top of page
Søg
  • krimiormen

"SABBER-EN ORIGINAL PAPIRKLIPPER"

Skrevet af Brian Christensen


"Sabber-en original papirklipper"

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Brian Christensen

Forlag: Hakon Holm Publishing

Udgivelse: 17. november 2022

Sider: 353

Format: Hardback

Genre: Biografi

ISBN: 9788787698306

Anmeldt: 22. januar 2023

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.


Om bogen:

Jens Jakob Sabber Jensen (1938-2005), bedre kendt som Sabber, var en dansk kunstner og papirklipper.

”Sabber – en original papirklipper” fortæller for første gang historien om denne usædvanlige person, som kom fra et fint borgerligt landsretssagfører-hjem i Birkerød, der blev ramt af en skandale. Den sårbare dreng slap for skolegang, mens papirklipperiet greb om sig – og førte til Sabbers første sæson i Tivoli som papirklipper. Siden fulgte en kamp for at overleve af sin kunst – og den kamp førte ham til Bornholm, hvor alle kendte ham i 1980’erne og 1990’erne. Især folkesagnene og klip om de underjordiske trolde fyldte meget. Samtidig udstillede Sabber imponerende kunstværker i både Danmark, Norge, Rusland, Tyskland, Schweitz og Litauen, og nåede sit højdepunkt i Rom – side om side med H.C. Andersen.


Et af Sabbers papirklip fra bogen

Anmeldelse:


Alle kendte papirklipperen Sabber (1938-2005) på Bornholm i 1980’erne og i 1990’erne, og han udstillede også ofte rundt omkring i Danmark og i udlandet. Kombineret med sin fortælleglæde blev han sammenlignet med H.C. Andersen, men var langt mere raffineret og humoristisk.


I dag er han gået lidt i glemmebogen, men nu sætter denne nye biografi fokus på en original kunstner, som fortjener den anerkendelse, som han aldrig selv nåede at opleve. Ligeledes bør papirklippet som kunstart blive opdaget og beundret påny.


Hvem var Sabber? Denne underlige personlighed, som var så gammeldags dannet, klædt og beleven – og boede i et utæt husmandssted udenfor Østerlars på Bornholm. Hvem er man som person, når man forsøger at leve af at klippe papirklip?


Og så beskeden og ydmyg, når det kommer til at sætte pris på sit eget arbejde? Hvad skete der ved den frygtelige ulykke i Polen i 1997, og hvorfor begyndte Sabber overhovedet at klippe? De spørgsmål forsøger denne bog at besvare ved hjælp af 60 interviews med kunstnerkolleger, kunder, venner og familie.


Tilsat over 250 værker fra Sabbers saks. Lad mig indrømme med det samme, at jeg aldrig havde hørt Sabbers navn, da jeg fik bogen tilbudt. Men jeg er imponeret. Imponeret over Sabbers kunstværker og hans liv på Bornholm og endeligt i et tog i Polen i 1997.


Sabber er på vej til Vilnius i Litauen, hvor han skal udstille sine værker. Sabber bliver fundet såret i gangen ud for kupeen. Sabber har muligvis stukket hovedet ud af vinduet og er blevet ramt muligvis af et skilt eller lignende. Sabber dør ganske vist ikke af slaget, men han ændrer sig og bliver aldrig helt den samme Sabber, som folk kendte, igen.


Da han kommer tilbage til Danmark bliver han indlagt på Rigshospitalet. Efter dette uheld, bliver Sabbers klip aldrig det samme igen. De bliver naive og barnlige og slet ikke så kunstneriske som hans arbejder før ulykken. Sabber dør i 2005, 67 år gammel.


Biografien består af 60 interviews med venner, familie, kolleger og kunder, der forsøger at besvare, hvem Sabber var. Juleaften 1943 begyndte Sabber at klippe og det gjorde han indtil han døde i 2005. Sabber voksede op i Birkerød, men levede det meste af sit voksenliv på Bornholm.


På Birkerød statsskole gik Sabber i klasse med Poul Dissing kendt som visesanger langt senere. Hans far var Landsretsagfører og Sabber var egentlig døbt Jens Jakob Jensen. Faderen ender i fængsel i to år og derfor må familien flytte fra Birkerød til Frederiksborggade i indre København.


Fra 1957-1961 sælger Sabber sine papirklip fra en lille bod i Tivoli og det er vel egentlig starten på Sabbers livsvej. Fra den lille bod sælger han sine papirklip, træskærer-arbejder og keramiksmykker. Der er fantastisk mange fine billeder af Sabbers klip i ”Sabber-En original papirklipper”.


Jeg er utrolig imponeret over Sabbers kunnen og hans evner som kunstner. ”Sabber-En original papirklipper” indeholder et væld af fantastiske papirklip, langt ud over det sædvanlige. I 1973 flytter Sabber til Bornholm hvor han bor til sin død i 2005.


Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.


5/6 Roser


101 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page