top of page
Søg
  • krimiormen

"FORBRYDELSENS SIND"

skrevet af Kristina Antivakis i samarbejde med Tine Wøbbe & Mette Brandt-Christensen.


"Forbrydelsens sind"

ANMELDEREKSEMPLAR


Forfattere: Tine Wøbbe, Mette Brandt-Christensen & Kristina Antivakis

Forlag: Politikens Forlag

Udgivelse: 7. marts 2022

Sider: 288

Format: Paperback

Genre: Sind og forbrydelse

ISBN: 9788740064216

Anmeldt: 20. april 2022

Bogen er et anmeldereksemplar, som jeg har modtaget fra forlaget. Anmeldelsen er et udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

I Forbrydelsens sind giver den erfarne retspsykiater og næstformand i Retslægerådet Mette Brandt-Christensen og den anerkendte retspsykolog og chefpsykolog på Psykiatrisk Center Sct. Hans Tine Wøbbe et unikt indblik i arbejdet med nogle af landets værste kriminelle og farlige gerningspersoner og belyser de psykiatriske værktøjer til at diagnosticere og behandle de dømte.

For eksempel gennemgår eksperterne de grundige mentalerklæringer, psykopatitjeklister og personlighedstest, der benyttes ved mistanke om psykisk afvigende adfærd, når de er med til at anbefale, om den skyldige skal i fængsel eller have en behandlingsdom.

I bogen medvirker desuden nogle af de kriminelle, som Mette Brandt-Christensen og Tine Wøbbe har siddet ansigt til ansigt med. En drabsmand, en seriekrænker, et bandemedlem, en stalker, en bankrøver, en ildspåsætter, en frihedsberøver og en overfaldsmand fortæller deres livshistorie og beskriver, hvordan deres vej førte til grænseoverskridende adfærd, vold, fængselsstraffe, anbringelser – og nogle gange psykiatrisk behandling.

Mette Brandt-Christensen og Tine Wøbbe beretter om, hvordan de takler de intense og udfordrende møder med de dømte og om deres faglige søgen og personlige nysgerrighed eft er at afdække, hvad der ligger bag forbrydelserne.


ANMELDELSE


I denne bog giver behandlerne i samarbejde med en journalist ordet til 8 dømte mænd, der alle lider af én eller flere psykiske lidelser. De er alle 8 blevet mentalundersøgt og står tilbage med en fængselsdom eller en behandlingsdom efter at have begået en forbrydelse, der har haft store konsekvenser for både dem selv og deres ofre.

Langt de fleste af mændenes fortællinger er velformulerede og logiske, set ud fra det synspunkt, at de efterfølgende står tilbage med en diagnose og i mange tilfælde flere. Hvad er årsagen til, at disse mænd reagerede som de gjorde og hvorfor?

Der var flere af disse beretninger, der fik kuldegysningerne til at risle ned ad min ryg. Dette er trods alt virkeligheden for disse mænd og ikke mindst, deres ofre og familier. Jeg undrede mig over, hvorfor der kun var interviews med mænd i bogen.

Det har den helt enkelte forklaring, at 95% af personfarlige forbrydelser er begået af mænd. I ”Forbrydelsens sind” kommer læseren med ind bag sindet på nogle af de mennesker der begår personfarlig kriminalitet og hvorfor. Det er 8 meget forskellige mænd med meget forskellige baggrunde man bliver præsenteret for i denne bog.

2-3 af beretningerne er lidt mere grufulde end resten af beretningerne. Det er virkelig lykkedes de 3 kvinder, der står bag bogen, at give gerningsmændene en stemme. Her får man en unik mulighed for, at høre gerningsmændenes argumenter for, hvorfor de gjorde, som de gjorde.

Det er ikke altid, at der er et argument, men en forklaring er der jo altid. Indimellem bunder forklaringen ganske enkelt i gerningsmændenes diagnoser, mens det andre gange er et simpelt råb om hjælp og et forsøg på, at råbe behandlerne op i et skrig om hjælp.

Bogen lægger ud med ”John” der har en dannet, men skrøbelig personlighed og så har han voldtaget adskillige kvinder. De 3 forfattere af ”Forbrydelsens sind er henholdsvis Retspsykolog Tine Wøbbe. Hun er Chefpsykolog på psykiatrisk center Sct. Hans.

Retspsykiater Mette Brandt-Christensen. Hun er Overlæge på retspsykiatrisk Afdeling i Region Hovedstaden. Den 3. kvinde, der er forfatter til ”Forbrydelsens sind” er Journalisten Kristina Antivakis. Én af de andre dømte mænd i ”Forbrydelsens sind” er 34-årige ”Brian”, dømt for vold med døden til følge.

”Forbrydelsens sind” kommer også ind på Retspsykiatriens historie, Mentalerklæringer i straffesager samt Psykologiske tests. 49-årige ”Morten” er dømt for stalking og vold. 32-årige ”Jens” er dømt for drab. 47-årige ”Leon” er dømt for bankrøveri.

36-årige ”Jonathan” er dømt for gidseltagning. Dette er nogle af de dømte mænd, som man bliver præsenteret for i ”Forbrydelsens sind”. Når man, som jeg, interesserer sig for krimigenren og dokumentargenren så er det interessant, at blive ført igennem de virkelige personer bag virkelighedens forbrydelser.

De har alle 8 dømte, sindslidelser i større eller mindre grad. ”Forbrydelsens sind” giver en mulighed for, at komme ind bag årsagerne til, hvorfor nogle mennesker træder over grænsen ind til de voldsomme forbrydelser, de alle er ophavsmænd til.

Man skal dog også gøre sig klart, at ”Forbrydelsens sind” er forfatternes mulighed for at give de dømte et talerør. Langt de fleste af de dømte, evner at formulere deres baggrund for, at de har begået disse voldsomme forbrydelser.

Hvis du er interesseret i at dykke ind bag forbrydelsens maske, så er ”Forbrydelsens sind” en unik mulighed for at blive klogere på, hvad der får disse kriminelle til at begå de omtalte handlinger.

Vurdering: 4/6 Roser.

Krimiormen.


4/6 Roser

34 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Utøj"

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

bottom of page