top of page
Søg
  • krimiormen

"KÆDEN"

Thriller skrevet af Adrian McKinty


"Kæden" skrevet af Adrian McKinty

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Adrian McKinty

Oversætter: Lisbet Kjær Johansen

Originalsprog: Engelsk

Original titel: The Chain

Forlag: Hr. Ferdinand

Udgivelse: 3. august 2021

Sider: 384

Genre: Krimi

Isbn: 9788740060218

Format: paperback

Anmeldt: 11. august 2021

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar fra forfatteren. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

En uskyldig mor bliver et ufrivilligt led i en kynisk kæde af forbrydelser. Nu må hun selv begå en grusom forbrydelse for at redde sin kidnappede datter – eller risikere at miste hende for altid. Rachel Klein sætter sin datter, Kylie, af ved busstoppestedet og begynder sin dag.

Men et opkald fra et ukendt nummer ændrer alting: En kvinde i røret fortæller Rachel, at Kylie nu sidder bundet og kneblet på hendes bagsæde. Hvis Rachel skal gøre sig forhåbning om at se hende igen, skal hun gøre følgende:

1) Betal en løsesum

2) find et andet barn at bortføre.

Dette er ingen almindelig kidnapning, for den, der ringer, er selv en mor, hvis søn er blevet bortført, og hvis Rachel ikke gør som hun får besked på, vil drengen dø. ”Du er ikke den første. Og du vil bestemt ikke være den sidste.”

Rachel er nu blevet en del af Kæden, en uendelig og modbydeligt indrettet ordning, som gør ofre til kriminelle – og sørger for, at en mystisk bagmand tjener styrtende på ugerningerne. Reglerne er simple, men de moralske dilemmaer er grusomme: Skaf pengene hurtigt, find dit offer og udfør derefter bortførelsen.

Og det viser sig, at kidnapningerne kun er begyndelsen. Kæden har allerede gået sin sejrsgang i USA, hvor romanen straks blev en New York Times bestseller, modtog flere priser og blev kåret til årets spændingsbog af flere aviser.

McKinty har skrevet en hæsblæsende thriller, som ikke stopper, før Kæden bliver brudt.


"Kæden" skrevet af Adrian McKinty

”Kæden” må være enhver forældres værste mareridt. Til dem der i forvejen hader traditionelle kædebreve, så vil de kædebreve du læser om i ”Kæden” være værre, end noget andet du har oplevet før. Kædens koncept er helt enkelt.

Betal en løsesum for dit barn, bortfør et andet barn og fortsæt kæden. Det er det som Rachel, den enlige mor til 13-årige Kylie, bliver udsat for. Men læseren vil opdage, at Rachel på overfladen ligner alle andre mødre, men det er hun ikke helt.

Rachel er gjort af et helt særligt stof. Javist alle de andre forældre i kæden gør også som de skal, ellers bliver hele deres familie udslettet. Kylie er bekymret for sin mor Rachel, da Rachel skal til kræftlæge. Rachel har været igennem en længere periode, hvor hun er blevet behandlet for brystkræft.

Kylie sider og venter på bussen, da et par kidnapper hende. Kvinden kører bilen og bliver stoppet af en færdselsbetjent. Kylie får en forsmag på, hvad kvinden er i stand til, for at gennemføre sit forehavende. Rachel får besked på at hun skal indbetale en løsesum og derefter bortføre et andet barn, inden Kylie kan blive løsladt igen.

Det er sådan kæden fungerer. Hvis den næste familie eller Rachels egen familie laver fejl, så bliver de alle dræbt. I virkeligheden kan de aldrig slippe ud af kædens klør igen. Adrian McKinty havde oprindeligt skrevet ”Kæden” som en novelle.

På opfordring skrev han den om til en thriller. Sikken en thriller. Læseren sidder simpelthen med kuldegysninger hele vejen igennem bogen. ”Kæden” er én af den slags bøger der kryber ind under huden på dig og afsætter spor af konstant gru.

”Kæden” er også én af den slags bøger, som jeg nok ikke ville turde, at se som film. Du skal ikke være en sart sjæl, for at give dig i kast med ”Kæden”. Forfatteren evner at beskrive sine karakterer, så man kan mærke det mareridt de gennemgår, helt ned under huden.

Jeg har en lille mistanke om at gysets mester Stephen King godt kunne tænke sig at have skrevet ”Kæden”. Stephen King skriver om bogen:

”Utrolig fremdrift og originalitet. Du glemmer den aldrig.”

Det citat tror jeg er ramt lige spot on.

Jeg var ikke nået mange sider ind i bogen, inden jeg selv tænkte: ”Det her er en ny Stephen King”. Under alle omstændigheder, hvis du er til Stephen Kings univers, så vil du helt sikkert, blive vild med ”Kæden”. ”Kæden” er bestemt en gysende Page turner, hvor læseren er i fare for, at glemme alt omkring sig til sidste side er læse og måske også længere end det.

Forbered dig på, at når først man har læst første side, så er det frem med ”Vil ikke forstyrres” skiltet. Jeg ville Undre mig meget, hvis ”Kæden” ikke bliver min måneds bedste læseoplevelse. I tilgift så sidder du med ”Kæden” med en thriller der udfordrer moralens grænser.

Jeg kan beskrive ”Kæden” kort som Betagende, hæsblæsende og blændende skrevet. Men bedøm selv. Det kan vel ikke undre nogen, at jeg giver ”Kæden” de varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du tør.

Vurdering: 6/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Findes som lydbog hos Bookmate:

Du kan besøge forlaget her:


6/6 Roser

15 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Utøj"

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

bottom of page