Søg
  • krimiormen

"HVOR LYSET SLIPPER IND"

ARMAND GAMACHE #9 skrevet af Louise Penny


"Hvor lyset slipper ind" skrevet af Louise Penny

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Louise Penny

Oversætter: Helena Fjelstrup Brennum

Originalsprog: Canadisk Engelsk

Original Titel: How the Light Gets in

Forlag: Hr. Ferdinand/Politikens Forlag

Udgivelse: 5. juli 2021

Sider: 528

Format: Paperback

Genre: Krimi-serie

Serie: Armand Gamache #9

ISBN: 9788740068184

Anmeldt: D. 22. juli 2021

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er et udtryk for min egen mening og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Hvor lyset slipper ind er niende bog i Louise Pennys Armand Gamache-serie. Julen nærmer sig, og i Quebec er vejret tindrende smukt og lyset klart, mens venner samles og fejrer højtiden. Men hos politiinspektør Gamache falder skyggerne tungt.

De fleste af hans dygtige opklarere har forladt drabsafdelingen, hans gamle ven og kollega Jean-Guy Beauvoir har ikke talt med ham i månedsvis, og kun få ting går hans vej i styrken. Så da Gamache modtager besked fra Myrna Landers i Three Pines om at en ventet julegæst er som sunket i jorden, byder han muligheden for en tur til den idylliske landsby velkommen.

Det skal vise sig, at den ventede gæst ikke blot er endnu en bekendt af lokalsamfundet, men en tidligere verdensberømthed, som den excentriske digter Ruth Zardo stadig har tæt på sit hjerte. I den lille by Three Pines i Quebec, den fransktalende del af Canada, arbejder Armand Gamache som politiinspektør.

På overfladen ånder alt fred og idyl, og byen er travlt beskæftiget med markedsdage, ishockeykonkurrencer, forårsfester og andre begivenheder, der skaber stemning og sammenhold i den smukke by. De unge bliver kærester og går fra hinanden igen, indbyggere fødes og dør, splid og forsoning får hånd i hånd, alt er som altid.

Men under overfladen er sagen en ganske anden, og inspector Gamache går fra sag til sag, som kræver hans opmærksomhed.

Louise Penny udgives her for første gang på dansk, men over det meste af verden er hun kendt som et krimifænomen med flere millioner solgte bøger. Hun er blevet kaldt Canadas Agatha Christie, og New York times har skrevet, at hun er "det eskapistiske mysteries mester".

Der er femten titler i serien om inspector Gamache og hyggelige Three Pines, så i bedste Inspector Morse-stil er der mere, hvor det kommer fra, når først læseren er hooked på Penny. Louise Penny er en af Canadas kendteste forfattere.

Hun bor tæt på Montreal med sine hunde. Hendes mand Michael var inspirationen bag inspector Gamache, fortæller Penny: venlig, betænksom, generøs, en mand med mod og integritet. Louise Penny har modtaget et hav af priser for serien, som er kendt og elsket i næsten hele verden og er oversat til 30 sprog.


Armand Gamache serien

”Hvor lyset slipper ind” betragter jeg som kulminationen på de første 8 bind til en vis grad. De tidligere bind i serien om Armand Gamacher er:

1. ”Mørkt motiv”

2. ”Nådestødet”

3. ”Døden i april”

4. ”Mord på Manoir Bellechasse"

5. ”Den barske sandhed”

6. ”Begrav dine døde”

7. ”Hvad øjet ser”

8. ”Det smukke mysterium”

Armand Gamaches store problemer med sine overordnede, der har været fremherskende i de første 8 bind kulminerer i dette 8. bind og Gamache tager en meget overraskende beslutning. Ledelsen i politiet har efterhånden splittet hele Armand Gamaches afdeling ad i atomer og alle de gode kolleger som Armand har fundet frem til, igennem årene er blevet spredt ud i alle de andre afdelinger.

Gamache har kort sagt mindre end én håndfuld medarbejdere tilbage som han kan stole på. Louise Penny skriver formidabelt i de første 8 bind, men dette 9. bind er virkelig noget helt særligt. Som sædvanligt så flyder siderne i serien om Armand Gamache og den lille soveby Three Pines ikke ligefrem med blod.

Det betyder dog ikke at Louise Penny giver køb på spændingen, tværtimod. I ”Hvor lyset slipper ind” er spændingen absolut på sit højeste og man sidder med en pageturner der springer alle rammer. ”Hvor lyset slipper ind” er i virkeligheden 2 historier i én.

Vi har en forsvunden person som Armand Gamache sætter alt ind på at finde. Derfor må Gamache endnu engang tilbage til sine venner i Three Pines og opklare et mysterium. Samtidig så har han en kamp med ledelsen i politiet.

En kamp der sætter Gamache og hans nærmeste venner og kollegers liv i yderste livsfare. Hvis man har læst de første 8. bind af serien, så er ”Hvor lyset slipper ind” kulminationen på de første 8 bind og det man som læser, har ventet på med spænding.

Jeg troede ikke at Louise Pennys serie om Armand Gamache kunne nå større højder end de tidligere bind. Men jeg tog fejl. Udover en helt fantastisk spænding der holder læseren fanget alle godt og vel 500 sider, så sidder jeg tilbage med en følelse af, at forfatteren har føjet en hel ny dimension til krimigenren.

Som trofast læser af hele serien så blev jeg ramt af de meget rørende scener der er puttet ind imellem det drama som ”Hvor lyset slipper ind” er fyldt med. I tilgift så kan jeg tilføje, at titlen ”Hvor lyset slipper ind” er inspireret af sangeren og digteren Leonard Cohens digt/sang ”Hymne”.

En kunstner som undertegnede er meget betaget af. Normalt så honorerer man en digter økonomisk når man bruger dele af et digt i sit forfatterskab. Men Leonard Cohen gav Louise Penny lov til at bruge hans digt ganske gratis:

”Ring med klokkerne, der stadig dur,

Glem dit perfekte offer,

Der er en sprække i alting,

Det er der, hvor lyset slipper ind.”

”Hvor lyset slipper ind” fortjener egentlig mere end de 6 roser jeg kan give den, ja jeg er meget begejstret. ”Hvor lyset slipper ind” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til spænding, mord, krimi og drama blendet med den smukkeste historie.

Jeg er faktisk lidt urolig for, om 10. bind ”Den lange vej hjem” kan leve op til ”hvor lyset slipper ind”.

Vurdering: 6/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Tales

Bogen findes på Bookmate:

Bookmate

Bessøg forlaget her:

Hr. Ferdinand/Politikens forlag


6/6 Roser

12 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle