top of page
Søg
  • krimiormen

"NÅR VI IKKE LÆNGERE FORSTÅR VERDEN"

Roman skrevet af Benjamin Labatut


"Når vi ikke længere forstår verden" skrevet af Benjamin Labatut

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Benjamin Labatut

Forlag: C & K, Politikens Forlag

Udgivelse: 19. maj 2022

Sider: 208

Format: Hardback

Genre: Roman

ISBN: 9788740077469

Oversætter: Peter Adolphsen

Anmeldt: 22. maj 2022

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar fra forlaget. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Når vi ikke længere forstår verden, er en roman om banebrydende videnskabelige opdagelsers skønhed og destruktivitet, om hvordan enkelte mennesker beskriver det uforståelige uden selv helt at forstå, og store intellekters bevægelser i gråzonen mellem skabelse og død.

Albert Einstein modtager et brev fra Østfronten. På bagsiden af kuverten finder han det endelige bevis for den generelle relativitetsteori – men også et varsel om dens apokalyptiske konsekvenser. Fritz Haber opfinder sennepsgassen og dræber dermed en hel generation i skyttegravene under første verdenskrig, men et halvt år eft er modtager han Nobelprisen for sine kvælstofopdagelser, der har kapacitet til at afslutte hungersnød verden over.

Van Goghs genialitet, Hermann Görings sidste timer, silkesommerfuglen, gift - gassen Zyklon B der dræbte millioner af internerede under anden verdenskrig, og helt almindelig gødning. Alle væves de sammen i Benjamín Labatuts roman om nogle af det tyvende århundredes største opdagelser, og hvordan de er forbundet.

Når vi ikke længere forstår verden, er en enestående bog om videnskabens kvantespring og disses konsekvenser. Romanen bygger på historiske fakta og virkelige personer og undersøger genialitet og besættelse balanceret på en knivsæg mellem det muliges og umuliges kunst.


ANMELDELSE

”Når vi ikke længere forstår verden” er en roman om nogle af verdens største videnskabsfolk der vækkede det umulige til live. Én af de første karakterer vi møder i romanen, er Hermann Göring under Nürnberg-processen efter 2. Verdenskrig.

Man opdager at Görings hænder og fødder er misfarvede. Man tror at årsagen er hans afhængighed af Amfetamin. Den Tyske Officer sendte breve til sin familie fra fronten og bad om flere stoffer. En bølge af selvmord skyllede igennem Tyskland i krigens sidste måneder.

Hitler sørgede blandt andet for, at hans elskede hund indtog en knust cyanidkapsel. Arsen er en tålmodig morder, der gemmer sig i kroppens dybest liggende væv. Cyanid standser åndedrættet øjeblikkeligt. Manden, der havde planlagt gasangrebet ved Seper var Jøden Fritz Haber.

Hans hustru Clara Immerwahr begik selvmord, da hendes advarsel til manden ikke stoppede eksperimenterne med giftgas. I 1918 blev Haber erklæret for krigsforbryder. I januar 1914 blev Østrigeren Adolf Hitler erklæret uegnet til at føre våben.

Han skrev en anmodning til Kong Ludwig D. 3 af Bayern og fik tilladelse til, at tjene som Østrigsk soldat i den Bayerske hær. D. 24. december 1915 modtog Albert Einstein en kuvert i sin lejlighed i Berlin. Astronom, Fysiker, Matematiker og Løjtnant Karl Schwarzschild har sendt vennen Einstein et brev med den første korrekte løsning på ligningerne i den generelle relativitetsteori.

Hans udregninger var helt præcise. Men i mellemtiden, så var manden død på slagmarken. Den danske fysiker Niels Bohr modtog en Nobelpris i 1922. 24. oktober 1927 krydsede 29 fysikere plænen i Leopoldparken. 5 dage senere har de rystet videnskaben i sin grundvold.

Bohr sejrede over Albert Einstein som sagde: ”Gud spiller ikke terninger med universet”. Foranstående er bare nogle få udsnit af romanen. Det giver forhåbentlig læseren en fornemmelse af, hvad ”Når vi ikke længere forstår verden” indeholder.

Bogen er ikke let læsning, men giver stof til eftertanke og inspiration til din egen tankevirksomhed. ”Når vi ikke længere forstår verden” gav i hvert fald undertegnede stof til eftertanke. På bare omkring 200 sider lykkedes det forfatteren Benjamin Labatut at inkorporere ufattelig meget viden, opdagelser og gru.

Meget mere end man skulle tro var muligt. ”Når vi ikke længere forstår verden” er en roman langt udover noget, jeg tidligere har læst. Forfatteren evner at bruge alverdens sprogblomster i en helt særlig grad. Vi bliver ført ind i en verden fyldt med kendte videnskabsmænd og deres tilgang til livet og verden.

”Når vi ikke længere forstår verden” er en roman langt ud over det sædvanlige og får mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til nytænkende litteratur i en klasse helt for sig.

Vurdering: 4/6 Roser.

Jeg læste bogen som fysisk bog samt lyttede til den som lydbog hos Mofibo. her kan du finde en guide til lydbogsapps:

Guide til lydbøger på nettet:

Krimiormen.


4/6 Roser

48 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Utøj"

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

bottom of page