top of page
Søg
  • krimiormen

"REKVIEM PÅ TÅGEØEN"

Skrevet af Mariette Lindstein


"Rekviem på Tågeøen" skrevet af Mariette Lindstein

Forfatter: Mariette Lindstein

Originalsprog: Svensk

Originaltitel: Requiem på Dimön

Oversætter: Signe Lyng

Forlag: Forlaget Gyldendal

Udgivelse: 15. juli 2022

Sider: 448

Format: Hæftet

Genre: Roman

ISBN-13: 9788702364705

Anmeldt: 8. august 2022

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Rekviem på Tågeøen begynder, hvor Sektens børn – den forrige bog i den svenske forfatter Mariette Lindsteins spændingsserie om ViaTerra-sekten – sluttede.Herregården på Tågeøen, engang hjemsted for den religiøse sekt, ligger nu øde og forladt hen.

To år er gået, siden sektens karismatiske leder Franz Oswald ofrede sin egen søn for at redde en ung kvinde, Julia Frisk, og selv blev ramt af et slagtilfælde. Genoptræningen har været lang og besværlig, men nu er han tilbage og mere målbevidst end nogensinde.

Som redaktionsassistent på et modemagasin får Julia pludselig sin store chance. Magasinet vil have et interview med Franz Oswald – og han nægter at lade sig interviewe af andre end hende. Vennerne fraråder hende at møde Franz Oswald, men da han fortæller at han har i sinde at vende tilbage til Tågeøen og iscenesætte et eksperiment han kalder ”Rekviem” – dødsmessen – tager hendes nysgerrighed over.

Og som altid når Franz Oswald er indblandet i noget, spinner tingene meget hurtigt ud af kontrol.


ANMELDELSE

”Rekviem på Tågeøen” er Forfatteren Mariette Lindsteins 4. bog om religiøse sekter. Som jeg forstår det, så tager Lindsteins forfatterskab udgangspunkt i hendes egne oplevelser i en religiøs sekt igennem 25 år.

Personkarakteristikkerne i bogen er et særligt kapitel helt for sig selv. Hvor tæt på sandheden bøgerne er, når det kommer til eksempelvis Scientology eller lignende religiøse sekter, skal jeg lade være usagt. Jeg har ikke personligt intern viden om disse organisationer til, at kunne udtale mig om sandhedsværdien i bogens postulater.

Én til ligger dog fast. Sektens leder, i bogen, har helt klart en brist i sin personlighed og evner ikke, at have medfølelse med andre mennesker. Måske tager jeg fejl, men jeg fornemmer en vis sympati for religiøse sekter og deres delvise vanvid.

Javist ”Rekviem på Tågeøen” er spændende, fængslende og oplysende. Faktisk er romanen en rigtig pageturner og har en vis portion dramatik indlejret. Jeg har da en vis forståelse for forfatterens ønske om, ikke helt at frasige sig sin egen fortid i Scientology.

Men hovedpersonen og lederen af bogens ViaTerra-sekt Franz Oswald, lever i sin helt egen verden fyldt med vanvid og manglende selvindsigt, ligesom manglen på sympati for andre end den unge 18-årige Julia, bogens 2. hovedperson, er ud over det ekstreme.

Når dette er sagt så er handlingen i bogen sammenhængende og fængslende. Franz Oswald er den uægte søn af en greve. Indtil Franz var 3 år boede han på Tågeøen. Da opdagede hans mor, at Greven mishandlede den lille dreng på, den mest brutale vis og hun fjernede Franz fra faderens varetægt.

Formentlig blev Franz` indre følelsesliv smadret allerede dengang. Nu er Franz blevet ramt af et slagtilfælde et par år tidligere og har med hjælp fra plejepersonale og et rehabiliteringshjem genvundet sine fysiske evner. Om hans sind er blevet ændret under hans sygdomsperiode, vil jeg lade være op til dig som læser at vurdere.

Noget, ser i hvert fald ud til at have ændret Franz` personlighed. Medierne vil rigtig gerne interviewe Franz Oswald, nu han er på vej tilbage til Tågeøen, men den eneste han vil tale med, er Julia, der får sin store chance som Journalist på et modemagasin.

Julia bor sammen med Franz søn Thor, der ikke ret gerne besøger sin far. Franz får overtalt Julia til at komme ud på Tågeøen. Han har et nyt projekt i støbeskeen, som han kalder for ”Rekviem”. Rekviem betyder egentlig dødsmesse og bare betydningen er nok til, at få lokket Julia tilbage til Tågeøen sammen med 3 personligheder, der skal deltage i Franz nye projekt.

Hvad Julia ikke ved er, at hele projektet er lavet for hendes skyld. ”Rekviem på Tågeøen” er fantastisk velskrevet og indeholder alt det en pageturner af en spændingsroman skal indeholde, måske med en lille overvægt af romantik og uopfyldt kærlighed.

Jeg ser allerede nu frem til næste bind i forfatterens serie om en verden i Franz Oswalds syge sind, om man så må sige. Er du til spændingsromaner med et helt særligt indhold, så må ”Rekviem på Tågeøen” absolut være noget for dig, hvis du tør.

Vurdering: 4/6 Roser.

Krimiormen.


4/6 Roser

20 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Utøj"

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

bottom of page