top of page
Søg
  • krimiormen

"FRANKENSTEIN-GENFORTALT"

Gyser genfortalt af Kenneth Bøgh Andersen


"Frankenstein-Genfortalt"

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Kenneth Bøgh Andersen

Forlag: Politikens forlag

Udgivelse: 16. september 2021

Sider: 240

Format: Hardback

Genre: Gys

ISBN: 9788740064360

Anmeldt: 30. oktober 2022

Om bogen:

Frankenstein. De fleste har hørt navnet, de færreste har læst bogen. Frankenstein genfortalt er Kenneth Bøgh Andersens version af Mary Shellys grufulde og tragiske fortælling om videnskabsmanden, der knækker selve livets kode og skaber et levende væsen – med frygtelige konsekvenser til følge.

Frankenstein udkom første gang i 1818, men den medrivende historie er også relevant den dag i dag med temaer om at stå uden for et fællesskab; mennesket over for videnskaben og de fantastiske og farlige muligheder, der følger.

I Frankenstein genfortalt er Kenneth Bøgh Andersen tro mod den oprindelige historie, men har gennemskrevet fortællingen med sin særlige fornemmelse for timing, knugende uhygge og spænding. Historien om Frankenstein og hans skabning handler om had og hævn, kærlighed og medfølelse, afmagt og ansvar, død og ødelæggelse – og bliver siddende i læseren længe efter, den sidste side er vendt.

Frankenstein genfortalt er et drama, der leger med livets største spørgsmål og tager læseren – både det store barn og den voksne – med på en rejse, der fører vidt omkring. Helt til verdens ende og ind i de dybeste afgrunde af menneskets sjæl …

Flot gavebog til alle fans af Kenneth Bøgh Andersen og dem, som gerne vil lære Frankenstein at kende – første bind i en planlagt genfortalt-trilogi hvor forfatteren præsenterer og åbner klassiske gyserhistorier op for nye læsere. De følgende bind, Dr. Jekyll & Mr. Hyde og Dracula, er planlagt til udgivelse i 2022


ANMELDELSE:

De fleste mennesker kender formentlig ”Frankensteins monster”. Denne udgave er en genfortælling, skrevet af Kenneth Bøgh Andersen. William er en lille dreng og hans bror er rejst til storbyen for at studere. Elisabeth har boet hos familien i mange år.

Det er meningen at Elisabeth skal giftes med broderen, når han er færdig med at studere til læge. William mærker en person der går rundt i familiens have. Et andet sted i verden, i 1799 møder vi Kaptajnen Robert Walton. Han skriver et brev til sin søster, da det skib han sejler med, finder en skibbruden ude på havet.

Manden viser sig at være Victor Frankenstein. Frankenstein fortæller en frygtelig historie om hvorfor han befinder sig derude midt på havet i en lille båd. Frankenstein fortæller Kaptajn Walton hele sin frygtelige historie om det monster, som han lavede ud af lig dele og som nu jagter Frankenstein og hele hans familie.

Frankenstein havde lovet monsteret at lave en brud til ham, men det kunne han simpelthen ikke få sig selv til. Derfor truede monsteret med at dræbe hele Frankensteins familie. Frankenstein fortæller Kaptajnen om hele sin livshistorie lige fra den dag han udviklede monsteret og alt hvad der siden skete.

De fleste mennesker kender det meste af historien, hvis man tidligere har læst om ”Frankensteins monster”. Bøgh Andersen har dog taget sig den frihed at omskrive historien på ny, så den passer ind i Bøgh Andersens univers.

Læseren bliver ført dybt ind i menneskets sjæl i en rejse der fører os dybt ind i de dybeste afgrunde af menneskets sjæl. Hvor sidder sjælen og kan det lade sig gøre, at konstruere et monster der faktisk besidder en sjæl? Frankensteins monster får sin egen sjæl, der formår at konstruere sine egne tanker og en sjæl der både består af venlighed og ondskab, på samme tid.

Forfatteren har ændret en smule på handlingen og indholdet i historien, så det passer til grundessensen i historien om Frankenstein og hans monster. Hele historien er en stærk fortælling om en Læge, det monster han fremstiller og lægens familie.

”Frankenstein” er en skrækroman og en tragedie om en Læge og hans familie og lægens eksperimenter. Kort sagt så er ”Frankenstein” Kenneth Bøgh Andersens historie om Lægen Victor Frankenstein og Hans eksperimenter med at udvikle et Monster.

”Frankenstein-Genfortalt” er en interessant og nytænkende fortælling om en Læge der udvikler et Monster. Et Monster der udvikler sin egen personlighed. Læseren bliver ført ind i en historie om et Monster i en helt særlig klasse.

Romanens hovedperson er videnskabsmanden Victor Frankenstein, der i sit laboratorium sætter legemsdele fra døde mennesker sammen til et komplet menneske og formår at give den liv. Han skræmmes dog over sin egen skabning, der flygter og må leve en tilværelse som udstødt, ensom vanskabning og udvikler sig til et monster.

På film og i senere versioner af fortællingen benytter Frankenstein ofte elektricitet til at give skabningen liv, men i selve romanen hører vi intet om, hvordan han bærer sig ad. Senere versioner har også tilføjet en religiøs morale, hvor Frankenstein leger Gud og derfor straffes.

Mine varmeste anbefalinger til ”Frankenstein-Genfortalt” hvis du er til en fortælling i en helt særlig klasse.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.


5/6 Roser

4 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page