top of page
Søg
  • krimiormen

"LUKKETID"

Kollektivroman skrevet af Christine Bojsen Træden


"Lukketid" skrevet af Christine Bojsen Træden

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Christine Bojsen Træden

Forlag: Brændpunkt

Udgivelse: 28. maj 2021

Sider: 180

Genre: Skønlitteratur

Isbn: 9788794083515

Anmeldt: 5. juni 2021

Om bogen:

Lukketid er en kollektivroman, der har sit afsæt i H&M på Strøget i København en uge før jul i 1999. Køen til kvindernes prøverum er ved at eksplodere af varme, dårlig lugt og julemuzak. Vi møder elleve kvinder, hvis veje krydses i julehandlens ulvetime, og vi er med dem hver især en uge efter, hvor det er juleaften og igen ugen efter, nytårsaften 1999.

Hvad sker der i hver enkelt kvindes liv på disse meget følelsesladede højtidsaftener, hvor alt skal være perfekt, men aldrig er det? Køen tikker en tak frem som en roulette, der forsøger at accelerere, men går i stå efter et enkelt ryk.

Hun lander på et af felterne, måske er det nummer ni, og ser på det undertøj, hun har valgt. Bh og trusse med sorte blonder, en rød corsage med strømpeholdere og en sort gennemsigtig top af satin. Hun smiler ved tanken om prøven på mandag og ved bare, at det bliver perfekt.

Om forfatteren:

Christine Bojsen Træden, f. 1966, er af dansk fransk oprindelse. Hun er forfatter, og Lukketid er hendes første roman. Forfatteren har tidligere skrevet digte og noveller. Siden 2014 har hun skrevet sangtekster for musiker og sangerinde Ninna Milner. Samarbejdet er resulteret i to album Songs for Sentient Beings, 2016, og Treasures of the Heart, 2020.


Christine Bojsen Træden (Forlaget Brændpunkt).

”Lukketid” er noget så usædvanligt som en kollektivroman. Hvad vil det så sige? Det er simpelthen en roman hvor vi følger 11 forskellige kvinder, der 14 dage før nytår 1999/2000 opholder sig i den samme kø til prøverummet i en H&M butik.

Vi følger hver enkelt kvinde imens de står i køen og deres tanker. De næste scener er henholdsvis juleaften og nytårsaften. Det er i min verden et temmelig interessant eksperiment. Hvem har ikke prøvet at stå i en meget langsom kø og tænkt på hvem eller hvad de andre i køen er.

De 11 kvinder er meget forskellige, både hvad angår personlighed og baggrund. Selv årsagen til at de befinder sig i denne kø er meget forskellig. Vi møder Molly, der er i Danmark for 4. gang og nu står i køen for at købe noget lækkert rødt undertøj.

Vi hører om Mollys baggrund i Thailand og hvorfor hun befinder sig i Danmark. Molly regner med at hun skal blive i Danmark sammen med professoren Hans Peter, som hun har mødt på et bordel i Thailand. Mollys søster Lin var danser på bordellet, men bordelmutter syntes at Molly var for grim, så hun blev sat til at gøre rent.

Molly har et stort uklædeligt ar tværs hen over den ene kind. Vi bliver ført tilbage til årsagen til arret og frem til nytårsaften hvor Molly tager en vigtig beslutning om sin egen fremtid. Vi møder Powershopperen Gitte der møder sin store kærlighed og nye anderledes fremtid i H&M.

Vi møder Lene der står i køen, for at prøve en leopardmønstret bikini. Lene skal på ferie til Spanien med sin kæreste og et vennepar. Der er det særlige ved vennerne at de er meget aktive i en Swinger klub.

Monika og Tine står lige bag hinanden i køen. De kender ikke hinanden, men Monika spørger Tine om hun må tage nogle billeder af Tines hår til en ny ide` hun har fået som fotograf imens hun står i køen. Monika og hendes mand Anders er kørt lidt træt i deres ægteskab.

Tine arbejder i et Pizzaria ejet af Lorenzo. Dette møde imellem Monika og Tine får store konsekvenser for både Monika og Tines fremtid. Monika er, efter dette møde, klar til at fortsætte sit livs eventyr ud i den store verden. Tine, på sin side, bliver også nødt til at finde ud af hvad hun vil med sit liv og sin fremtid.

Det er bare nogle få af de historier og personer vi bliver præsenteret for i ”Lukketid”. ”Lukketid” er velskrevet og hver eneste historie bærer på sin egen spænding og man venter i spænding på hvad den næste historie vil byde på.

Jeg var meget fascineret af at ikke 2 af kvindernes historier var ens. Heller ikke de kvinder der i virkeligheden indledte længerevarende venskaber i køen. ”Lukketid” åbner op for et yderst fascinerende eksperiment at studere sine omgivelser og lade sin fantasi lege med tanken om, hvad man ikke kan se.

”Lukketid” får mine varmeste anbefalinger med på vejen som en kollektivroman helt ud over det sædvanlige.

Vurdering: 4/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Tales

Besøg forlaget her:

Brændpunkt


4/6 Roser

25 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"DRIFT"

bottom of page