Søg
  • krimiormen

"OBSCURITAS"

#1 af David Lagercrantz nye serie Rekke/Vargas-krimi


"Obscuritas" skrevet af David Lagercrantz

Forfatter: David Lagercrantz

Forlag: Hr. Ferdinand/Politikens forlag

Udgivelse: 4. januar 2022

Sider: 400

Format: Paperback

Krimi-serie: Rekke/Vargas #1

Anmeldt: 8. januar 2022

Jeg modtog bogen som et anmeldereksemplar fra forlaget. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Fra en af Sveriges mest sælgende forfattere, forfatteren der løftede arven efter Stieg Larsson, kommer nu Obscuritas, første del af en ny krimiserie med den umage duo, Rekke og Vargas. Glæd jer! Sommeren 2003. USA har indsat styrker i Irak.

I Stockholm er en fodbolddommer med afghanske rødder fundet tævet ihjel. Den temperamentsfulde Guiseppe Costa, far til en af spillerne, bliver anklaget for mordet. Sagen virker ligetil, alle beviser peger i samme retning, mod Costa.

Han fastholder dog sin uskyld, og politimesteren opsøger professor Hans Rekke, som er verdensberømt ekspert i forhørssteknik. Hvis der er nogen, der kan knække Costa, er det ham. Men intet forløber som politiet forventer. Den excentriske Rekke tager imod efterforskerne i sin store villa i Djursholm, hvor han kasserer hele den hidtidige efterforskning, der herefter falder fra hinanden.

Costa bliver løsladt, og politiet står på bar bund. Selv Micaela Vargas, en ung politikvinde fra Husby, der nægter at slippe sagen og som gentagne gange prøver at få fat i Rekke, må til sidst give op. Men pludselig mødes Rekke og Vargas alligevel under dramatiske omstændigheder.

Det umage par sætter sig for at opklare sagen, hvis gåde vokser i omfang, med tråde til CIA og Taliban. Og til sidst står Rekke og Vargas tilbage med ét eneste afgørende spørgsmål: Var den dræbte offer eller gerningsmand? Obscuritas er en intelligent og nervepirrende pageturner hvor intet er, som det ser ud

ANMELDELSE

Forfatteren David Lagercrantz er kendt i det meste af forlagsverdenen som forfatteren der succesfuldt tog pennen op efter forfatteren Stieg Larsson, da han døde midt under tilblivelsen af Millenium-trilogien. ”Obscuritas” er 1. del af en planlagt serie om excentrikeren Hans Rekke og den unge politikvinde Micaela Vargas.

Lad mig sige med det samme at ”Obscuritas” er en intelligent og nervepirrende pageturner hvor intet er, som det ser ud. Kommisær Fransson og Micaela Vargas er på vej til Djursholm, hvor professor Rekke bor, sammen med sin kone, en smuk rødhåret kvinde.

Historien starter i 2003. Micaela har en bror Lukas, som man fornemmer, har en kriminel løbebane. Micaela er blevet kaldt ind på Politimesterens kontor. Micaela bliver tilknyttet efterforskningen på mordet på en velintegreret flygtning fra Talibanernes Afghanistan i Stockholm, Jamal Kabir.

Kabir var fodbolddommer og var muligvis blevet myrdet af en far til en af de unge fodboldspillere. Professor Hans Rekke er Professor i Psykologi ved Stanford University. Efterforskerene mistænker at Guiseppe Costa har slået Kabir ihjel.

Men Costa afviser at være den skyldige. Rekke har modtaget efterforskningsmaterialet men han gennemhuller hele deres efterforskning. Rekke mener, at efterforskerne tolker deres afhøringer helt forkert. Micaela bliver sendt ned og afhøre Costa og hun går hårdt til ham, men forgæves.

Costa fastholder sin uskyld. Micaela fornemmer dog, at Costa holder noget skjult. Tilbage i Afghanistan havde Jamal Kabir kæmpet for drenges ret til at spille fodbold. Kabir ankom, som flygtning, til Sverige i november 2002. Hele sagen mod Costa ender med at de må løslade ham i mangel på beviser.

Anklageren mener ikke, at de har nok beviser imod ham. Micaela prøver i de næste par uger forgæves at kontakte professor Rekke, men han er åbenbart taget tilbage til Stanford. Samtidig bliver Micaela presset til at holde øje med sin bror Lucas, for at hun kan få lov til at blive i efterforskningsgruppen.

Hele mordsagen ser ud til at være gået i hårdknude. Micaela står en dag på en togstation, da hun ud af øjenkrogen fornemmer en mand, der ser ud til, at han vil springe ud foran et tog. Hun redder manden der viser sig at være Professor Rekke.

Ved denne lejlighed går det op for Micaela, at Rekke lider af en depression. Micaela følger Rekke hjem og imens de sammen begynder, at efterforske sagen om mordet, flytter hun ind i hans store hus. Denne episode, ser ud til at være starten på et meget tæt og intensivt venskab og samarbejde imellem de to hovedpersoner.

Vargas og Rekke finder snart ud af, at efterforskningen nu bevæger sig i en helt anden og meget overraskende retning. ”Obscuritas” tydeliggør CIA`s jagt på terrorister, talibanernes krig mod musikken, samt det store spørgsmål om de jagter sandheden om et offer eller en gerningsmand.

Hvis man kender Lagerkrantz` tidligere bøger, så vil man i ”Obscuritas” blive tryllebundet af en thriller i en noget anderledes verden og med en handling noget ud over det sædvanlige. Der hersker ingen tvivl om, at David Lagercrantz evner, at fastholde læseren i yderste spænding fra første side og at han evner at skrue et plot sammen i en helt særlig liga.

Vurdering: 6/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Tales

Bogen findes på Chapter:

Chapter

Du kan besøge forlaget her:

Hr. Ferdinand


6/6 Roser

26 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle