top of page
Søg
  • krimiormen

"OP IGEN"

Tine Bays fortælling om sin gasulykke og vejen op igen.


"Op igen" skrevet af Tine Bay

Forfatter: Tine Bay

Forlag: OP IGEN

Udgivelse: 15. juli 2021

Sider: 170

Genre: Krop og Sind

ISBN: 9788797305911

Anmeldt: 29. oktober 2021

Jeg fik bogen tilsendt som anmeldereksemplar fra forfatteren. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

OP IGEN er en beretning om en voldsom ulykke og gaseksplosion. En beretning om håb, afmagt, fight, kontroltab, viljestyrke og en helt ny virkelighed for en tidligere Miss World deltager, hjernetræner og Danmarksmester, som uforskyldt endte med voldsomme forbrændinger på begge ben, dropfod og PTSD.

I en søgen efter meningsfuldhed med ulykken, er bogen skrevet som den bog Tine Bay gerne selv ville have haft ved hånden undervejs på vej op igen, og er skrevet med både humor, styrke og autentisk ærlighed. Bogens kerne er en fortælling om ikke at give op selv når det er svært og at holde fast i sig selv og sin integritet og finde sin egen vej, også når det brænder på.

Den handler om at det umulige nogen gange kan blive muligt. Vi følger dramaet omkring selve ulykken, forløbet under den lange komplicerede hospitalsindlæggelse, retfærdighedskampen og kampen om at komme tilbage til en form for hverdag.

Fra Camilla Martins forord:

“Jeg har grædt undervejs i bogen, fordi jeg har tænkt at det Tine går igennem, ville jeg aldrig nogensinde kunne have klaret. Men Tine stod det igennem, med en fuldstændig ufattelig og ukuelig vilje, og med en så fin og skrøbelig tilgang til sig selv og den Tine hun lærte at kende undervejs.

Tine Bay bruger i bogen højlydt alle mentale redskaber hun tidligere har brugt – særligt i kraft af sin funktion som mentaltræner. Det er også beskrivelsen af et menneskes møde medhospitalsvæsenet på godt og ondt. En oplevelse der undervejs er både fantastisk, fortvivlende og medrivende."

ANMELDELSE


Tine Bay har med bogen ”Op igen” beskrevet, vel nok noget af det værste, et menneske kan forestille sig. Tine var ”Miss Danmark” i 1995, men i 2018 var Tine udsat for en gaseksplosion der ødelagde hendes hår og ben. 50 dage kostede ulykken på en hospitalsafdeling, hvor Tine gennemgik adskillige operationer og genoptræning i håb om, at kunne komme til at stå på sine egne ben igen.

Da ulykken ramte Tine, var hun mentaltræner og hjernetræner, men erhvervet blev sat på pause i nogle måneder imens Tine kæmpede for at komme på benene igen. Vi følger Tine fra den dag ulykken skete og hele vejen igennem hendes hospitalsophold, genoptræning og til tiden lige efter hun blev udskrevet igen.

”Op igen” handler om lige præcis DET. Om at komme op igen, efter en voldsom ulykke. Om de tanker der fyldte hendes sjæl imens fremtiden var usikker. Om genoptræningen og konsekvenserne af ulykken. Læseren kommer med helt ind i Tines sjæl og de tanker hun gjorde sig undervejs.

Lige efter ulykken var der utroligt mange mennesker der hjalp Tine og hendes familie. Blandt andet den lille familie Lise, Brian og Mads. Denne lille familie boede tilfældigvis i Odense. Mads var kun 11 år hentede vand og fandt Tines hund i den nærliggende skov ved siden af sommerhuset.

Tine blev indlagt på OUH i Odense efter ulykken, da det var her man havde ekspertisen, når det handlede om brandsår. Under sin indlæggelse brugte Tine meget energi på, at beskrive sin indlæggelse og skaderne på sin Facebook profil.

På Facebook lavede Tine en slags dagbog der beskrev hvad der rørte sig i hendes liv under indlæggelsen. Tine er gift med Thomas og de har 4 børn tilsammen. Tines datter Emma på 22 år og hendes mand flyttede ind i Tine og Thomas` hus imens Tine var indlagt.

Det gjorde de for at hjælpe Thomas med at tage sig af den yngste søn og Tine og Thomas hus. Det gjorde de for, at Thomas kunne koncentrere sig om Tine og sit job. Under sin indlæggelse lider Tine af utroligt mange smerter. De eneste pauser i smertehelvedet oplever Tine, når hun bliver opereret.

Under de mange operationer oplever hun en pause i smertehelvedet. Hver dag brugte sygeplejersken rigtig lang tid på at tilse og skifte bandagerne på Tines brændsår på benene. Denne periode bød på et helt nyt liv for Tine, der ellers var vant til at være meget aktiv, både arbejdsmæssigt og i fritiden.

Tine fortæller om sine oplevelser med plejepersonalet. Ikke alle sygeplejerskerne forstår hvilket smertehelvede Tine gennemgår under indlæggelsen. I ”Op igen” formår Tine Bay at beskrive sin situation og sit smertehelvede så, man som læser er med på Sidelinien af Tines smertehelvede.

”Op igen” er en utrolig lærerig beskrivelse af et menneske, hvis liv forandrer sig og sender Tine ud på en rejse som de færreste oplever. ”Op igen” evner på fineste vis at beskrive hovedpersonens kvaler i en situation, som hun var helt uden skyld i.

”Op igen” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du gerne vil ind bag personen Tine Bay og hendes, dengang, ulykkelige situation. ”Op igen” var bestemt en oplevelse, der rørte mig og gav stof til eftertanke. En meget modig og indsigtsfuld beskrivelse af et menneske der har en stor styrke i sin ulykkelige situation.

Vurdering: 4/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Du kan besøge forfatterens side her:


4/6 Roser

16 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Utøj"

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

bottom of page