top of page
Søg
  • krimiormen

"LÆG VERDEN BAG JER"

Roman skrevet af Rumaan Alam


"Læg verden bag jer" skrevet af Rumaan Alam

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Rumaan Alam

Original titel: Leave The World Behind

Oversætter: Lisbet Kjær Johansen

Forlag: Politikens Forlag

Udgivelse: 10. juni 2021

Sider: 304

Genre: Roman

Omslagsgrafik: Sofie Winding Studio

Isbn: 9788740070095

Anmeldt: 14. juni 2021

Om bogen:

Amanda og Clay er taget på ferie til Long Island, i nydelsesfuld forventning om at lægge afstand til hverdagen i New York, kvalitetstid med deres to teenagebørn og en smagsprøve på det gode liv i den afsidesliggende luksusvilla de har lejet for en uges tid.

Men en sen aften banker det på døren. G.H. og Ruth er et ældre ægtepar – det er deres villa, og de er grebet af panik. Et pludseligt strømsvigt har mørklagt Manhattan, siger de. Men herude på landet, hvor tv’et nu har sort skærm, internettet er nede, og der ingen mobildækning er, er det svært at vide, hvad man skal tro.

Kan Amanda og Clay stole på parret – og omvendt? Hvad er der sket i New York? Er ferievillaen, isoleret fra al civilisation, egentlig et ufarligt sted for de to familier? Og kan de være trygge i hinandens selskab? Læg verden bag jer er en urovækkende pageturner om isolation og privilegier, klasse og race.

Med lydhørhed, vid og elegance kaster Rumaan Alam et knivskarpt blik på den tid, vi lever i lige nu.

Anmeldelse:

”Læg verden bag jer” står der i annoncen på det sommerhus som den lille familie bestående af Amanda, Clay og deres børn Archie og Rose skal holde en uges ferie i. En ferie der forandrer deres liv for altid. ”Læg verden bag jer” er langt tættere på sandheden end de kunne forestille sig.

Amanda er projektleder på et reklamebureau. Clay er underviser på College. De har været sammen i 18 år og er stadig meget glade for hinanden. Rose er 13 år og Archie er 16. Hele den lille familie ser frem til en ferie i familiens skød.

Huset er virkelig lækkert med alle bekvemmeligheder, bortset fra ordentlig mobilforbindelse. Den lille familie hygger sig med pool og bøffer på grillen om aftenen. En sen aften banker det på døren. Udenfor står et mørkt par der påstår at de er husets ejere Ruth og George Washington.

Amanda er meget skeptisk overfor det fremmede par. Men hun må acceptere at de nok fortæller sandheden. Ruth og George er i 60`erne meget høflige og kender Amandas navn. For Amanda og Clay er det en yderst ubehagelig situation.

Pludselig har de intet tv, internet eller radiosignal og er fuldstændig isoleret fra omverdenen. Det eneste der er i huset, er vand og strøm. Det er af samme grund at Ruth og George har forladt New York for at tage op til deres sommerhus.

Hele situationen er meget surrealistisk. ”Læg verden bag jer” er beskrevet som en roman, men for mig er det ikke bare en roman. ”Læg verden bag jer” er meget mere end en roman. Forbered dig på, at sidde med litteratur, der brænder sig dybt ind i sjælen og bliver siddende i dit indre i lang tid efter at du har læst sidste side.

”Læg verden bag jer” er litteratur der er i en helt særlig liga af formidable romaner der får betydning langt ude i fremtiden. ”Læg verden bag jer” er fængslende og skræmmende og tager vejret fra dig, langt mere end den ville have gjort før vi vidste der var noget der hed Covid-19.

Nu fornemmer læseren hvad karaktererne i ”Læg verden bag jer” gennemgår på en helt anden måde. Fik jeg sagt at ”Læg verden bag dig” ramte mig dybt i sjælen og nærmede sig en thriller i stedet for en traditionel roman? ”Læg verden bag dig” er anderledes og den slags litteratur der ikke bliver glemt i mængden og ikke egner sig for den læser, der er let at skræmme.

”Læg verden bag jer” er velskrevet i et varieret sprog og med nogle interessante karakterer. Der er meget få karakterer i bogen, men dem der er mærker man tydeligt i hele historien. Jeg er ret så imponeret over at det er lykkedes forfatteren at skrive som en teenagepige på 13 år, en kvinde på 60 og en dreng på 16 med så stor variation og indlevelse at læseren næsten tror, at forfatteren indeholder alle disse aldre og personligheder.

”Læg verden bag jer” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du tør. Hvis du er til Stephen King, så vil du elske Rumaan Alam.

Vurdering: 6/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Bogen findes som lydbog her:

Besøg forlaget her:


6/6 Roser

127 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Utøj"

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

bottom of page