiotic Art

Isbn: 9788772376370

Anmeldt: 15. juni 2021

Om bogen:

Den førtidspensionerede historielærer Solveig Sollenberg er i færd med at skrive en artikel om den gamle ruin Sankt Michaels Sanatorium, da hun forsvinder sporløst ved en drukneulykke på den vestjyske ø Fejrø. Hendes niece, Katrine, tager kort tid efter Solveigs død ophold i hendes hjem på øen.

Mystiske ting begynder at ske i det afsidesliggende sommerhus, og Katrine får snart mistanke om, at Solveigs død ikke var en ulykke, men at der under den idylliske overflade befinder sig mange hemmeligheder blandt lokalbefolkningen på den lille ø.

Før Katrine ved af det, befinder hun sig i en slipstrøm af sorg og blodhævn, som kan spores tilbage til natten, hvor den karismatiske patient mystikeren Emanuel Kruse, sammen med sine disciple, udslettede Sankt Michaels Sanatorium.

Uddrag af bogen

”Hvem i alverden er det?” hviskede Katrine angst mod manden, som stod i lyskeglen og så vredt på bilen. William løste sin sele, mens han brummede lavmælt: ”Du bliver bare herinde og lader mig klare dette her. Godaften, Tom,” udbrød han og åbnede døren.

”Undskyld opbremsningen, jeg så dig slet ikke. Du bør sgu have en refleks på her på denne tid af aftenen.” Manden sænkede geværet og traskede tungt og mistroisk hen til William og så ind ad vinduet. Han fik øje på Katrine. Han skulede men sagde ikke noget.

William fortsatte upåvirket: ”Det er Katrine. Solveigs niece.” Tom kneb øjnene fjendtligt sammen, fortsat uden at sige noget.

Om forfatteren

Elsebeth Gundersen Jensen (f. 1974) har tidligere udgivet Naamahs Sønner og Visdommens Børn.

”Umulig at lægge fra sig” og ”Som et svælg, der åbner sig for ens fødder” er nogle af de mærkater, anmeldere har givet forfatteren.

I denne psykologiske thriller fængsler hun os igen med sine satyriske hverdagsskildringer fra sindets uhyggelige grænseland.


ANMELDELSE


Omdrejningspunktet i romanen om ”Sankt Michaels sanatorium” er den lille vestjyske ø Fejrø. På Fejrø lå for mange år siden Sanatoriet Sankt Michaels Sanatorium. Sanatoriet brændte ned i 1892 og nu står kun ruinen tilbage. Den førtidspensionerede skolelærer Solveig Sollenberg er flyttet til Fejrø og hjælper sin nevø Laurits på lokalhistorisk museum.

Solveig har lovet at skrive om det tidligere Sanatorium. Solveig var oprindeligt fra Brønshøj ved København, men hendes smertefulde leddegigt fik hende til at vælge, at bosætte sig i nevøens sommerhus på Fejrø. Solveig forsvinder og man finder hendes tøj på stranden. 6 måneder senere bliver Solveig erklæret død.

Solveigs niece Katrine Sollenberg er ved at skrive sin Phd. I historie. Katrine får lov til at låne Solveigs hjem på Fejrø, for at få ro til at skrive. Ro er nok det eneste som Katrine ikke finder på den lille ø. Alle Solveigs ting befinder sig stadig i sommerhuset.

Det gælder også alt det materiale som Solveig har samlet, til den artikel som hun var ved at skrive om Sankt Michaels Sanatorium. Katrines fætter Laurits håber at Katrine vil hjælpe med at skrive artiklen færdig. Laurits hans højgravide kone Vicki og hendes far, Lægen William tager godt imod Katrine.

William viser snart en stor beskyttertrang overfor Katrine. En beskyttertrang som William viser over for de fleste mennesker. Heriblandt også eneboeren Tom. Tom er nærmest den lille ø`s paria, som de fleste elsker at hade. Tom virker truende på Katrine og hun udvikler hurtigt en angst for Tom.

William fortæller Katrine om Sanatoriets historie. Katrine bliver hurtigt interesseret i at finde ud af mere om sanatoriet og dets grusomme fortid. Samtidig sker der mystiske ting i det lille sommerhus, som skræmmer Katrine.

Katrine glemmer helt hvorfor hun egentlig ankom til den lille ø og det samme gør hendes følsomme hjerte, der bliver invaderet af en spirende kærlighed. Mysteriet om Solveigs forsvinden og Sankt Michaels sanatoriums skjulte hemmeligheder optager snart alle Katrines tanker.

Det er ikke en helt ufarlig mission Katrine står midt i. under overfladen på den lille idylliske ø, vrimler hemmelighederne frem.

Elsebeth Gundersen Jensen har en interessant skrivestil som grænser til det spiritistiske. Jeg har tidligere anmeldt Elsebeth Gundersen Jensens bøger som demonstrerer en veludviklet sans for detaljerne, de mundrette replikker og skæve karakterer og bevæger sig frit mellem virkelighedens normalitet og fantasiens forunderlige universer.

Forfatteren leger med læseren og lader trådene fra det trivielle og det surrealistiske blande sig, hvilket både forpuster og overrasker. Det viser Elsebeth Gundersen Jensen endnu engang at hun mestrer til perfektion i ”Sankt Michaels sanatorium”. Jeg har tidligere anmeldt:

”Sankt Michaels sanatorium” er en både fængslende, spændende og usædvanlig roman. Selve historien i ”Sankt Michaels sanatorium” er spændende helt ud over det sædvanlige og absolut en page-turner, når de er allerbedst.

”Sankt Michaels sanatorium” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen hvis du er til spænding, drama og det overnaturlige i fascinerende samklang med en smuk og overraskende historie.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Bogen findes hos Bookmate:

Du kan besøge forlaget her:


5/6 Roser

35 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Utøj"

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

bottom of page