Søg
  • krimiormen

"RAMPEN"

Roman skrevet af Jesper Stein


"Rampen" skrevet af Jesper Stein

ANMELDEREKSEMPLAR


Forfatter: Jesper Stein


Forlag: Politikens forlag


Udgivelse: 12. november 2020


Sider: 416


Format: Indbundet


Genre: Roman


ISBN: 9788740052343


Anmeldt: 12. november 2020


Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.


Om bogen:


Litteraturanmelder, forfatter og gymnasielærer Finn Stein Larsen forlader efter 29 års ægteskab sin kone til fordel for en elev. I hjemmet på Rampen i Risskov står reolerne gabende tomme, og den unge Jesper Stein er ladt alene tilbage med en fortvivlet, bitter og bedøvet mor, der kræver hans uforbeholdne loyalitet.


Han kommer i klemme mellem forældrene og lever et dobbeltliv udadtil som den festende pigeglade dødspilot og indadtil som sjælesørger for sin mor i en relation, der er grænseoverskridende tæt. Skilsmissen forandrer alles liv radikalt og sætter sit præg på dem i årtier efter – for forældrenes vedkommende helt frem til deres død.


Hovedparten af romanen foregår i årene 1981-83 i Risskov, men den fører også læseren tilbage til forældrenes opvækst i Esbjerg i slutningen af 1920’erne og frem tilderes endeligt i Aarhus i 2010’erne. Rampen er fortalt og sat i scene af den voksne forfatter, der gennem livet har gjort sig sine egne erfaringer med at svigte, blive skilt og drikke sig væk fra det smertefulde i livet.


Den kan læses som et forsøg på at forstå og forlige sig med fortidens svigt og finde fred med forældrene og med sig selv.


Anmeldelse:


”Rampen” er fortællingen om krimiforfatteren Jesper Steins oplevelser, da hans forældre blev skilt efter 29 års ægteskab. Jesper Stein kalder ”Rampen” for en fiktiv roman, da det er tiden omkring og efter skilsmissen, som han husker den. Som læser sidder man nu tilbage med en følelse af, at det er de faktiske begivenheder forfatteren beskriver.


Det er selvfølgelig set ud igennem Jesper Steins øjne og med de følelser han har været præget af i den ulykkelige tid og årene efter. Alle navnene i romanen er de faktiske navne på personerne, der figurerer i ”Rampen”. ”Rampen” er en meget stærk, skræmmende og rørende fortælling om 2 sønner, der kommer i klemme imellem 2 forældre, der ikke helt kan finde ud af at navigere som voksne individer, rundt i deres ”nye” liv som fraskilte.


De glemmer lidt at tage det rette hensyn til deres børn. De oplevelser som sønnerne står i midt i adskillelsen, præger dem stærkt, formodentligt, resten af deres liv. Sønnerne sidder tilbage med en følelse af at blive Svigtet, overset, forsømt og uelsket til en vis grad.


Jesper er lige startet i 2. G den dag hans far, Finn Stein Larsen har tænkt sig at være Jespers mor, Jytte utro. Jespers fransktimer er blevet aflyst, så han ankommer til hjemmet på Rampen i Risskov ved Aarhus, 3 timer før planlagt. Finn har besøg af en af hans tidligere elever, Gitte.


Finn underviste i en længere årrække på Aarhus Katedralskole og Aarhus Universitet. Han skrev utallige artikler om litterære emner samt adskillige bøger. Det var ikke usædvanligt, at Finn havde besøg af tidligere elever. Finn og Jytte havde, på dette tidspunkt, været gift i 28 år.


Jytte havde, indtil da været den eneste kvinde i Finns liv. Jytte var sygeplejerske på Sindssygehospitalet i Risskov. Den 20-årige Gitte, var helt klart forelsket i den 53-årige Finn. Finn beder Jesper om ikke at fortælle sin mor noget om besøget.


Jesper beder sin far om at gøre det et andet sted end i huset på Rampen. Affæren ender ud i at Finn forlader Jytte til fordel for den unge elskerinde. Nu starter en meget vanskelig tid for Jytte, Peter og ikke mindst Jesper, der som den eneste hjemmeboende af de 2 brødre, sidder lige midt i orkanens øje.


En tid hvor de voksne glemmer at VÆRE de voksne. En tid der former Jesper som menneske og forfatter til krimiserien om vicekriminalkommissær Axel Steen. Vel i virkeligheden forfatterens alter ego. Kender du ikke forfatteren Jesper Stein, så vil jeg komme med en, synes jeg selv, modig påstand.


Man behøver ikke nødvendigvis at kende forfatteren Jesper Stein for at få et stort udbytte af ”Rampen”. ”Rampen” er i højeste grad en hverdagshistorie. I mine øjne er det litteratur der kan gøre os alle meget klogere på, hvorfor fraskilte forældre skal vise sig som de voksne og passe på, at deres børn ikke bliver klemt i skilsmissen.


”Rampen” er en lærerig, bemærkelsesværdig, filosofisk, smuk og tankevækkende roman, som vi alle kan blive meget klogere af. I tilgift er den så vanvittig velskrevet, så siderne næsten vender sig selv. Mine varmeste anbefalinger til” Rampen” som litteratur, som man ikke må snyde sig selv for.


Vurdering: 6/6 Roser.

Krimiormen


Bogen kan købes her:

Tales


Besøg forlaget her:

Politikens Forlag


6/6 Roser

138 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle