top of page
Søg
  • krimiormen

"DRØMMEN OM JANE HORNEY"

Roman skrevet af Jørgen Hagested


"Drømmen om Jane Horney" skrevet af Jørgen Hagested

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Jørgen Hagested

Forlag: Saxo Publish

Udgivelse: 11. marts 2021

Sider: 240

Genre: Roman

Isbn: 9788740432992

Anmeldt: 23. maj 2021

Jeg fik bogen tilsendt som anmeldereksemplar fra forfatteren. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Romanen skildrer livet omkring den fantastiske og modige svenske kvinde Jane Horney, under Anden Verdenskrig. Hun blev kaldt tysk spion, stikker og erotoman. Ingen af disse prædikater passede med virkeligheden.

Jane Horney var en smuk, intelligent og tiltrækkende kvinde. Hun var et godt og kærligt menneske, men også godtroende og ærligheden selv. På grund af hendes store medmenneskelighed, ønskede hun en frigivelse af dødsdømte danske modstandsfolk.

Jane kæmpede også en brav kamp, for at få løsladt de 500 danske jøder i Theresienstadt. Som modydelse falbød Jane Horney, sin vidunderlige krop, til de mest brutale Gestapo-folk og nazister i landet. Det skulle komme til at koste hende livet.

Den danske modstandsbevægelse og SOE i London, deltog i en grufuld sammensværgelse.Der er aldrig fundet konkrete beviser, eller dokumentation, som konkluderede at Jane Horney var spion eller stikker?

Anmeldelse:

”Drømmen om Jane Horney” er en lidt anderledes udlægning af, hvem Jane Horney var, end den historie som jeg kendte i forvejen. Virkelighedens Jane Horney blev likvideret få måneder før besættelsens afslutning i 1945. I de mange år, der efterhånden er gået, har der været rigtig mange udlægninger af om Jane Horney var stikker, deltog i frihedskampen eller ganske enkelt var en dame, der var lidt for ivrig efter at lægge sig på ryggen for hvem som helst.

”Drømmen om Jane Horney” er bestemt en nytænkende version af sandheden om Jane Horney. Jeg er meget begejstret for bøger, der tager udgangspunkt i virkelige hændelser og det gør ”Drømmen om Jane Horney” i højeste grad.

"Jane" Ebba Charlotta Horney (gift Granberg) blev født D. 8. juli 1918 og døde D. 20. januar 1945 som 26-årig. var en svensk/dansk kvinde, der den 20. januar 1945 blev likvideret af medlemmer af den danske modstandsbevægelse på en fiskerbåd på Øresund mellem Höganäs i Sverige og Rungsted i Danmark.

Gestapo i Danmark troede, at hun var britisk eller sovjetisk agent, og det blev efter krigen benægtet, at hun var Gestapo-agent. Abwehr-officerer benægtede i forhør hos Säpo (svensk sikkerhedstjeneste), at hun nogensinde var agent for Abwehr.

Romanen ”Drømmen om Jane Horney” starter i 1943 og er en meget intens historie om de sidste par år af Tyskland besættelse af Danmark og det liv som Jane Horney levede. Læseren kommer virkelig tæt på Jane Horney og hendes intime liv.

Vi følger hvordan jane har erotiske forhold til både kvinder og mænd. Umiddelbart virker det ikke som om, at Jane skeler til om hun har et forhold til personer fra den Tyske besættelsesmagt, Modstandsbevægelsen, Politikere, Diplomater eller agenter.

På samme tid bliver der lagt op til, at Jane i virkeligheden havde et godt hjerte, der brugte alle midler på, at hjælpe jøder, fængslede kammerater eller frihedskæmpere. Jane brugte det middel som hun var i besiddelse af. Janes charme, krop og erotiske udstråling blev kraftigt benyttet og udnyttet på enhver tænkelig måde.

Som læser fornemmer jeg, at forfatteren egentlig synes at Jane var en stakkel der endte med at få en iturevet sjæl af alle sine mislykkede forhold. Frem for alt tager ”Drømmen om Jane Horney” udgangspunkt i, at Jane Horney blev likvideret af de helt forkerte årsager.

”Drømmen om Jane Horney” gav mig det indtryk at Jane Horney egentlig ikke var en udpræget politisk styret personlighed, men nok nærmere var i sine følelsers vold og fulgte sine dybeste instinkter. Ind imellem med katastrofale konsekvenser.

Både for Janes eget liv og sikkerhed som for hendes nærmeste omgivelser. ”Drømmen om Jane Horney” giver virkelig stof til eftertanke. Måske er tingene ikke altid hvad de lige udgiver sig for at være. ”Drømmen om Jane Horney” minder mig om, at en sag ikke altid bare er sort og hvid.

Nogle gange står vi over for valg, der har mere end én side. Samtidig viser ”Drømmen om Jane hordey” menneskets ondskab i sin yderste konsekvens. ”Drømmen om Jane Horney” er Janes roman set igennem hendes øjne.

”Drømmen om Jane Horney” er en virkelig tankevækkende, velskrevet og lærerig fortælling om en stor personlighed, der tog de forkerte valg ud fra de bedste hensigter. ”Drømmen om Jane Horney” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til litteratur med en dybere mening og med rod i virkelighedens verden.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:


5/6 Roser

64 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Utøj"

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

bottom of page