top of page
Søg
  • krimiormen

"DEN FORSVUNDNE BY"

Spændingsroman skrevet af Camilla Sten


"Den forsvundne by" skrevet af Camilla Sten

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Camilla Sten

Forlag: GADs Forlag

Originalt sprog: Svensk

Originaltitel: Staden

Oversætter: Nanna Kalkar

Udgivelse: 3. februar 2022

Sider: 413

Format: Paperback

Genre: Spændingsroman

Anmeldt: 15. februar 2022

ISBN: 9788712067283

Jeg modtog bogen som et anmeldereksemplar fra forlaget. Anmeldelsen er et udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Et mysterium fra fortiden vækkes til live, da en dokumentarfilminstruktør går på jagt efter sandheden om sin families tragiske skæbne. En sommerdag i 1959 forsvandt alle indbyggere i den lille, svenske mineby Silvertjärn som dug for solen.

Efterladt tilbage fandt man kun en død kvinde og et nyfødt barn. Ingen ved, hvorfor eller hvorhen de mange mennesker forsvandt, og ingen har siden sat sine ben i byen. Før nu. Dokumentarfilminstruktøren Alice har været optaget af historien om den forsvundne by, siden hun var barn.

Hele hendes bedstemors familie forsvandt nemlig sporløst i den mystiske tragedie. Sammen med et filmhold rejser hun nu til den forladte mineby for at nå til bunds i, hvad der skete den sommerdag for over halvtreds år siden. Men ikke længe efter at de har slået lejr, begynder mystiske hændelser at finde sted.

Og efterhånden som frygten breder sig på filmholdet, og sammenholdet mellem dem slår sprækker, står én ting lysende klart: De er ikke alene.

Den forsvundne by er en gribende og nervepirrende spændingsroman skrevet af en ny international stjerne på den skandinaviske krimihimmel. Camilla Sten har udgivet flere romaner for både børn og voksne.


ANMELDELSE:

”Den forsvundne by” er en helt usædvanlig spændingsroman om en dokumentarfilminstruktør Alice, der drømmer om, at lave en film om den lille by Silvertjärn, hvor alle 900 indbyggere forsvandt sporløst i 1959. Den eneste man fandt, var en død kvinde og et lille. . spædbarn.

Hvad er der sket med alle indbyggerne i den lille spøgelsesby? Alice har en vis forbindelse med byen, idet hendes bedstemor forlod byen, inden hendes familie forsvandt sporløst, sammen med alle de andre indbyggere. Af samme grund er Alice i besiddelse af breve fra mormoderens søster fra fortiden.

Historien veksler imellem nutiden og tiden op til 1959 og hvad der skete i den lille by. I denne del af historien er Alice`s familie hovedpersoner. Vi starter med den dag de 2 kollegaer Gustaf & Albin kommer til byen Silvertjärn og kun finder en død kvinde og et lille spædbarn på den lokale skole.

Umiddelbart er spædbarnet, den eneste levende person, der er tilbage i byen. N utiden indledes med, at Alice er på vej til byen med sit hold for, at lave 5 dages optagelse til et program i den lille forladte by. De deler deres oplevelser på Facebook, Instagram, Twitter og på deres blog.

I fortiden møder vi Elsa, hvis mand Staffan venter på hende i deres hjem og stivnet fortæller Elsa, at byens mine, som hele byens eksistens bygger på, skal lukkes. I nutiden vælger Alice, at hele holdet skal campere på Silvertjärns bytorv.

Her befinder det lokale rådhus og kirken sig. Alle husene står præcist som de blev forladt i 1959, men det er livsfarligt, at bevæge sig inde i de gamle bygninger. Undervejs føres læseren ind i de forskellige nutidige hovedpersoners baggrund og historie.

I fortiden bliver læseren ført igennem en by, der nærmest hypnotiseres af byens nye, unge præst. Vi møder den lokale ”Landsby-tosse” Birgitta Lidman, kaldet ”Tosse-Gitta”. Det virker ikke som om, Birgitta har et egentligt sprog, men Elsa, Alices Oldemor, passer på Birgitta, efter bedste evne.

Mormoderens søster Aina og mormoderen Margareta skriver sammen og disse breve er Alice i besiddelse af. Brevene giver et helt særligt indblik i byen og livet før 1959. Aina hjælper moderen med at passe Birgitta, men den tavse kvinde skræmmer den unge Aina og hun længes efter sin søster Margareta.

I nutiden viser det sig, at én af Alices medarbejdere er datter af det spædbarn, der blev fundet i byen i 1959. Alice og hendes hold fornemmer, at der er nogle andre til stede i den ellers forladte by. Hele holdet bliver skræmt af denne eksistens.

Hvem er det, der holder øje med dem og er det nogen der har ondt i sinde? ”Den forsvundne by” er skræmmende, gribende og nervepirrende skrevet i et velformuleret sprog. Fortid og nutid flettes perfekt sammen i spændingsromanen ”Den forsvundne by”.

Jeg blev meget hurtigt fanget af den dystre og skræmmende stemning i fortællestilen. ”Den forsvundne by” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til en fortælling, der evner at skræmme læseren ud over alle grænser.

”Den forsvundne by” er bestemt en spændingsroman, der fortjener udbredelse til alle der holder af et godt gys.

Vurdering: 4/6 Roser.

Krimiormen.


4/6 Roser

26 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

"Utøj"

"Syv M2 med lås" skrevet af Jussi adler-olsen

Anmeldelse: ”Syv kvm med lås” er Jussi adler-Olsens sidste og 10. bind om og med afdeling Q. Jeg vil klart anbefale at man læser alle 10. bind for at få det fulde udbytte af hele serien. Bogen er afsl

bottom of page