top of page
Søg
  • krimiormen

"RÆVEN"

Spændingsroman skrevet af Preben Haarup


"Ræven" skrevet af Preben Haarup

ANMELDEREKSEMPLAR


Forfatter: Preben Haarup


Forlag: Byens Forlag


Udgivelse: 8. december 2020


Sider: 370


Format: Hæftet


Genre: spændingsroman


ISBN: 9788794084000


Anmeldt: 11. januar 2021


Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.


Om bogen:


En forfatter tager på en vinterdag med snefald ud til en hytte i en øde skov. Han fylder snart halvtreds, befinder sig i sit livs krise og vil afskåret fra omverdenen udtænke en løsning på problemerne. Kort efter sin ankomst bliver han taget som gidsel af to mænd og en kvinde.


Det går op for ham, at kvinden er Jamila Al-Rashid, en berygtet terrorist som burde sidde i Herstedvester. Og snart finder han ud af, at de har planer om at lave et terroranslag mod Jyllands-Posten. Situationen er præget af indbyrdes stridigheder imellem de tre gidseltagere, imens de afventer ankomsten af syriensveteranen Ayman D.


Tingene kompliceres yderligere af indblanding fra to jægere, en mystisk eneboer og en ræv, som kun forfatteren kan se. RÆVEN er ud over at være en thriller også en fortælling om dystre familiehemmeligheder, svigt, religion og brydningsflader mellem indvandrere og danskere.


Anmeldelse:


Den unge Jamila og hendes mor bor sammen med moderens mand Anker. Jamila har det svært med Anker. Anker overskrider Jamilas grænser, uden egentlig at gøre noget mod hende fysisk. Jamila savner sin far og føler sig voldsomt svigtet af sin mor.


Faderen skulle efter sigende være taget tilbage til Irak, men Jamila er ikke sikker på hvor han er blevet af. Til sidst ender Jamila med at flygte hjem til faderens familie i Mjølnerparken og resten af Jamilas opvækst bliver hun opdraget langt tættere på sine muslimske rødder. Hendes eneste drøm er at hun får mulighed for at rejse til Irak og finde sin far.


Scenen skifter og vi møder en forfatter, der er på vej hjem til sin faders barndomshjem inde midt i en skov. Forfatteren er lettere deprimeret og ensom. Han søger nu ud i skovens ensomhed. Siden han var barn, har han altid følt sig tiltrukket af ræve.


Han kan egentlig ikke give en rationel forklaring på hvorfor han føler sig så tiltrukket af ræve. Man kan måske endda sige at ræven er hans skytsdyr. Han føler at når livet bliver vanskeligt og han skal tage svære valg, så er ræven der altid til at guide ham til den rigtige beslutning.


Der er dog ingen andre der kan se den helt bestemte ræv der følger og beskytter ham. Forfatteren har skrevet 4 bøger på 17 år og er næsten 50 år gammel. Han har ikke haft den store succes som forfatter. Men det er nu engang det han kan.


Et par år tidligere forlod hans seneste kæreste Journalisten Charlotte ham. Han er stadig i sorg og vred over bruddet. Midt om natten bliver forfatteren opsøgt af en kvinde i niqab, en udlænding og en stor kronraget dansker i sommerhuset hvor han opholder sig.


Forfatteren forstår ikke helt hvorfor de 3 personer har opsøgt ham og hvordan de har fundet ham dybt inde i skoven. Han kender dem ikke, men synes alligevel at der er noget bekendt ved både kvinden og danskeren. Ret hurtigt går det op for forfatteren, at han nu indgår i et spil, hvor han må kæmpe for sin egen overlevelse.


Det er under ingen omstændigheder tilfældigt, at det lige præcis er ham de 3 fremmede har opsøgt midt om natten. Det har åbenbart alt sammen forbindelse til en bog som han kun har solgt i sølle 200 eksemplarer. Nu er forfatterens liv i fare og han forstår slet ikke hvorfor.


”Ræven” er mit første bekendtskab med forfatterens skrivestil, men jeg blev ret så fascineret over hans skrivestil og indlevelsesevne. Der er god sammenhæng i historien. Selvom det kan lyde underligt med en ræv som ingen andre kan se, så giver det rigtig god mening i forbindelse med ”Ræven”.


Et stykke inde i historien blev jeg blæst bagover af den drejning som historien tog mig igennem. Det er simpelthen et genialt træk som jeg slet ikke havde forudset. Jeg følte helt klart, at jeg her sad med en spændingsroman der er noget ud over det sædvanlige og som evner at overraske og ikke forsvinder i mængden.


”Ræven” har et genialt plot og evner at fastholde læseren i spænding til sidste side. Læseren bliver ført igennem dystre familiehemmeligheder, svigt, religion og brydningsflader imellem danskere og indvandrere i det mørke Jylland.


”Ræven” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen hvis du mangler en spændingsroman der ikke forsvinder i mængden.


Vurdering: 4/6 Roser.

Krimiormen


Bogen findes på Bookmate som lydbog, indlæst af forfatteren:


Bogen kan købes her:


Besøg forlaget her:


4/6 Roser

8 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Utøj"

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

bottom of page