top of page
Søg
  • krimiormen

"INSTINKTET"

Psykologisk roman skrevet af Ashley Audrain


"Instinktet" skrevet af Ashley Audrain

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Ashley Audrain

Originalt sprog: Engelsk

Originaltitel: The push

Oversættelse: Anne Matthiesen

Forlag: Hr. Ferdinand/Politikens Forlag

Udgivelse: 1. juni 2021

Sider: 384

Genre: Roman

Isbn: 9788740060225

Anmeldt: 1. juni 2021

Om bogen:

Et medrivende psykologisk drama om en families skabelse og destruktion. Blythe O’Connor ønsker ikke, at historien skal gentage sig. Violet er hendes første barn, og hun vil give hende al den kærlighed, hun fortjener. Den kærlighed, Blythe ikke selv fik af sin egen mor.

Men det er aldrig nemt at blive forælder, og Violet er ikke noget nemt barn. Hun smiler aldrig, og snart føler Blythe, at hun gør alting forkert – og at der muligvis er noget alvorligt galt, enten med hende selv eller datteren. Hendes mand Fox siger at det er noget, hun bilder sig ind, men Violet er heller ikke på samme måde, når hun er sammen med sin far.

Og han forstår ikke, hvad Blythe måtte gennemgå, da hun var barn. Det er der ingen, der gør. Blythe vil gerne være en god mor. Men hvad nu hvis det ikke er nok for Violet" Eller Fox" Og hvad nu, hvis hun bare ikke bemærker mørket, der kommer snigende?

Mor og datter. Engel eller monster? Vi vælger ikke selv hvad vi arver, eller hvem vi bliver til … Instinktet er en kraftpræstation af et drama, den slags bog man bare ikke kan lægge fra sig. Den tvinger sin læser til at stille spørgsmålstegn ved alt hvad vi ved om forældreskab, hvad vi skylder vores børn, og hvad der sker, når det at blive mor vækker dyb rædsel nærmere end stor lykke.

Anmeldelse:

”Instinktet” er helt klart en dramatisk roman, der tager et stærkt tabu op til debat. Det er de fleste kvinders instinkt at elske deres børn, men er det også de fleste kvinders instinkt at bære moderskabet i hjertet. Vi arver nok alle vores instinkter fra de forældre vi selv er børn af.

I hvert fald langt hen ad vejen. Kan man bryde de familiemønstre, som man kommer fra? ”Instinktet” indeholder stærke tanker der kan skræmme de fleste. Romanen kan give stof til eftertanker. Til at tage forældreskabet op til overvejelse.

Hvad er den gode forælder og hvad er det gode barn? Kan man ændre på sin egen arv? En kvinde sidder udenfor et hus i sin bil og studerer en familie. En familie hvor hun burde være moderen. En mor, en far, en søn og en datter.

”Instinktet” er kvindens version af historien. Kvinden og manden var 21 år, i slutningen af deres studie og kun optaget af hinanden. Manden var hendes et og alt og han accepterede at kvinden ville være forfatter. Alle kvinder forventer at blive gode mødre.

En dag vil kvinden Blythe forstå det. Kvinderne i Blythes familie er anderledes. Historien i Blythes familie gentager sig. Blythes mor Cecilia forlod hende og hendes far, da Blythe var 11 år gammel. Cecilias mor Etta forlod også Cecilia.

Blythe tør ikke løbe risikoen for at sandheden om hendes familie ville ændre manden Fox syn på hende som kvinde og mor. Fox Connor friede til Blythe da hun fyldte 25 år. Da Blythe fyldte 27, begyndte Blythe og Fox at tale om, at få børn.

Blythe ville være den mor, som hun ikke selv havde som barn. Endelig blev Blythe gravid. Hun glæder sig til babyen kommer. Både Blythe og hendes mor er blevet behandlet rigtig dårligt af deres mødre. Blythe ønsker dybt at være anderledes og en god mor.

Men Blythe føler at den lille babypige afviser hende og ikke ønsker Blythes nærhed og omsorg. Blythe prøver virkelig, men det er som om Blythe og babyen Violet ikke kan finde ud af at være mor og barn. Først da Fox og Blythe får sønnen Sam oplever Blythe det nære og dybe moderskab.

Samtidig bliver hun mere bange for datteren end nogensinde før. Violet skræmmer virkelig Blythe. Blythe og Violet er som to fremmede mennesker for hinanden. Sam er til gengæld det dyrebareste som Blythe har. Men kan små børn agere på den måde eller er det bare Blythes fantasi, der spiller hende et puds?

”Instinktet” sætter virkelig forældreskabet og særligt moderskabet på en hård prøve. På visse steder er ”Instinktet” mere en gyser, end en egentlig roman. Bogen er absolut velskrevet og kryber helt ind under huden til de følelser, som man slet ikke har lyst til at tænke på.

”Instinktet” sætter virkelig fokus på om børn kan være så forskellige fra deres mødre, at de aldrig rigtig finder ind til hinanden. ”Instinktet” er virkelig skræmmende og helt ud over det sædvanlige når vi taler om forældre og børns indre forhold til hinanden.

Mine varmeste anbefalinger til ”Instinktet” hvis du er til en roman der vil andet, end bare underholde. Læseren bliver efterladt med stof til mange timers overvejelse omkring moderskab og det at føle sig helt forkert placeret.

Vurdering: 4/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Besøg forlaget her:

Bogen findes på Bookmate:


4/6 Roser

37 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Utøj"

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

bottom of page