top of page
Søg
  • krimiormen

"DOMMERENS HUS"

Udvalgte noveller skrevet af Bram Stoker


"Dommerens hus" skrevet af Bram Stoker

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Bram Stoker

Oversætter: Steen Langstrup

Forlag: 2Feet entertainment

Udgivelse: 9. juni 2022

Sider: 115

Format: Paperback

Genre: Gotiske noveller

ISBN: 9788779947016

Anmeldt: 17. juni 2022

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar fra forlaget. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Fem gotiske noveller skrevet af Bram Stoker. Udvalgt og oversat af Steen Langstrup. De fem noveller er skrevet i de to sidste årtier i det 19. århundrede, før Bram Stoker skrev sig ind i litteraturhistorien med den gotiske gyserroman, ‘Dracula’.

Den sidste novelle i samlingen skal oprindeligt være skrevet som en slags prolog til ‘Dracula’, men blev skåret fra inden udgivelsen af romanen. Disse fem gotiske gys viser Bram Stoker som en ferm og alsidig novelleforfatter med sans for stemning, gotik og uhygge - og modet til at tage skridtet fuldt ud.

Samlingen indeholder novellerne:

Dommerens hus

De dobbeltfødtes dødsdom

Hemmeligheden bag dyrkning af guld

En mors hævn

Draculas gæst

Den irske forfatter Bram Stoker (1847-1912) huskes i dag bedst for den gotiske klassiker ‘Dracula’, som udkom i 1897 og siden er blevet næsten synonym med vampyrgenren.

Stoker boede det meste af sit voksne liv i London og arbejdede som assistent for skuespilleren Sir Henry Irving og som business manager på Lyceum teateret. Han skrev i fritiden, var som ung teateranmelder i Dublin, og udgav sidenhen både romaner, noveller og fagbøger.

Oversat af: Steen Langstrup


ANMELDELSE

Kender du Bram Stoker? Det gjorde jeg ikke umiddelbart, da Steen Langstrup og forlaget spurgte om, jeg ville læse og anmelde nyoversættelsen af ”Dommerens hus” og de 5 fortællinger som bogen består af. Det viser sig, at jeg alligevel kendte Bram Stoker.

Faktisk er Stoker forfatteren af en historie, som de fleste voksne mennesker kender i dag. Hvis nu jeg siger ”Dracula” i stedet, mon så ikke du ved hvem forfatteren er? Disse 5 fortællinger er skrevet i de sidste 2 årtier af 1800-tallet, altså før han skrev fortællingen om ”Dracula” som blev skrevet i 1897.

Grev Dracula er en fiktiv figur, som er hovedpersonen i Bram Stokers roman Dracula. Bogen har dannet udgangspunkt for mange andre romaner og noveller samt et stort antal horrorfilm. I romanen er Dracula en transsylvansk vampyrgreve, der i århundreder har overlevet ved at suge blod af andre mennesker.

Dracula rejser til England, hvor han møder og jagtes af professor Van Helsing. Man har troet, at Bram Stoker var inspireret af den rumænske fyrste Vlad Draculas liv. Nyere forskning har imidlertid vist, at dette næppe var tilfældet.

Stoker stødte bare på navnet og brugte det til den roman, han allerede var i gang med. Associationen har dog fortsat stor betydning for rumænsk turisme. I år er det så 125 år siden at Stoker skrev den verdensberømte roman. I den forbindelse har den Danske forfatter med mere Steen Langstrup valgt at fejre Bram Stoker ved, at udgive en ny bog i lommeformat med moderne fortolkninger af Stokers grumme fortællinger fra før han skrev og udgav Dracula.

”Dracula” er i dag den mest filmatiserede bog nogensinde. Bogens 5 fortællinger er meget varierede og skrevet i et nutidigt og let forståeligt sprog med de rette associationer til slutningen af 1800-tallet, hvor fortællingerne oprindeligt er skrevet.

Normalt er jeg ikke den store fan af gyserhistorier som historierne i ”Dommerens hus” indeholder. Jeg vil dog ikke tøve med at anbefale ”Dommerens hus” hvis du er til de oprindelige historier om Sherlock Holmes og hans oplevelser.

Bogen gav undertegnede associationer til den oprindelige fortælling om den karismatiske detektiv. Læseren præsenteres for

”Dommerens hus”,

”De dobbeltfødtes dødsdom”,

”Hemmeligheden bag dyrkning af guld”,

”En mors hævn” og afsluttes meget passende med en historie, der gav de rette associationer til den senere ”Dracula”, Historien

”Draculas gæst”.

Personligt mener jeg, at de udvalgte fortællinger spænder vidt i det katalog som Bram Stokers forfatterskab består af. ”Dommerens hus” er en bog i lommeformat, som giver et rigtig fint blik ind i Draculas faders bagkatalog.

Historierne indeholder en passende mængde gys, hvis du er til historier skrevet i gysergenrens barndom. Jeg var rigtig godt underholdt undervejs i disse 5 meget forskellige historier der kulminerer på rette vis i bogens sidste historie om Draculas gæst.

”Dommerens hus” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du, som jeg, ville ønske, at verden så, mange flere nyudgivelser fra forfatterfagets ”barndom”. I tilgift så er ”Dommerens hus” litteratur som du kan dykke ned i på ganske få timer og alligevel give dig et stort udbytte i drama, uhygge og spænding.

Vurdering 5/6 Roser.

Krimiormen.


5/6 Roser

8 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Utøj"

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

bottom of page