top of page
Søg
  • krimiormen

"LIVSKLOGE LISBET"

Biografi om Lisbet Dahl skrevet af Marianne Tofte


"Livskloge Lisbet" skrevet af Marianne Tofte

Forfatter: Marianne Tofte

Forlag: Muusmann Forlag

Udgivelse: 7. april 2021

Sider: 217

Genre: Biografi

Isbn: 9788793951709

Anmeldt: 14. maj 2021

Bogen er min egen. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen .

Om bogen:

Sig navnet: Lisbet (uden h) Dahl (med h). Så ved et flertal af danskere, at det drejer sig om skuespillerinden og instruktøren, der gennem 55 år har boltret sig på landets scener i stort set alle genrer – det klassiske teater, lystspillet, på film og i tv.

Men allermest kendt er hun som medvirkende i og mangeårig instruktør af Danmarks største revy, Cirkusrevyen på Bakken. I billedbiografien Livskloge Lisbet har journalist Marianne Tofte – gennem samtaler og med hjælp fra Lisbet Dahls egne gemmer af gamle udklip – fået et fint indblik i skuespillerindens karriere.

Lige fra begyndelsen på Aalborg Teater har hun haft evnen til at få folk til at grine, og i dag betragtes Lisbet med rette som revyens dronning. Undervejs fortæller hun også om de utallige koryfæer, hun har mødt på sin vej, og bramfrit om privatlivet med en stor familie: fem børn med fem forskellige mænd, ni børnebørn og to oldebørn.

Om forfatteren

Som ugebladsjournalist gennem 25 år har Marianne Tofte været nær tilskuer til Lisbet Dahls imponerende karriere og interviewet hende adskillige gange til pressemøder, premierer og hjemme i privaten. I arbejdet med denne bog er hun kommet endnu tættere på den festlige skuespiller.


"Livskloge Lisbet" skrevet af Marianne Tofte

Der findes nok ikke mange Danskere, der ikke ved hvem Lisbet Dahl er. Mon ikke de fleste har det som mig, at man føler, at hun altid har været en del af vores liv, når det kommer til komik og underholdning. Lisbet er dog nok mest kendt som Cirkusrevyens hovedkraft.

Først i 2009 lykkes det mig at overvære Cirkusrevyen og det var da en fantastisk oplevelse. Det var én af de oplevelser, som jeg personligt synes at man må kunne sætte et hak ved. Jeg er jo ret vild med krimier og thrillere, men biografier holder jeg også ret meget af.

Så da jeg så, at der var udgivet en bog om Lisbet Dahl, så blev den straks skrevet på min ønskeliste. Jeg fik bogen som en gave af min mand og var meget spændt på, at læse ”Livskloge Lisbet”. Læse er nok så meget sagt.

Teksten er nemlig ikke en særlig stor del af ”Livskloge Lisbet”. Men billeder er der masser af. Billeder, der viser en del af de mennesker og oplevelser, der har sat deres præg på Lisbet Dahls liv OG karriere. Når man har fulgt Lisbet Dahls liv igennem mange år i medierne, så er det begrænset, hvor meget nyt man får serveret, når man er færdig med ”Livskloge Lisbet”.

Men det betød dog ikke, at det ikke var en fornøjelse at dykke ned i bogens store og spændende fotogalleri. ”Livskloge Lisbet” er simpelthen en guldgrube af skønne billeder. For min skyld så måtte ”Livskloge Lisbet” meget gerne følges op af en traditionel biografi, der fortæller meget mere om personen Lisbet Dahl og de, helt sikkert, mange spændende oplevelser som hendes mange år på scenen har budt på.

Der findes en bog der udkom i 1999 ”At overkomme livet” som jeg endnu ikke har læst. Men det er jo trods alt mange år siden. Nå, men dette her, skulle jo handle om bogen ”Livskloge Lisbet”. Læseren får bestemt en god fornemmelse af mennesket bag den offentlige Lisbet Dahl.

Udover at være en formidabel skuespiller og instruktør så er Lisbet også mor, bedstemor og oldemor. Udefra får man indtrykket af en livsglad og livsklog person, som titlen på bogen også henviser til. Lisbet er en livsnyder og man får indtrykket af, at selvom Lisbet nyder materielle goder, så er familie og venner langt vigtigere for Lisbet end ussel mammon.

Lisbet er datter af et skuespillerpar, så det med at vælge scenen lå vel lige for, da Lisbet skulle vælge sin egen karrierevej i livet. Lisbet gik i skole i København, men en kort periode boede familien i Aalborg. I den periode gik Lisbet på Ryesgade skole.

Lisbet vendte tilbage til Aalborg senere, da hun blev elev på Aalborg teater. Lisbet fortæller en del om samarbejdet i Cirkusrevyen imellem hende som chef og de andre skuespillere. Selvfølgelig er der også en del om samarbejdet imellem Lisbet og kollegaerne Ulf Pilgaard og Claus Ryskjær og ikke mindst deres personlige venskab.

Selvfølgelig er der også passager om Lisbets 5 mænd og de 5 børn hun har fået, med 5 forskellige mænd. ”Livskloge Lisbet” får mine varmeste anbefalinger med på vejen uanset om du er en trænet læser eller ej.

”Livskloge Lisbet” er en bog for alle, der interesserer sig for Lisbet Dahl og skuespillerfaget. Og gerne vil komme tættere på en karismatisk personlighed.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:


5/6 Roser

8 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Utøj"

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

bottom of page