top of page
Søg
  • krimiormen

"KAMALA HARRIS-ET AMERIKANSK LIV

BIOGRAFI skrevet af Dan Morain


"Kamala Harris-Et Amerikansk liv" Skrevet af Dan Morain

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Dan Morain

Originalsprog: Engelsk

Originaltitel: Kalama’s Way. An American Life

Oversætter: Line Bang Jensen

Omslagsgrafiker: Anne Koch Rasmussen

Forlag: mellemgaard

Udgivelse: 21. april 2021

Sider: 302

Genre: Biografi

Isbn: 9788772378381

Indbinding: Hæftet

Anmeldt: 29. juni 2021

Om bogen:

Der er ikke meget, der er typisk ved Kamala Harris’ liv, men alligevel rummer hendes personlige historie alt det, der er bedst ved USA. Hun voksede op som ældste datter med en enlig mor, der emigrerede fra Indien som 19-årig og senere arbejdede som kræftforsker.

Hun blev skilt fra sin mand, en dygtig økonom fra Jamaica, da Kamala var fem. Tidligere journalist hos Los Angeles Times Dan Morain har fulgt Harris’ liv og karriere tæt. Han beretter om hendes første tid som anklager, hvor hun beskæftigede sig med sager om børnemishandling og drab, og om hendes forhold som 29-årig med den gifte forsamlingsformand Willie Brown – et forhold, der kom til at forandre hendes liv.

Morain fortæller om Harris’ år hos anklagemyndigheden i San Francisco og om hendes møde med den forholdsvis ukendte Barack Obama, ligesom vi hører om hendes hårde vej til det amerikanske senat. Morain analyserer, hvorfor hun floppede som præsidentkandidat, og hvordan hun siden sikrede sig vicepræsidentjobbet bag kulisserne.

Undervejs skildrer han hendes værdier og prioriteter og fortæller om både fejltagelser og dristige beslutninger på hendes vej mod toppen. ”En biografi, der er fuld af detaljer. Kamala Harris har udeladt mange detaljer i sin egen selvbiografi.

Dan Morain har udfyldt mange af disse blanke sider.” The Wall Street Journal

Uddrag af bogen

Den 3. januar 2017 forestod cicepræsident Joe Biden edsaflæggelsen ved udnævnelsen af Kamala Harris som Californiens femogfyrretyvende senator.

Datteren af Shyamala Gopalan og Donald Harris, immigranter fra Indien og Jamaica, der kom til Amerika i jagten på højere uddannelse og bedre liv, var den anden sorte kvinde til at tjene i denne den mest eksklusive klub, og hun var den første kvinde af indisk afstamning.

Harris var blevet briefet af de bedste politiske hjerner i Washington og Californien om, hvordan man slår igennem i Senatet. Frem for alt, hyr et godt personale, og kom forberedt. Hun gjorde det og mere til. Men intet kunne have forberedt Harris -- eller resten af Senatet – på den malstrøm, der indledtes ved åbningen af den 115. session i Kongressen.

I stedet for – som Washington havde forventet – en venlig overdragelse af magten fra præsident Obama til Hillary Clinton, der tidligere havde været rivaler, men nu var blevet allierede, kom Donald J. Trump uindbudt til festen. Trumps intention var at få annulleret så meget som muligt af det, Obama og Kongressens Demokrater havde opnået.

Om forfatteren

DAN MORAIN har dækket californisk politik og socialpolitiske emner i mere end fire årtier, herunder 27 år ved the Los Angeles Times og 8 år ved Sacramento Bee, hvor han var opinionsredaktør.

ANMELDELSE

Den Amerikanske vicepræsident Kamala Harris har en interessant personlighed og baggrund. Derfor havde jeg set meget frem til at læse denne biografi som journalisten Dan Morain står bag. Bogen er bestemt fyldt med mange detaljer om Kamala Harris politiske virke og hendes vej til én af verdens mest magtfulde politiske poster.

Til gengæld er det meget begrænset, hvor mange nye detaljer man får kendskab til om Kamala Harris personlige liv bag kulisserne. Kamala blev Californiens første sorte kvindelige statsadvokat. Kamala Harris og hendes søster Mayas mor, Shyamala var indisk emigrant.

Kamala blev født i Californien i 1964. i 1966 blev Maya født. I 2009 døde Kamalas mor, et stort savn for Kamala. Kamala var meget tæt knyttet til sin mor, mens hun ikke har haft meget kontakt med sin far, siden forældrene blev skilt.

Shyamala fik en Ph.d. i ernæring og endokrinologi og fik stor anerkendelse for sin forskning i brystkræft. I 1962 mødte Shyamala den Økonomistuderende Donald Jaspar Harris. Donald kom fra Jamaica og de mødtes i Berkeley. Men allerede i 1969 blev forældrene separeret igen og i 1972 blev de endeligt skilt.

I 1970 startede Kamala i skolen, Thousand Oak, hvor 40% af eleverne var sorte. 50 år senere stillede hun op imod spidskandidaten til præsidentposten Joe Biden. Det kom dog til at gå lidt anderledes end Kamala havde drømt om.

I 1986 dimiterede Kamala med en grad i Statsvidenskab og Økonomi fra Howard University. I 1987 startede Kamala på sit Jurastudie. I 1990 begyndte Kamala som anklager i Alameda County. Langsomt begyndte hendes interesse for politik for alvor.

D. 7. november 2020 trådte den tiltrædende Vicepræsident kamala Harris op på podiet for første gang. Forfatteren gennemgår grundigt Kamala Harris vej igennem den politiske labyrint. Til gengæld, som jeg skrev tidligere, så går han meget let henover Kamalas privatliv.

Noget af årsagen bunder formentlig i, at Dan Morain ikke har haft meget held med at interviewe hovedpersonen, hendes familie eller nærmeste omgangskreds. Men interesserer man sig for den Amerikanske politik, så vil man få et grundigt kendskab til mekanismerne bag senatet og kampen frem til Det Hvide Hus` vigtigste poster.

Citat:

”Den søndag aften fortalte Newsom Harris, han ikke ville stille op til senatet, og gjorde den beslutning offentlig mandag, hvilket så godt som annoncerede, at han ville stille op som Guvernør i 2018. Den tirsdag, otte dage efter, at hun blev indsat i sin anden embedsperiode som justitsminister, kom Harris med sin offentliggørelse.

Hun stillede op til USA`s Senat. Og som det er hendes måde, gjorde hun det højt. Hun indsamlede ikke mindre end $ 92,452 på den første dag. Hendes team drejede historien, at hun var uovervindelig, og det var troværdigt.”

”Kamala Harris-Et Amerikansk liv” er som sådan, velskrevet men den har taget mig lang tid at læse. På visse steder er tekstens oversættelse lidt rodet. Man fornemmer helt klart en lettere kritisk tilgang fra forfatteren til Kamala Harris som politiker.

”Kamala Harris-Et Amerikansk liv” er bestemt anbefalelsesværdig læsning, hvis man er interesseret i nutidig Amerikansk politik og litteratur som man bliver meget klogere af.

Vurdering: 3/6 roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Bogen findes som e-bog her:

Besøg forlaget her:



3/6 Roser

7 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Utøj"

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

bottom of page