top of page
Søg
  • krimiormen

"LARMENDE STILHED"

Cecilie Knudsen #2 skrevet af Katja Ranvits


"Larmende stilhed" skrevet af Katja Ranvits

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Katja Ranvits

Forlag: Superlux

Udgivelse: 15. marts 2021

Sider: 308

Genre: Thriller

Trilogi; Cecilie Knudsen #2

ISBN: 9788793796539

Anmeldt: 11. marts 2021

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.


Krimiormens anmeldelse

”Tordenen buldrede frem inde i hende, og andrikken gik til angreb mod hendes ben. Hun sparkede den væk, så den ufrivilligt fløj gennem luften, indtil den ramte et træ og faldt til jorden. Kvindens opmærksomhed blev nu igen rettet mod andens vinge. ”Knæk den,” råbte stemmen.” Bræk vingen på det grimme dyr.”


En augustdag træder Cecilie Knudsen spændt ind på pædagogseminariets matrikel. Her møder hun Ulla, som hun hurtigt fatter sympati for. Mens deres venskab udvikler sig, forsøger Cecilie at forstå Ullas ophav og opvækst. Dette fører hende langt ind i et af Danmarkshistoriens allermørkeste kapitler.

Men, hvad Cecilie ikke ved, er, at fortiden hun har prikket til, har sat mørke spor i Ulla. Og som en sulten blæksprutte efter mange år i dvale er mørket nu vågnet. Det rækker stædigt sine lange tentakler ud efter Cecilie. Og efterlader hende åndeløs og skræmt.

Larmende stilhed er en fortælling om menneskets skyggesider og sindets uendelige kringelkroge. Det er en historie, der stiller spørgsmålstegn ved begreberne arv og miljø; hvad vejer tungest – genetik eller omgivelsernes indflydelse?

Derudover cirkler romanen om eksistentielle spørgsmål som: hvor godt kender du egentlig din omgangskreds – og dig selv for den sags skyld?


"Stille skrig" skrevet af Katja Ranvits

”Larmende stilhed” er 2. del af en trilogi, skrevet af Katja Ranvits. De 2 første bind kan læses uafhængigt af hinanden. I ”larmende stilhed” er der hentydninger til 1. bind, ”Stille skrig” så man ikke behøver at læse dem i rækkefølge.

Det vil selvfølgelig altid være en anbefaling. Har man læst den ene, så vil man som læser, slet ikke kunne lade være med at læse den anden. Du kan læse min anmeldelse af

"Stille skrig" her.

Tidsmæssigt starter ”Larmende stilhed” i 1960 henover ”Stille skrig” og videre til 2019. Det er igen pædagogen Cecilie Knudsen der er omdrejningspunktet i historien. Da Cecilie starter sit studie, lærer hun Ulla at kende.

Ulla har sine egne hemmeligheder, som Cecilie fornemmer at man skal lade ligge. Hen ad vejen får man som læser, et helt unikt indblik i Ullas sind og grumme fortid. Citat fra bogen:

”Rummet var på ganske få kvadratmeter, vinduet lille og alligevel emmede det af lys. Hun kiggede sig nysgerrigt rundt og gik et skridt længere ind. Gulvet knirkede ikke. Der var ingen andre piger. Ingen andre lyde. Ingen forstyrrelser. Kun stilhed. Larmende stilhed.”

Bogen starter, som sagt, i 1960. Sigrid Toft er på vej ind til en ceremoni. Hun er på vej ind i de hemmelige rækker. De store herrer ved slet ikke hvad de har med at gøre. Hun skal være Agnus Deis repræsentant på Børnehjemmet Klitholmsminde. Sigrid har arbejdet som lærer.

Men hun har en helt anden plan i hovedet. En plan så grum og ondskabsfuld at man næsten ikke kan forestille sig konsekvenserne. Djævlen og fristelserne kommer i mange skikkelser. Historien går videre til Pædagogseminariet på Frederiksberg i 1994.

Cecilie er spændt og bekymret. Hendes datter Katrine er 3 år. Kan hun som studerende og enlig mor, magte både barn og et omfattende studie. Det er her Cecilie møder Ulla første gang. Ulla er vokset op på børnehjem og Cecilie bliver tiltrukket af Ulla.

Fyn 1964. Politiet fører pigen ud. Kun stilheden inden i pigen larmer. Hvorfor kom de ikke før. Pludselig stilner al lyd omkring hende og inden i hende. Larmende stilhed. Ulla har en splittet personlighed, men spørgsmålet er om Ulla magter at holde sin virkelige personlighed skjult for andre.

I virkeligheden kæmper Ulla for at holde sit andet jeg skjult for omverdenen. Cecilie har også sine egne dæmoner at slås med. En person holder øje med Cecilie. En person der er besat af Cecilie. Hun præges af angstanfald og har en yderst veludviklet intuition.

”Larmende stilhed” er en anderledes filosofisk spændingsroman helt ud over det sædvanlige. Historien fastholder læseren i spænding hele vejen igennem. Man er ikke i tvivl om, at forfatteren har et indgående indblik i menneskets natur og psyke.

”Larmende stilhed” er genialt tænkt og fantastisk velskrevet. Vi har at gøre med ondskab på virkelig højt plan. Handlingen er højst usædvanlig og ikke noget som man møder i anden litteratur. Man gyser indvendigt over de grufulde, skræmmende og modbydelige karakterer som man møder i ”larmende stilhed”.

”Larmende stilhed” tvinger læseren til at fundere over om en forbrydelse altid er dårlig eller om man kan forsvare gerningsmanden? Jeg tøver ikke med at give mine varmeste anbefalinger til ”Larmende stilhed” og ser frem til 3. bind ”Stilhedens ekko” med spænding.

Vurdering: 6/6 Roser

Krimiormen


6/6 Roser

20 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page