top of page
Søg
  • krimiormen

"EN MORS HÆVN"

Krimidrama skrevet af Martin Holmslykke


"En mors hævn" skrevet af Martin Holmslykke

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Martin Holmslykke

Forlag: PanterPublish

Udgivelse: 3. april 2022

Sider: 248

Format: Paperback

Genre: Krimidrama

ISBN: 9788797227190

Anmeldt: 3. april 2022

Bogen er et anmeldereksemplar, som jeg har modtaget fra forlaget. Anmeldelsen er et udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

”Pludselig sprøjter der blod på Sarah, der skriger. Hun vender sig og får et chok, da hun ser Henrys blodige hals.”

I 1840’erne bliver den unge, stolte og stærke kvinde Mateba fragtet fra Afrika til Amerika. Her bliver hun solgt på et marked som slave og tvunget ud i prostitution på et bordel i New Orleans. Efter en voldtægt føder hun sønnen Jack, der til hendes store sorg bliver brugt som indsats i et spil kort – og taget fra hende.

Jack bliver sendt flere dagsrejser væk fra sin mor for at være personlig opvarter for den følsomme, jævnaldrende Henry, der er søn af en hårdhændet plantageejer. Selv om de har vidt forskellig baggrund, vokser der et stærkt venskab mellem dem igennem årene.

Men på trods af at Jack lever et forholdsvis privilegeret slaveliv, bærer han på en sorg over at have mistet sin mor. Og heller ikke Mateba kan slippe tanken om sin søn. Både Mateba og Jack længes efter at blive genforenet. Og de drømmer begge om frihed, men er de villige til at gamble alt, og kender de prisen for at flygte?

EN MORS HÆVN er et drama, der har tvang, køn, seksualitet og kampen for et barn som omdrejningspunkt. Det er en både storslået, historisk troværdig tragedie og en skøn, intens skildring af en kvindes kamp for sit barn. Hvor langt er moderen villig til at gå?


Freja-Trilogien

ANMELDELSE

Jeg har tidligere læst og anmeldt forfatterens Trilogi Freja-trilogien.

Nu er forfatteren gået en helt anden vej med krimidramaet ”En mors hævn”. ”En mors hævn” er en meget stærk fortælling om slavernes liv i USA omkring 1850`erne. ”En mors hævn” er således et meget stærkt drama der gav mig flash-back til min barndoms tv-serie ”Rødder” tilbage i 1970`erne.

Hovedkaraktererne i ”En mors hævn” er den Afrikanske kvinde Mateba og hendes søn Jack. Mateba blev bortført fra et land i Afrika og sin familie. Mateba har et voldsomt savn efter sin afrikanske familie. Hun er en stærk og karismatisk kvinde, der ikke så nemt lader sig kue af hverken slavehandlere, mænd eller dem der har købt hende.

På rejsen fra Afrika til USA er den unge kvinde blevet voldtaget. Voldtægten resulterer i sønnen Jack. Mateba holder utroligt meget af sin søn og han er hendes livs lys. Indtil den dag Matebas ”Ejer” taber ham i et spil kort. Mateba bliver dybt ulykkelig og sværger, at hun vil hævne sin søn.

Som læser får man et utroligt stærkt indblik i datidens slave-ejer forhold. Ejerens ret til at afstraffe slaverne uanset om de har gjort noget forkert i forhold til deres ejere eller ej. Eller de ejere der udnytter deres slaver til at opfylde ejerens mindste behov.

Slavernes egen vilje bliver udraderet i forhold til deres ejere. Denne verden er utroligt langt fra nutidens forhold imellem hvide og farvede. Slaverne bliver udstillet og fornedret som var de dyr og har kun til opgave at stå til rådighed for det hvide menneske, der ejer dem.

Slavernes fri vilje bliver udraderet og sat ud af kraft. ”En mors hævn” har tvang, køn, seksualitet og en ung mors kamp for sit barn som omdrejningspunkt. Vi følger dels Matiba dels hendes søn Jack i det liv som tilfældighederne har stukket ud for dem.

Et liv i tvang uden et frit valg for det enkelte menneske. Slaverne i midten af 1800-tallet blev handlet efter forgodtbefindende som enhver anden handelsvare og misbrugt som slaveejerne havde lyst til. Frit valg eller en valgmulighed fandtes ikke for slaverne.

”En mors hævn” er en virkelig stærk fortælling om en mor uden et valg opfyldt af en hævntørst så stærk som et moderne menneske, næsten ikke kan forestille sig. Jack på sin side har også sine vanskeligheder med de hvide mennesker som han møder på sin vej.

Men Jack har en lidt anden baggrund end Mateba. Jack har aldrig kendt andet, end at være underdanig overfor ”sine” hvide mennesker. ”En mors hævn” er formidabelt skrevet i et moderne sprog med respekt for 1850`ernes sprogbrug og forskel på mennesker.

I mine øjne så er ”En mors hævn” et vigtigt input i debatten af forskellen imellem forskellige folkeslag. ”En mors hævn” er en meget stærk fortælling om en historie, som vi alle sammen burde erindre. Javist ”En mors hævn” er fiktion, men det er fiktion der er tæt på sandheden, er jeg overbevist om.

Tak til forfatteren for et helt unikt blik ind i sjælen på de mennesker der blev berørt af denne tid. ”En mors hævn” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen, til dig der er til en intens skildring af en mors kamp for sit barn og sin egen fremtid.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.


5/6 Roser

12 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Utøj"

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

bottom of page