top of page
Søg
  • krimiormen

"KNÆGTEN FRA KANGAAMIUT"

Winther & Sommerland #2 skrevet af Jens Jørgen Hansen


"Knægten fra Kangaamiut"

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Jens Jørgen Hansen

Forlag: Mellemgaard

Omslagsgrafiker: Anne Koch Rasmussen

Udgivelse: juni 2022

Sider: 222

Format: Paperback

Genre: Krimi

Serie: Winther & Sommerland #2

ISBN: 9788775755004

Anmeldt: 8. juli 2022

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Winther, en falleret revisor med røde tal på samtlige konti – såvel de økonomiske som de menneskelige – forsøger at komme til hægterne igen. Jobbet som vagtmand på campingpladsen kaster ikke noget særligt af sig, og Sommerland – en ældre, bindegal elitesoldat, som fungerer bedst på en blanding af lykkepiller og adrenalin – der ellers hjælper ham med jobbet, har sit at slås med efter at have laserudpeget et bombemål, som slet ikke brød sig om at blive peget på.

Eneste virkelige lyspunkt i Winthers liv er Susanne, den lokale damebladsjournalist og indehaver af hundepensionen ude på øen i fjorden, men livet er heller ingen dans på roser for hende. Økonomien strammer, skriveblokeringerne står i kø, og oven i det dukker Inuk, en nevø til hendes eks, op efter at have nolet en iPad, som han nok burde have holdt snitterne fra.

Velkommen tilbage herude vestpå – til døde svin i mosen, kødrand med bacon, polske narkogangstere, engelske lejesoldater, grønlandske shamaner, det danske hjemmeværn – og en efterårskølig campingkrimi.

Uddrag af bogen

Susanne afsluttede kampen! Hun plantede en hæl præcist på hans knæ, og han skreg højt og slækkede taget i mig så meget, at jeg kunne få en hånd op under hans hage. Jeg stemte imod med fødderne og stødte opad med hånden.

Hans hoved blev tvunget bagover, og han tog et skridt tilbage – ud over kanten. Plasket, da han ramte vandoverfladen, var gigantisk. Øjeblikket efter dukkede han hostende og spyttende op igen og kæmpede sig tilbage til broen.

Han rakte en arm i vejret og greb fat om en planke for at trække sig op. Jeg gik ned på knæ og ventede, til hans ansigt var kommet op i højde med broen. Så knaldede jeg en knytnæve ind i synet på ham og tværede hans næse ud.

Om forfatteren

Jens Jørgen Hansen, født 1961 nær Varde, cand.scient. fra Aarhus Universitet, underviser på Herning Gymnasium. Han har tidligere udgivet en lang række pseudohistoriske actionbøger, herunder serien Legionæren, men skriver nu hovedsageligt krimier.

Knægten fra Kangaamiut er andet bind i krimiserien om Winther og Sommerland og har som forgængeren Køteren fra Kamtjatka solid rod i den jyske muld.


ANMELDELSE:

”Knægten fra Kangaamiut” er mit 2. bekendtskab med forfatteren Jens Jørgen Hansen. Jeg har tidligere læst

skrevet af samme forfatter og med de samme hovedpersoner.

Hovedkaraktererne er de 3 venner Winther, Sommerland og den smukke Susanne. Winther bor i en hytte på en campingplads ejet af den venlige Georg. Sommerland er til dels Georgs nattevagt og til dels professionel soldat.

Susanne er damebladsjournalist og bor på en ø hvor hun blandt andet har en hundekennel. Winther er temmelig lun på Susanne, men har ikke rigtigt en chance, virker det til, når Sommerland er i nærheden. I ”Knægten fra Kangaamiut” er Sommerland dog ikke meget til stede, da han er nødt til at gå under jorden efter sin seneste udsendelse.

Knægten er egentlig en 10-årig Grønlandsk dreng, Inuk, der drømmer om, at kunne vende tilbage til den smukke og kolde ø, hvor han egentlig er født. På sin væg hos plejeforældrene hænger der en stor plakat af en isbjørn, Inuks kæreste eje.

I dette bind er det helt klart den Grønlandske dreng, der er hovedpersonen. Inuk har selvsagt ikke råd til den dyre rejse tilbage til sin elskede ø. Derfor begynder han også at smårapse. Det lykkes ham at tømme en bagageboks. I boksen finder han en Ipad med nogle yderst farlige oplysninger.

Han sælger Ipad`en, men dog uden at få ret meget for den. Hvad Inuk ikke ved er, at det er nogle ækle Polske narkogangstere der har gemt IPad`en af vejen. Inuk flygter fra sine plejeforældre med sine tyvekoster. Susannes blødende hjerte for den lille dreng, betyder at hun tager ham til sig, uden at vide ret meget andet om Inuk end, at hendes eksmand var i familie med den lille dreng.

Da Sommerland har måttet gå under jorden, er det nu Susanne og Winthers opgave, at beskytte den lille dreng imod de skræmmende Polske gangstere, der jagter Inuk. Imens alt dette foregår, følger vi Winthers daglige kamp for at tjene til livets ophold som opsynsmand, vagt og alt-muligt-mand for den lokale tømrer og småsvindler Rene`.

Vi følger Winthers kamp for, at få en hverdag til at fungere i tæt samarbejde med den smukke Susanne og den barske Sommerland som Winther har lukket ind i sit nære netværk. Forfatteren til denne bog har en helt særlig skrivestil, som man ikke møder ret mange andre steder.

Det betyder også, at man bliver præsenteret for nogle helt særlige karakterer i hans litteratur. En falleret revisor med røde tal på bundlinjen, en damebladsjournalist og indehaver af en hundekennel samt en professionel soldat med mere end almindeligt mange lig i lasten.

Jeg kan godt love, at forfatteren har skrevet en ”Hård hyggekrimi”. En krimi der foregår i det mørke Vestjylland, men med en fornuftig blanding af lokalkolorit, fanden-i-voldsk-hed, action og internationalt tilsnit ("moderne storby møder det mørke Jylland").

Jeg kan garantere for at de forventninger jeg havde til krimien ”knægten fra Kangaamiut” efter mit 1. bekendtskab med forfatteren, blev fuldt ud indfriet. Dog ikke med helt samme store tempo som 1. bind, men alligevel er krimien absolut læseværdig og lægger fint op til et 3. bind i serien.

Hermed mine varmeste anbefalinger til ”Knægten fra Kangaamiut” hvis du er til en krimi i en helt særlig klasse.

Vurdering: 4/6 roser.

Krimiormen.


4/6 Roser

8 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Utøj"

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

bottom of page