top of page
Søg
  • krimiormen

"NEONAZI"

TRUE STORY SKREVET AF TIMO F.


"Neonazi" skrevet af Timo F.

ANMELDEREKSEMPLAR


Forfatter: Timo F.


Oversætter: Mai Odgaard Petersen


Originaltitel: Neonazi


Originalsprog: Tysk


Forlag: Straarup & Co


Udgivelse: 20. juli 2020


Sider: 216


Format: Paperback


Genre: True Story


ISBN: 9788770188005


Anmeldt: 19. oktober 2020


Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.


Om bogen:


VI VAR UADSKILLELIGE. Vi stod for det samme, var af den samme overbevisning – at vi tilhørte en overlegen race. Det var det, vores sange, taler og træning handlede om. Vores tanke- og handlemønstre kredsede kun om det.


Vi har sågar haft afholdt hemmelige militærsportsøvelser og lært at skyde – hvis nu “Dag X” oprandt, og vi endelig kunne befri det tyske folk fra dem, vi opfattede som udskud. Vi slog os ned, festede igennem og stak af, når politiet igen var efter os.

Vi var kammerater. Ligesom i sangteksterne fra vores yndlingsbands. Her handlede det kun om kammeratskab, loyalitet og sammenhold. Altid. Alle steder.


HELT ÆRLIGT:DET HELE ER NOGET PIS!


“Neonazi” er Timos egen historie om sin barske opvækst, og om hvordan han som fjortenårig havner i det højreekstremistiske miljø. Han bliver hurtigt opslugt af det stærke fællesskab, men efter nogle år med flere voldsomme begivenheder begynder spørgsmålet at melde sig: Er dette virkelig det liv, han ønsker sig?


I denne gribende selvbiografiske beretning fortæller pseudonymet Tim F. om, hvordan han som ung blev suget længere og længere ind i det nynazistiske miljø. Han beskriver, hvordan miljøet er organiseret, og hvordan der rekrutteres nye medlemmer. Og ikke mindst hvordan det lykkedes ham at bryde ud.


Anmeldelse:


”Neonazi” er forfatteren Timo F.`s egen beretning. Af ganske indlysende grunde for Timo og hans familie sikkerheds skyld, så er Timo anonym og bærer et ganske andet navn. ”Neonazi” fortæller historien om hvordan Timo endte i Tysklands højreekstremistiske miljø.


Hvordan han endte som en meget ung leder og ikke mindst hvorfor og hvordan han kom ud af miljøet igen. Bogen starter i nutiden. Vi er i Tyskland.


Timos årer fryser til is, da han sidder i toget. Ind i toget træder en person, der er samme type som Timo engang har været. Skinhead eller højreekstremist. Personen er heldigvis ikke en Timo genkender. Det kunne have været fatalt. Timo tænker tilbage.


De lærte at kæmpe med pistol og machete, hvis nu "Dag X" skulle komme. Det fik mig til at tænke på filmen ”American history X” som jeg så for nogle år siden. Filmen har også Nynazisme og skinheads som hovedtema. I ”Neonazi” er vi bare i nutiden og i Tyskland. Hovedpersonen Timo er født i 1994 hvor filmen havde premiere i 1998.


Timo har en opvækst fyldt med svigt og manglende kærlighed. Timos forældre var ikke sammen og faderen virker temmelig ikke-eksisterende i Timos liv. Moderen gik for det meste hjemme. Timo har en lillebror Stefan som er et par år yngre.


Stedfaderen Achim og moderen skændes konstant og Timos mor har næsten altid et blåt øje og hævede læber. Forældrene bliver skilt da Timo er 6 og Achim får forældremyndigheden over Stefan. Nu føler Timo sig virkelig ensom.


En ensomhed som han har svært ved at komme ud af. Timo er ikke særlig god socialt og har svært ved at få venner. Allerede som 6-årig var Timo udstyret med militærgrøn pilotjakke, baret og små våben. Som ældre synes Timo egentlig at det er ret skræmmende at han så tidligt blev udstyret som en lille soldat.


Moderen finder hurtigt en ny kæreste Enrico og i sin ensomhed begynder Timo at opholde sig meget ved overboen og hendes 3 børn. Overboen har et lige så rodet liv som Timos mor, så der er ikke mere trygt for en lille dreng. Ret hurtigt bliver moderen og Enrico gift og Timo får endnu en lillebror Christian.


Familien flytter ind i et hus og Timo starter i en ny skole. Af uransagelige årsager mener de voksne i Timos familie at Timo er temmelig uintelligent. Hvilket han bestemt ikke er. I det hele taget føler Timo ikke at han kan gøre noget rigtigt og gør alt hvad han kan for at vinde moderens kærlighed.


Men Timo føler sig konstant svigtet af moderen. Lige indtil den dag hun introducerer Timo for højreekstremismen. ”Neonazi” er i min verden et helt ekstraordinært indblik i nynazisternes verden med et glimt af skinheads. Vanvittig velfortalt og velskrevet historie.


Man følger Timo hele vejen igennem barndommen til hans vej ind i nynazismen og ud igen. Timo befinder sig på en farlig vej, der plejer at koste dyrt at komme ud af igen. ”Neonazi” er en erindringsbog af de mere usædvanlige som man ikke støder på særligt tit.

Jeg tøver ikke med at give mine varmeste anbefalinger til ”Neonazi” hvis du gerne vil have et indblik i en skjult og farlig verden.


Vurdering: 5/6 Roser

Krimiormen


Bogen kan købes her:


Besøg forlaget her:


Bogen findes som lydbog her:


5/6 Roser

11 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Utøj"

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

bottom of page