top of page
Søg
  • krimiormen

MARQUITOMANEN

En lystløgners bekendelser biografi skrevet af Jean-Lorentz Lafontaine


"Marquitomanen" skrevet af Jean-Lorentz Lafontaine

Forfatter: Jean-Lorentz Lafontaine

Forlag: Lafontaines fablerier

Udgivelse: 30. september 2021

Sider: 208

Format: Hardback

Genre: Biografi

ISBN: 9788799932757

Anmeldt: 10. december 2021

Bogen har jeg modtaget som et anmeldereksemplar fra forlaget. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Marcel de Sade er blevet kaldt flamboyant, en stilfuld bedrager og Danmarks første celebrity. Selv kaldte han sig Marquis - psykiateren kaldte ham mytoman- det må blive til en Marquitoman.Han har levet et liv på kanten, hvor han har betaget og behaget med sine fantasifulde historier.

Men har nu, hvor livets efterår går mod vinter, følt trang til at noget af sandheden kommer frem. Derfor har han bedt Jean-Lorentz Lafontaine skrive The true story om ham, og billedkunstneren Bjørn Ignatius Øckenholt har lavet virkelighedsnære illustrationer til bogen.


Billede fra bogen

Marcel de Sade (født 30. marts 1934 i Aalborg, søn af ugift toldkontorist Asta Larsen). Marquis de Kériolét er den adelstitel, som Jørgen Vase Schmidt brugte, da han i årene omkring 1960 udgav sig for at være markis – en titel han hævder at have købt i Vatikanstaten i 1956 – og levede et liv i luksus omgivet af dele af den danske og franske kulturelite.

Den danske markis tjente i hemmelighed millioner på at købe og sælge smykker rundt om i Europa. Senere stjal han et betydeligt beløb fra sin arbejdsgiver. Da bedraget blev opdaget, blev han i folkemunde kendt som "den falske markis".

Jeg husker tydeligt, at have læst artikler om Marquisen og set ham i tv. Senere blev han kaldt Danmarks første celebrity. Han var som barn en dygtig klaverspiller, og som ung tog han til Paris og levede det vilde liv i kredsen omkring kunstneren Jean Cocteau og dennes elsker, filmstjernen Jean Marais.

Marais introducerede de Sade til den europæiske åndselites dekadence. Jeg var mere end almindelig spændt på at dykke ned i ”Marquitomanen” en lystløgners bekendelser. Man kan vel godt kalde bogen for en biografi. Som du godt kan se, så er jeg lidt tvivlende omkring om bogen er en biografi eller delvis fantasi.

Men hvordan agerer man som forfatter, når man sidder overfor en person, der er kendt, for at have en livlig fantasi? Bagsideteksten kalder bogen for Lafontaines fabulerende genfortælling af Marquis de Sades eventyrlige liv.

Jeg er ikke i tvivl om, at forfatteren Jean-Lorentz Lafontaine har gjort sit yderste, for at komme ind bag masken af hovedpersonen i bogen: Marcel de Sade. Men min fornemmelse er, at det har været mere end almindeligt vanskeligt at gennemskue om Marcel de Sade fortæller den virkelige sandhed eller om læseren/lytteren selv må komme til den rette konklusion.

Én ting er helt sikkert. Marquis Marcel de Sade eller Jørgen vase Larsen, som han blev døbt af moderen Asta Larsen har levet et ganske usædvanligt og noget anderledes liv, end de fleste, for ikke at sige alle andre. Et helt særligt ”kapitel i bogen” er billederne, som er fremstillet af Bjørn Ignatius Øckenholt.

De er alle fremstillet så man fornemmer flere billeder i hvert enkelt billede. I mine øjne er billederne et helt kunstværk i sig selv. Min konklusion er, at Marquis de Sade er en person i en helt særlig liga, som du får svært ved at finde nogen andre steder. Det berettiger vel også til et billedgalleri i en helt særlig klasse.

Bogen er skrevet i et lidt gammeldags sprog, men det er lige præcis sådan, at jeg forestiller mig, at Marquis de Sade taler. Jørgen Vase Larsen blev født i 1934, uden for ægteskab af den unge kvinde Asta Larsen i Løkken i Nordjylland.

Han er dog vokset op i København som Jørgen Vase Schmidt. Hvem faderen var er lidt usikkert, men efter sigende så ved Marcel godt hvem han er, men holder faderens navn hemmeligt. Så er læseren vist klar til at følge Maquisens festlige liv indtil han i 1963 blev dømt for at have svindlet sin arbejdsgiver for adskillige hundred tusinde kroner.

Han førte sig frem som adelsmand i starten af 60'erne, snød det fine borgerskab, lavede bedragerier og kom i fængsel for det. Men var han bare en bedrager, en løgner og en charlatan? Marcel de Sade lever stadig 87 år gammel og er efter mere end 30 års arbejde som sygehjælper i ældreomsorgen nu pensioneret.

Jeg fandt adskillige videoer med hovedpersonen på blandt andet Bonanza på Dr.dk. Det gav et indtryk af en smilende, venlig og imødekommende Marcel de Sade, med en lidt anden version af historien end man kan læse i ”Marquitomanen”.

”Marquitomanen” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til en helt ny version af historien om Marquisen der er noget helt særligt.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.

Du kan købe bogen hos forlaget her:


5/6 Roser

147 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Commenti


bottom of page